Christian Vandenabeele
‘Met profclubs die geleid worden zoals KSV Roeselare is het Belgisch voetbal niet gebaat’
Morgen doet de ondernemingsrechtbank in Kortrijk uitspraak of het faillissement van KSV Roeselare wordt opgeheven of niet. Aan het vonnis dat vorige week dinsdag werd uitgesproken, ging een amateurisme vooraf dat je in een profclub niet voor mogelijk houdt.
Sinds vorig jaar al kwamen er met regelmaat aangetekende ingebrekestellingen op Schiervelde aan en er waren ook al deurwaarders langs geweest. Maar al die tijd werd er geen werk gemaakt van een afbetalingsplan en was er zelfs niet eens een advocaat aangesteld om de belangen van de club te verdedigen. Zo kon het gebeuren dat KSV Roeselare vorige week dinsdag door de ondernemingsrechtbank in Kortrijk bij verstek failliet verklaard werd omdat een factuur van 28.283,07 euro van een cateringbedrijf nog altijd niet betaald was. Gealarmeerd door de faillietverklaring was die twee uur na het vonnis wel vereffend, maar dat was dus te laat. De club tekende verzet aan tegen de uitspraak en morgen komt de zaak opnieuw voor. Intussen moest de eerste ploeg voor de competitiewedstrijd op eigen veld tegen Virton forfait geven en mochten ook de jeugdploegen het voorbije weekend niet spelen.
Het is moeilijk te geloven, het is hallucinant, maar inmiddels weten we: bij een profclub die gerund wordt zoals KSV Roeselare is dat mogelijk. Sinds de overname van de club drie jaar geleden door Dai Xiu Li en haar broer Dai Yongge is het de gefortuneerde Chinese familie Dai die beslist wat er gebeurt. Aanvankelijk was er met Johan Plancke nog een CEO met lokale binding en ervaring in bedrijfsmanagement . Maar na zijn vertrek maakten de Chinese meerderheidsaandeelhouders na verloop van tijd van Brian Tevreden de nieuwe CEO. Dat is een Nederlander die na het einde van zijn spelerscarrière in 2011 jeugdtrainer werd bij Ajax en in 2015 eerst hoofd opleidingen en daarna technisch directeur werd bij Reading FC, de Engelse tweedeklasser die in 2017 werd overgenomen door de familie Dai . Omdat de kosten stegen en de resultaten tegenvielen, nam bij de Chinese bazen evenwel de zin af om almaar de tekorten te blijven bijpassen. Zo stapelden de openstaande facturen en de schuldeisers zich vorig seizoen op.
Maar in de zomer kreeg de club een nieuw perspectief: de familie Dai nam afscheid van Brian Tevreden en verving hem door de Braziliaan Marco Manso , een partner van een Braziliaanse investeringsmaatschappij die de familie Dai bij Reading FC leerde kennen. Er werd weer geld ter beschikking gesteld, er werd begonnen met de afbouw van de schuldenlast en tegen het sluiten van de transferperiode op 1 september kwamen nog liefst negentien nieuwe spelers naar KSV Roeselare. Maar blijkbaar was de chaos zo groot geweest, was het werk de administratie zo boven het hoofd gegroeid en was de Braziliaanse CEO zo met transfers bezig geweest dat er aan een cruciaal document niet tijdig aandacht en gevolg werd gegeven: een dagvaarding in faillissement.
Maar er is nog hoop. Met het oog op het proces van morgen voor de ondernemingsrechtbank van Kortrijk komt Dai Xiu Li vandaag naar ons land. Naar verluidt is ze strijdvaardig. Ze begrijpt niet hoe het mogelijk is dat haar club failliet verklaard werd, terwijl er blijkbaar meer geld op de rekening staat dan er nodig is om alle openstaande facturen te betalen. Het lijdt weinig twijfel: Miss Dai zal zo goed als zeker alle financiële garanties bieden die nodig zijn om het vonnis van faillietverklaring nietig te verklaren.
Het zou niet onlogisch zijn, mocht ze een zaak waarin ze al zoveel geld stak niet failliet laten gaan. Maar tegelijk vraag je je af: waarom blijft ze het doen zonder noemenswaardige return? Waarom blijft ze de overlevingsstrijd voeren die lokale ondernemers in deze welvarende regio niet zien zitten?
Haar initieel businessplan was om van KSV Roeselare een opleidingsclub te maken binnen een netwerk waartoe ook Beijing Renhe FC en Reading FC behoren, om zo Chinese spelers de Europese Unie binnen te brengen en die hier op te waarderen. Maar dat is met een sisser afgelopen. Ondertussen is er dus wel een stroom van Braziliaanse spelers naar het Schierveldestadion op gang gekomen, onder leiding van een Braziliaanse algemeen manager met het profiel van een sportief manager en zonder lokale binding. Het is duidelijk: het is nu aan de locals om alle andere aspecten van de clubwerking structureel te ontwikkelen, in de eerste plaats de commerciële exploitatie, iets wat de voorbije jaren schromelijk verwaarloosd werd. Oaltegoare?
In het mission statement van KSV Roeselare is er sprake van:
-een professionele en afgelijnde organisatie waarin bestuurders en medewerkers op een constructieve manier werken via een open communicatie en vertrouwen;
-een financieel gezonde club als weerspiegeling van het economische leven in een bloeiende regio;
-een sportief uithangbord van het hart van West-Vlaanderen;
-een vlotte en voortdurende doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal;
-een positieve uitstraling.
Dat is ver van de werkelijkheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier