VN waarschuwt: Oekraïne leidt aandacht van Syrië af
De Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt dat het klaar moet staan voor een mogelijke vluchtelingencrisis in de Oekraïense Krim, maar benadrukt dat Syrië haar grootste bezorgdheid blijft. ‘Een totale catastrofe dreigt als de internationale gemeenschap de aandacht voor het Syrische conflict verliest.’
Rusland en de Verenigde Staten zouden volgens de Verenigde Naties (VN) onvoldoende inspanningen leveren om de strijdende partijen in Syrië weer samen te brengen na de vredesgesprekken in Genève. Beide landen staan momenteel op gespannen voet met elkaar over de crisis in Oekraïne.
Spanningen Rusland en VS
‘De spanningen rond Oekraïne helpen duidelijk niet op het moment dat we de meest relevante landen ter wereld nodig hebben om hun verschillen te overkomen en een oplossing te vinden voor vrede in Syrië’, aldus Antonio Guterres, hoofd van de UNHCR, tegen het persagentschap Reuters.
‘Ik hoop dat die landen met de grootste verantwoordelijkheid in de wereld zullen begrijpen dat Syrië vergeten tot een enorme ramp zal leiden’, vervolgt Guterres.
De relatie tussen Washington en Moskou kreeg een flinke deuk nadat Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim innam. De UNHCR bereidt zich voor op een mogelijke vluchtelingenstroom uit de regio. ‘Maar voorlopig is er op dat vlak nog geen crisis. Hopelijk blijft dat ook zo, we hebben genoeg problemen met grote aantallen vluchtelingen en in eigen land verdreven personen in de wereld, we kunnen een nieuwe stroom best wel missen’, zegt Guterres.
Verdeeldheid VN-Veiligheidsraad
Maar de VN vreest dat de spanningen tussen Rusland en het Westen in Oekraïne de verdeeldheid in de VN-Veiligheidsraad over Syrië enkel zal verergeren. Doorheen de hele burgeroorlog hebben Rusland en China hun vetorecht ingezet tegen resoluties die de Syrische regering veroordeelden en mogelijke sancties oplegden.
Guterres denkt dat het conflict in Syrië enkel kan worden opgelost met discrete diplomatie tussen de belangrijkste spelers: de VS, Saoedi-Arabië, Rusland en Iran. ‘We zien de oorlog alleen maar doorgaan, met humanitaire crisissen en het lijden van het Syrische volk tot gevolg. De oorlog vormt niet enkel een serieuze dreiging voor de regionale stabiliteit, maar ook voor de wereldvrede en veiligheid.’
Noodhulp verhinderd
De situatie voor de inwoners – vooral in belegerde regio’s als Yarmouk, Oost-Ghouta en Homs – is dramatisch. In Yarmouk zitten bijna 40.000 Syriërs en Palestijnen gevangen. Mensen eten er dierenvoeding, gras en straathonden die zelf vel over been zijn. Amnesty International meldt dat minsten 60 procent ondervoed is en er zijn ook berichten dat 120 mensen de hongerdood zijn gestorven.
Noodhulp aan de belegerde gebieden wordt verhinderd. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zegt dat 500.000 mensen daardoor de nodige voedselhulp niet ontvangen. De overheid beweert de gebieden te blokkeren om ’terroristen’ – daarmee wordt naar de rebellen verwezen – buiten te houden, maar Amnesty International beschuldigt de Syrische regering ervan uithongering als oorlogswapen te gebruiken.
Miljoenen kinderen op de vlucht
De burgeroorlog in Syrië gaat zijn vierde jaar in en steeds meer mensen vluchten het land uit. De VN waarschuwt dat de Syriërs de Afghanen zullen overtreffen met het grootste aantal vluchtelingen ter wereld.
Het conflict heeft een grote tol geëist met meer dan 140.000 doden, 2,5 miljoen vluchtelingen – waarvan 1,2 miljoen kinderen – en 6,5 miljoen verdrevenen in eigen land. Meer dan de helft van de ziekenhuizen in het land zijn vernietigd en 2,2 miljoen kinderen kunnen niet meer naar school gaan in een land dat ooit voor de hele bevolking gratis gezondheidszorg en onderwijs voorzag.
Momenteel zijn er meer dan 2,5 miljoen Syriërs bij de VN geregistreerd in Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Maar er zouden naar schatting 3 miljoen Syriërs op de vlucht zijn. De VN vraagt de internationale gemeenschap om de buurlanden te steunen in de aanpak van de crisis om de stabiliteit in de regio te behouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier