Ann Peuteman

‘Zomer kan je gezondheid schade toebrengen: neem vakantie om thuis te zitten, rolluiken dicht’

Ann Peuteman Redactrice bij Knack

Zonnebrand, giftig zwemwater, teken, airconditioning, tijgermuggen. Natuurlijk moet een mens voorzichtig zijn, maar overdrijven we nu niet een beetje? Of is het een complot van onze werkgevers, vraagt Ann Peuteman zich af?

Zon, verre vakantie’s en barbecue-kiekjes op Facebook: tijdens de zomer kan het leven niet stuk. Denken we. Knack-redactrice Ann Peuteman werpt deze zomer een eigenzinnige blik op al die zonnige vrolijkheid, maar ook op wie in de schaduw staat.

Lees ook: ‘Zomer is de nieuwe kerst

Zomer kan je gezondheid schade toebrengen: neem vakantie om thuis te zitten, rolluiken dicht

‘Barbecue? Dat méén je toch niet?’ Oprecht verbouwereerd staart hij me aan. Wéét ik dan niet dat verkoolde hamburgers en kippenvleugels kankerverwekkend zijn? Dat er bij het grillen van ribbetjes chemische stoffen vrijkomen die je echt niet in je lijft wilt? Nee, als ik dat ridicule plan van me wil doorzetten, komt hij liever niet.

Nu is een barbecue onder vrienden maar een van de vele onzinnige risico’s die je tijdens de zomermaanden moet zien te vermijden. Want vergis je niet: de zomer kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. Of je nu thuisblijft of moet werken, naar de bergen of de zee trekt, het vliegtuig neemt of met de auto gaat: het gevaar loert om elke hoek. In de vorm van teken, bijvoorbeeld. Zoals een bezorgde vader afgelopen week op Facebook postte: ‘Voor het eerst in jaren geen wandelvakantie voor ons deze zomer. Na alles wat ik in de krant heb gelezen over teken en de ziekte van Lyme die ze kunnen veroorzaken, vind ik het risico gewoon te groot.’ Zijn kinderen konden hun geluk niet op en zitten nu met hun vader in een resort met drie zwembaden in Turkije.

Hoe kunnen we de zomer dan wel zonder kleerscheuren doorkomen?

Niet dat ze daar veilig zijn natuurlijk. Integendeel. Niet alleen kunnen ze hun nek breken als ze per ongeluk in ondiep water duiken of verdrinken door een banale kuitkramp, zwembadwater blijkt tegenwoordig ook nog eens kunstig vermomd gif te zijn. De stoffen die vrijkomen door de combinatie van zweet, urine en chloor kunnen je acute longproblemen bezorgen of je hart en je centraal zenuwstelsel beschadigen. Een moeder uit mijn kennissenkring heeft haar zonen dan ook op het hart gedrukt om te allen tijde hun hoofd boven water te houden. Geen sinecure in een wildwaterbad.

Hoe kunnen we de zomer dan wel zonder kleerscheuren doorkomen? Met een bestseller in de hand aan de rand van het zwembad dan maar? Dat valt te proberen. Als je tenminste een beetje avontuurlijk bent aangelegd. Anders kun je maar beter een mondmaskertje aan, want de lucht is ook al niet meer wat ze geweest is. Fijn stof! Pollen! Smog! Je wilt niet weten wat er in de zomer allemaal om je heen zweeft. En dan heb ik het nog niet eens over de wespen en verdwaalde tijgermuggen die je constant beloeren. Nergens, werkelijk nergens is een mens nog veilig.

Al helemaal niet in de zon. Zelfs in een wetsuit of met een paar centimeters factor 50 opgesmeerd, loop je het risico dat de UV-stralen je DNA aantasten. En in de schaduw is het tegenwoordig ook al niet meer pluis. Onderzoekers van de Universiteit van Yale waarschuwden daar onlangs nog voor: ook als je in de schaduw zit, kan de zon je huid beschadigen. You can run, but you can’t hide.

Soms denk ik wel eens dat het één groot complot is

Nu is er op zich niets tegen wat gezond verstand. Maar overdrijven we nu niet een beetje? Wanneer zijn wij in godsnaam zo bang geworden voor de zomer? Nog niet zo gek lang geleden heette dit seizoen zelfs goed te zijn voor onze gezondheid. Onze moeders stuurden ons destijds zoveel mogelijk naar buiten omdat ze vonden dat we na de lange winter warme zon en frisse lucht nodig hadden. Wisten zij veel.

Soms denk ik wel eens dat het één groot complot is. Van de Belgische werkgeversorganisaties, bijvoorbeeld, die stiekem paniek zaaien in de hoop dat we dan met z’n allen de hele zomer op kantoor zullen blijven. Maar dan zit er toch wel een manco in hun plan: de airconditioning. Ziek dat een mens daarvan wordt. Eerst een kriebel in de keel, dan hoesten en niezen en vervolgens thuis met een zomergriep.

Toch best maar wat vakantiedagen opnemen dus. Maar dan wel om thuis te blijven met de deuren dicht en de rolluiken naar beneden. En dan maar hopen dat de zomer je daar niet vindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content