Mysterie van de dag: waarom is Mars geen goede bestemming voor vroege vogels?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom is Mars geen goede bestemming voor vroege vogels?

Bent u een ochtendmens? Schrap dan maar alvast de planeet Mars uit uw lijstje van mogelijke vakantiebestemmingen. Uit een studie in Proceedings of the National Academy of Sciences blijkt dat mensen die graag lang slapen en laat opblijven beter geschikt zijn voor een leven op Mars dan vroege vogels.

Ons lichaam beschikt over een interne klok die ons vertelt hoe lang een dag is. De meesten hebben hun interne klok ingesteld staan op ongeveer 24 uur. Bij ochtendmensen loopt die interne klok mogelijk iets sneller dan gemiddeld, terwijl die van de nachtraven iets trager loopt. En aangezien een dag op Mars zo’n 37 minuten langer is dan 24 uur, zullen zij met een tragere interne klok zich makkelijker kunnen aanpassen op de rode planeet.

Elke dag zomertijd

De PNAS-studie toonde aan dat muizen bij wie de interne klok sneller loopt dan de 24 uren-dag van de aarde het niet zo goed deden als de muizen bij wie de interne klok wel met de rotatie van de aarde gesynchroniseerd was. Voor die eerste groep muizen voelde het wellicht elke dag aan alsof ze waren overgeschakeld op de zomertijd. Uiteindelijk stierven deze muizen na enkele generaties zelfs uit. Het onderzoek besluit daarom dat het erg belangrijk is dat de lichaamsklok gelijk loopt met de rotatie van de aarde.

De rotatie van Mars ligt mogelijk binnen de limiet van de interne klok van sommige mensen, maar extreme ochtendpersonen kunnen ernstige problemen op lange termijn ondervinden en zullen wellicht niet in aanmerking komen voor de plannen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om tegen 2030 een kolonie op Mars te stichten. (TE)

Partner Content