Demir weigert vergunning voor gascentrale in Vilvoorde
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil een gascentrale die in Vilvoorde zowat 875 MW moet gaan opwekken, geen vergunning verlenen. Dat communiceert ze dinsdagavond.
Producent Electrabel wou met de Stoom- en gascentrale een oudere installatie vervangen, die minder dan de helft van de nieuwe capaciteit levert. Maar de nodige omgevingsvergunning kon eerder al op verzet rekenen en ook een beroepsprocedure eindigt dus met een negatief advies. Vooral de uitstoot van 107.000 kg ammoniak is een probleem voor de Vlaamse regering.
De minister verleent wel een positief advies over de uitbreiding van een gascentrale in het Gentse Wondelgem. Producent Luminus wil daar een gascentrale uitbreiden. Dat mag, op voorwaarde dat de installatie tegen 2040 energieneutraal is. De Gentse centrale zou 390 MW gaan opwekken, al is het nog afwachten of en hoe snel Luminus met de bouw zal beginnen.
In beide dossiers bekrachtigt Demir in beroep eerdere beslissingen van de bevoegde deputaties. Toch is de beslissing van belang voor de toekomstige energiebevoorrading. De federale regering rekent op de gascentrales om de kernuitstap in 2025 mogelijk te maken. ‘De federale regering heeft altijd gezegd dat ze over onze bevoorradingszekerheid en het open houden van onze kerncentrales open kaart ging spelen in november’, zegt de minister dinsdag.
‘Het lijkt mij dus tijd dat de kaarten nu open op tafel worden gelegd.’
In het VRT-programma Terzake ontkende Demir dat ze met deze beslissing de federale regering de facto dwingt om de kernuitstap te schrappen. De Vlaamse minister verwijt de Vivaldi-coalitie dat ze te lang gewacht heeft met duidelijkheid te creëren over de toekomstige energiebevoorrading. ‘Men dacht, we gaan met het mes op de keel de Vlaamse regering dwingen om die gascentrales goed te keuren. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Dat is de omgekeerde wereld, dat is ook pure chantage’, zei Demir.
“Vivaldi dacht: we gaan met het mes op de keel de Vlaamse regering dwingen om die gascentrales goed te keuren. Dat is pure chantage.”@Zu_Demir #terzaketv pic.twitter.com/8wLA3j9eGg
— Terzake (@terzaketv) November 9, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
N-VA verzet zich al enkele maanden tegen de bouw van gascentrales omdat die niet CO2-neutraal zijn en ziet een oplossing in het openhouden van kerncentrales. De federale regering hamert – onder impuls van Groen – wel op het doorvoeren van de kernuitstap in 2025. Het vervangen van de verloren capaciteit wordt daarom een politiek vraagstuk. Toch weerlegt Demir de kritiek dat ze de gascentrales sluit om die reden.
‘Mijn taak als minister van Omgeving is om op basis van de techniciteiten van dossiers al dan niet te vergunnen’, zegt ze. ‘Ik heb helaas moeten vaststellen dat aan de stikstofrichtlijnen niet wordt voldaan. Als ik het dossier toch zou goedkeuren breng ik de rechtszekerheid van heel wat bedrijven en landbouwers in gevaar. Dat kan men dus onmogelijk van een minister eisen.’
Eerder zijn ook al twee gascentrales in Tessenderlo en Dilsen-Stokkem niet vergund.
Weigering vergunning gascentrale Vilvoorde verrast ook minister Van der Straeten
Federaal energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) noemt de weigering van de vergunning voor de centrale in Vilvoorde door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verrassend, gezien alle indicatoren op groen stonden. Ze waarschuwt voor rechtsonzekerheid voor industriële projecten in Vlaanderen.
‘Dit is een verrassende uitspraak want alle indicatoren stonden op groen. De flexibele energiecentrale van Vilvoorde had over de hele lijn tot twee keer toe gunstig advies gekregen van haar eigen Vlaamse administratie. Dit creëert rechtsonzekerheid voor alle industriële projecten in Vlaanderen’, aldus Van der Straeten over de beslissing van Demir.
Nog volgens de energieminister zijn er binnen het CRM-mechanisme – het capaciteitsvergoedingsmechanisme dat ervoor moet zorgen dat de stroombevoorrading wordt verzekerd na de kernuitstap – oplossingen voorzien indien er problemen opduiken met vergunningen. ‘Naast de beroepsmogelijkheden door de exploitant zijn er binnen CRM werkingsregels ook oplossingen voorzien als er problemen met vergunningen opduiken. Dit gaan we de komende dagen verder bekijken’, aldus de minister.
‘Na 20 jaar stilstand en blokkering moeten we eindelijk weer vooruit in dit land. Samenwerking is daarvoor ten alle tijde noodzakelijk’, klinkt het nog.
Almaci: ‘Triest hoogtepunt in sabotagepolitiek van N-VA’
Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert bijzonder scherp op de geweigerde vergunning door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. ‘Deze dogmatische weigering is een nieuw, triest hoogtepunt in de sabotagepolitiek van de N-VA. Demir speelt met de energiezekerheid van alle Belgen’, aldus Almaci.
Volgens de Groen-voorzitter speelt de N-VA politieke spelletjes. ‘De sabotagepolitiek van Demir en de N-VA is glashelder. Ook op Europees niveau proberen ze de ambities te blokkeren. Ze spelen politieke spelletjes op kap van de energiezekerheid van alle Belgen en van het klimaat. Wij doen aan politiek om oplossingen te vinden, niet om te blokkeren.’
Actiegroepen tevreden met weigering vergunning gascentrale in Vilvoorde
Actiegroepen Tegengas en Leefbare Noordrand reageren opgetogen op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om geen vergunning te verlenen voor bouw van een gascentrale in Vilvoorde.
‘Hier in Vilvoorde heeft minister Demir de enige juiste beslissing genomen. We zijn verheugd dat ook in Vlaanderen het besef is gekomen dat we moeten afkicken van onze fossiele verslaving die onze planeet en gezondheid bedreigt’, aldus het actiecomité Leefbare Noordrand. Een gascentrale in Wondelgem kreeg wel groen licht van de minister. Tegengas zegt zich voor te bereiden om in beroep te gaan tegen die vergunning.
Lees ook:
– Energiecrisis: waarom november cruciaal wordt voor de kernuitstap
– Febeg-topman pleit voor Vlaamse gascentrale: ‘En niet alleen voor Antwerpse haven’
– Doet Vlaams klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) genoeg voor het klimaat?
– Een streng klimaatbeleid is geen economische zelfmoord
– De strijd tegen klimaatdefaitisme: ‘Elke graad is het waard om voor te vechten’