Turkse ambassadeur erkent dat Turks conflict niet thuishoort in Vlaanderen
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft maandag een gesprek gehad met de Turkse ambassadeur. Aanleiding was het feit dat de Turkse overheid via het Diyanet-netwerk moskeeën in het buitenland, ook in Vlaanderen, gevraagd heeft Gülenisten te bespioneren.
Het nieuws dat de Turkse overheid via het netwerk informatie opgevraagd en ontvangen heeft, bracht Knack vorige week naar buiten.
Volgens het kabinet-Homans erkent de Turkse ambassadeur alvast “dat er geen sprake kan zijn van het importeren en/of uitvechten van buitenlandse conflicten in Vlaanderen”.
Vorige week raakte bekend dat de Turkse overheid Diyanetmoskeeën over de hele wereld – ook in Vlaanderen – heeft gevraagd om sympathisanten van Fethullah Gülen te bespioneren en over hen te rapporteren aan Turkije.
De Turkse president Erdogan verdenkt de Gülen-beweging ervan achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer te zitten. Vlaams minister Homans riep de moskeeën op zich van de praktijk te distantiëren en dreigde met de intrekking van de erkenning van moskeeën.
Respect voor onze regelgeving, onze rechtstaat en Grondwet primeren.
Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur (N-VA)
“Indien nodig, zal ik onverwijld overgaan tot de intrekking van hun erkenning”, klonk het vorige week in het Vlaams Parlement. De N-VA-minister zei ook dat ze over de kwestie een gesprek zou hebben met de Turkse ambassadeur. Dat gesprek heeft vandaag plaatsgevonden. Het kabinet-Homans spreekt van een “constructief” gesprek waarin de ambassadeur erkende dat het Turkse conflict niet mag geïmporteerd worden in Vlaanderen. Verder ging het in het gesprek over het feit dat soms enkelingen “alles verzieken”. “Vooral Beringen is hierbij problematisch, hier moet politie en justitie zijn werk kunnen doen”, klinkt het. “Respect voor onze regelgeving, onze rechtstaat en Grondwet primeren bij dit alles”, besluit het kabinet.