VN roept op om sancties op te schorten gedurende coronacrisis
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties roept op tot opschorting van sancties gedurende de coronapandemie. Michelle Bachelet doelt hiermee op de sancties tegen Iran, Cuba, Noord-Korea, Venezuela en Zimbabwe.
‘Gezien de enorme gevolgen zoals sterfgevallen, lijden en verdere besmetting, is het van vitaal belang om de ineenstorting van de gezondheidsstelsels in alle landen te voorkomen’, zei Bachelet dinsdag in Genève. ‘Als het gezondheidsstelsel in een land zwak is, verhoogt dit het risico van verdere verspreiding van het virus over de hele wereld.’
Iran is bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Mensenrechtenorganisaties hebben erop gewezen dat ziekenhuizen door de sancties een gebrek aan apparatuur en medicijnen hebben, aldus Bachelet. Meer dan vijftig artsen zijn daar al gestorven na besmetting met het virus. De infectie verspreidt zich van Iran naar de buurlanden.
De inwoners van de landen waarop de sancties van toepassing zijn, zijn niet verantwoordelijk voor het beleid van hun regering, aldus Bachelet. Zij riep de getroffen landen op om transparante informatie over hun situatie te verstrekken en humanitaire hulp te aanvaarden.
VN roepen op tot staakt-het-vuren in Syrië
VN-gezant voor Syrië Geir Pedersen heeft dinsdag opgeroepen tot een staakt-het-vuren in heel Syrië. Dat moet het door oorlog verscheurde land de kans geven op een betere manier om te gaan met de dreiging die het nieuwe coronavirus vormt.
Tot hiertoe hebben de autoriteiten in Damascus officieel nog maar één geval van besmetting met het virus vastgesteld in het deel van het land dat onder regeringscontrole staat. Maar de vrees leeft dat de pandemie ook hier lelijk huis zal houden en daarvoor wordt onder andere met een bang oog gekeken naar de overvolle vluchtelingenkampen en de verwoeste medische infrastructuur.
‘De kwetsbaarheid van de Syriërs ten aanzien van Covid-19 is acuut. Medische centra zijn vernield of hun capaciteit is drastisch gedaald, er is een tekort aan essentiële medische apparatuur en aan gezondheidswerkers’, hekelt Pedersen in een communiqué. ‘Ik lanceer vandaag een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren dat zich over het hele Syrische grondgebied uitstrekt’ opdat de focus kan worden verlegd naar de strijd tegen het virus, luidt het.
Pedersen vraagt voorts om ‘een duurzame periode van kalmte’ voor het hele land. Dat moet de Syriërs in staat stellen om de confrontatie met de pandemie aan te gaan. Hij pleit ook voor de vrijlating op grote schaal van willekeurig opgesloten en opgepakte mensen. Tot slot wil hij een ‘ononderbroken en ongehinderde toegang’ tot het land voor humanitaire hulp.
VN-topman roept op tot ‘respons zoals in oorlogstijd’ tegen pandemie
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft opgeroepen tot ‘een respons zoals in oorlogstijd’ tegen de huidige corona-epidemie. Hij richtte zich hierbij tot de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld.
‘De leiders van die landen moeten massaal middelen in hun economie injecteren’, staat in een brief van Guterres. ‘Biljoenen dollars van dat stimulusprogramma moeten dienen om de arme landen te helpen. We moeten de voorwaarden scheppen en voldoende middelen vrijmaken zodat ontwikkelingslanden dezelfde opportuniteiten hebben om deze crisis te lijf te gaan’, klinkt het. ‘Alles wat hier niet aan beantwoordt, zal leiden tot een pandemie met apocalytische proporties die ons allemaal zal treffen.’
Guterres roept ook op om alle handelsbelemmeringen en quota op te heffen, net als sancties voor bepaalde landen, zodat iedereen zeker voldoende toegang heeft tot voedsel en geneesmiddelen.
Guterres roept de G20-landen op om hun acties beter te coördineren, en is dan ook tevreden dat er een digitale top zou komen. Maandag riep hij al op tot een wereldwijd staakt-het-vuren, zodat alle focus kan liggen op het bestrijden van de pandemie.