Speaker Ryan ‘nog niet over de streep’ om Donald Trump te ondersteunen

Paul Ryan, speaker van het Huis van Afgevaardigden, ontwierp het gezondheidszorgplan voor de Republikeinen. © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Terwijl het gros van de Republikeinen, soms tandenknarsend, steun toezegt aan de “waarschijnlijke genomineerde” Donald Trump, houdt de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, de boot af. Hij is “nog niet over de streep”, zegt hij in een tv-interview. De ex-presidenten Bush, vader en zoon, zullen in geen geval Trump ondersteunen.

Paul Ryan, kandidaat vicepresident in 2012, is als speaker niet alleen de hoogste Republikein in het parlement, hij wordt in juli ook de voorzitter van de conventie in Cleveland waar Donald Trump, behoudens incident of paleisrevolutie, officieel de genomineerde van de partij zal worden. Als er al een Republikeins partijestablishment is, is hij er op dit ogenblik de hoogste vertegenwoordiger van.

Ryan heeft altijd volgehouden dat hij de genomineerde van de partij zal ondersteunen, maar hij was tegelijk geregeld kritisch voor wat Trump verkondigde. Zo hekelde hij de traagheid waarmee de zakenman afstand nam van de steun die de Ku Klux Klan hem toezegde, en ook het inreisverbod voor moslims vond in zijn ogen geen genade. Zijn kritiek was zo aanhoudend dat een tijdlang geruchten gingen dat Ryan op het laatste nippertje, of tijdens de conventie, zou opduiken als presidentskandidaat. Dat heeft hijzelf in duidelijke termen ontkend.

Zijn eerder standpunt dat hij hoe dan ook de genomineerde van zijn partij zal ondersteunen, trekt hij nu zelf in twijfel.

“Ik wil niet afgeven op wat hij bereikt heeft”, aldus Ryan in een gesprek met CNN. Maar. “Dit is de partij van Lincoln, van Reagan, van Jack Kemp. We nomineren niet alle vier jaar een Lincoln of een Reagan, maar we hopen dat onze genomineerde de ambitie heeft om Lincoln te zijn of zoals Reagan, dat die persoon de principes van onze partij vooruit helpt en aantrekkelijk is voor een grote meerderheid van Amerikanen”.

Trump: ‘Niet over de streep om Ryan te ondersteunen’

Of Trump dat niet is?

“Ik ben gewoon nog niet klaar om hem te ondersteunen. Ik ben nog niet over de streep op dit ogenblik, hoewel ik het hoop, en het wil doen. Maar ik denk dat we eerst de partij moeten verenigen. En ik denk dat de grootste inspanning om de partij te verenigen moet komen van onze waarschijnlijke genomineerde”.

“Ik denk dat conservatieven willen weten: deelt hij onze waarden en onze principes over een beperkte overheid, over de rol van de uitvoerende macht, over de grondwet? Er zijn veel vragen die conservatieven, denk ik, beantwoord willen zien. Mezelf inbegrepen”.

In een korte reactie liet Trump weten dat hij “niet klaar is om de agenda van Speaker Ryan te ondersteunen. “Misschien kunnen we in de toekomst samenwerken en tot een overeenkomst komen over wat het beste is voor de Amerikanen. Zij zijn zo lang zo slecht behandeld dat het zowat tijd voor politici om hen op de eerste plaats te zetten”.

Familie Bush is tegen Trump

De onverwacht snelle afwikkeling van de voorverkiezingen aan Republikeinse kant, na het terugtreden van kandidaten Ted Cruz en John Kasich, zorgt voor verdeeldheid bij het Republikeins partijapparaat.

Speaker Ryan onderscheidt zich van zijn collega in de Senaat, Mitch McConnell, die eerder in een korte mededeling geen onduidelijkheid liet: “Ik heb me ertoe verbonden de genomineerde van mijn partij te ondersteunen, en Donald Trump staat op het punt die nominatie binnen te halen”. Ook McConnell was eerder heel kritisch over Trump. Hij had de Republikeinse senatoren het advies gegeven de vermoedelijke genomineerde te laten vallen als “een hete kei” als hij hun herverkiezing in het gedrang zou brengen.

Vele Republikeinse senatoren die eerder kritisch waren voor Trump, beginnen nu bij te draaien. Ze maken bijvoorbeeld het onderscheid waarbij ze hem in eerste instantie wel zullen steunen (support), maar niet aanbevelen (endorse).

Trump zal het in ieder geval moeten doen zonder steun van de twee ex-presidenten Bush, vader George Herbert Walker (91), en zoon George W. (69). Zij zullen hem geen steun toezeggen, hebben medewerkers aan Texaanse media laten weten. Ze zullen niet aanwezig zijn op de conventie en geen rol spelen in de campagne. Er is geen reden gegeven, maar de manier waarop Trump Jeb Bush heeft aangepakt, als “low energy”, zal hen zeker niet gepaaid hebben.

Tijdens een meeting voor zijn broer Jeb, die toen nog presidentskandidaat was, zei George W. onder meer dit: “De sterkste persoon is gewoonlijk niet de luidste in de kamer. Ik begrijp dat Amerikanen kwaad en gefrustreerd zijn. Maar we hebben geen behoefte aan iemand in het Witte Huis die deze kwaadheid en frustratie weerspiegelt en versterkt”.

Partner Content