Mentale voorbereiding in het voetbal: ‘Motivatie is de basis’
Het klinkt almaar luider: in het voetbal is de mentale voorbereiding onderontwikkeld. François Dutry, in mentale training gespecialiseerde prestatiecoach, organiseert daarom een vormingsweekend voor voetbalcoaches. Bij de start van de terugronde: drie vragen over mentale voorbereiding in het voetbal.
Wat is het belangrijkste in de mentale voorbereiding?
François Dutry: ‘Ik denk niet dat in mentale voorbereiding het ene belangrijker is dan het andere. Belangrijk is vooral dat er een basis is en dat is de motivatie. Die deel ik op in drie momenten:
‘-de goesting, voor de training, voor de match en voor het seizoen;
‘-de betrokkenheid, tijdens de training, tijdens de match en tijdens het seizoen;
‘-de voldoening, na de training, na de match en na het seizoen.
‘Zonder goesting, betrokkenheid en voldoening zullen weinig inspanningen voldoen, op tactisch, technisch, fysiek en mentaal vlak.
‘De eerste motivatie is te geloven in de meerwaarde van de mentale voorbereiding in het voetbal. Zowat elke dag lees en hoor ik commentaren van spelers, trainers, bestuurders en journalisten die het belang van het mentale aspect voor het leveren en het niet leveren van prestaties benadrukken. Dat bewustzijn is dus aan het groeien en dat is bemoedigend, maar het volstaat niet.
‘Ik ben ook niet zeker dat alle betrokkenen echt begrijpen wat er allemaal achter het woord ‘mentaal’ schuil gaat. Het is nodig dat dat duidelijker gemaakt wordt, ook om vooroordelen te vermijden. Want de realiteit is nog altijd: wie in het voetbal bereidt zich mentaal in dezelfde mate voor als hij zijn lichaam traint? Weinig mensen en weinig teams.
Wat is de grootste fout die coaches maken in de mentale voorbereiding van hun spelers en hun team?
François Dutry: ‘Er zijn er verscheidene. Het begint bij het verloochenen van het belang van het mentale aspect. Wat, zoals ik net zei, wel al minder dan voorheen het geval is. De tweede fout is het niet trainen van het mentale aspect en de derde te geloven dat er geen specialist voor nodig is zoals er bijvoorbeeld voor het fysieke aspect een conditietrainer nodig is.
‘Een coach heeft op mentaal vlak absoluut zelf ook een belangrijke rol te spelen tegenover zijn spelers en zijn ploeg. Maar een specialist in mentale voorbereiding, een mental coach of een sportpsycholoog, is complementair aan het werk van de hoofdcoach. Hij staat ten dienste van hem en van de andere leden van zijn staf. Denk je dat een speler zijn angsten, twijfels en gebreken zal bespreken met de man die bepaalt wie er in het weekend speelt en wie er niet speelt?
Wat is het grootste mentale probleem dat je op de voetbalvelden ziet?
François Dutry: ‘De vragen die ik daarover krijg, variëren. Jeugdacademies en ouders bijvoorbeeld vragen mij vooral bezig te zijn met het opbouwen van het zelfvertrouwen van jonge spelers en het vergroten van hun capaciteit om zich te concentreren en om in teamverband te functioneren. Maar ook om hen beter te leren omgaan met druk van ouders of media. De mentale omkadering van jongeren is primordiaal voor hun zelfrealisatie, als persoon, om hen als voetballer klaar te maken om op hoog niveau te functioneren, als ze dat willen, en vooral om plezier te blijven beleven aan het spel. Er zijn ook trainers die mij vragen om hen te vormen zodat ze hun spelers op mentaal vlak beter kunnen begeleiden. Een mentale coach kan op verschillende niveau’s tussenkomen: bij de spelers, in de ploeg, bij de trainer, in de club of in de academie.
‘Door die vraag van trainers besliste ik om een vorming van twee dagen te organiseren voor de individuele en de collectieve mentale voorbereiding. Daarin geef ik hen eenvoudige oefeningen mee om betere resultaten te kunnen behalen. Dat gaat onder meer om technieken om spelers te motiveren en betrokken te krijgen, om hun zelfvertrouwen, stressbestendigheid, emotiemanagement, aandacht en concentratie te verbeteren, maar ook de cohesie binnen een team te verbeteren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier