Record van langste shutdown in Amerikaanse geschiedenis gebroken
De shutdown die de federale diensten van de Verenigde Staten nu al drie weken voor een deel lamlegt, is in de nacht van vrijdag op zaterdag de langste shutdown uit de geschiedenis van de VS geworden.
Het record werd zaterdag omstreeks 6 uur Belgische tijd gebroken. De huidige patsituatie duurt langer dan de 21 dagen ten tijde van president Bill Clinton in 1995-1996.
De shutdown draait om een meningsverschil over budget voor het bouwen van de door president Donald Trump gewenste grensmuur met Mexico. De Democratische partij wil daar geen geld voor vrijmaken. Trump heeft er al verschillende keren mee gedreigd om bepaalde agentschappen maanden of zelfs een jaar gesloten te houden indien de Democraten er niet akkoord mee gaan om 5,7 miljard dollar vrij te maken voor de muur.
‘Het makkelijkste zou zijn dat ik een nationale noodtoestand uitroep’, zei Trump vrijdag. ‘Dat zal ik nog zo snel niet doen. Dat komt het Congres (parlement, nvdr) toe.’
Het Congres en de Senaat komen pas maandag terug bijeen. Intussen zijn ongeveer 800.000 federale ambtenaren het slachtoffer van de situatie. Ze krijgen voorlopig geen loon uitbetaald.
De groei van de Amerikaanse economie neemt af, als de shutdown blijft duren. Voor iedere twee weken dat de overheid op slot is, neemt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,1 procent af.
Sinds 1981 waren er in de VS al 21 shutdowns, al hadden die niet allemaal een even grote impact. De meest recente shutdown was die van 9 februari 2018, die slechts één dag duurde. De langste was die onder president Bill Clinton in 1995 en 1996, toen voorzitter van het Huis Newt Gingrich zware besparingen eiste op overheidsprogramma’s zoals Medicare, Medicaid en welzijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier