Mysterie van de dag: waarom ‘dansen’ we als we dringend naar het toilet moeten?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom ‘dansen’ we als we dringend naar het toilet moeten?
De mens vertoont allerlei vreemde gewoontes en gedragingen die, als je er even over nadenkt, totaal geen steek houden. Zo roepen we ‘auw’ als we onszelf pijn doen, terwijl we heel goed weten dat zo’n uitroep eigenlijk niets uithaalt. Een andere bijzonderheid die de mens vertoont, is dat we ineens beginnen te wiebelen en wriemelen en met de voeten stampen wanneer we dringend naar het toilet moeten. Voor een buitenstaander lijkt het dan alsof we staan te dansen. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Plassen is zonder twijfel een vitale functie van het menselijke lichaam. Het is een van de weinige manieren waarop we afvalstoffen uit ons lichaam kunnen verwijderen. Wanneer de blaas vol is, ontstaat een ongemakkelijk en dwingend gevoel. Het besef dat er niet meteen een toilet in de buurt is en je je plas zal moeten ophouden, veroorzaakt vervolgens zogenaamd overspronggedrag.
Het dilemma van de eekhoorn
Overspronggedrag ontstaat wanneer het lichaam geconfronteerd wordt met een externe stimulus waardoor je de neiging hebt om twee activiteiten uit te voeren die compleet contradictorisch zijn. Dat is ook zo bij dieren. Neem bijvoorbeeld een eekhoorn. Wanneer je het diertje een nootje probeert aan te bieden, bevindt het zich in twee contradictorische situaties. Het wil enerzijds het nootje pakken, maar het weet tegelijk ook dat het een groot risico is om in de buurt van een mens te komen.
Ook bij de mens komt overspronggedrag voor. Zo krabben we bijvoorbeeld in het haar of bijten we op de nagels wanneer we ons in een moeilijke situatie bevinden. Het is een manier van de geest om de aandacht weg te nemen van het probleem door een schijnbaar betekenisloze activiteit uit te voeren. Ook bij een dringende plasdrang, beginnen mensen met hun voeten te tikken, weg en weer te lopen of zelfs te neuriën. Nochtans weten we goed genoeg dat kalm blijven ons meer zal helpen. (TE)
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier