Raketaanval Syrië: ‘Signaal dat Trump wel degelijk “red lines” trekt’
Met de raketaanval op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat heeft de Amerikaanse president Donald Trump volgens professor en Amerika-kenner Bart Kerremans een duidelijke boodschap gegeven aan Rusland én aan China: “hou uw marionetten onder controle”.
Met de raketaanval op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat heeft de Amerikaanse president Donald Trump volgens professor en Amerika-kenner Bart Kerremans een duidelijke boodschap gegeven aan Rusland én aan China: “hou uw marionetten onder controle”.
Dat Trump het bevel tot de raketaanval gaf, valt volgens Kerremans deels te verklaren door zijn persoonlijkheid. Maar gekoppeld aan die impulsieve reactie op de gruwelijke beelden van de gifgasaanval zagen Trump en zijn medewerkers ook een opportuniteit: tonen dat hij in tegenstelling tot zijn voorganger Barack Obama wel degelijk ‘red lines’ trekt en tonen dat de Verenigde Staten nog steeds snel en slagkrachtig zijn.
“Dit stuurt een signaal naar belangrijke politieke spelers”, meent Kerremans. Naar Rusland uiteraard, dat de Syrische president Bashar al-Assad te ver heeft laten gaan, maar zeker ook naar China, dat Noord-Korea beter onder controle moet houden. “Wat dat betreft had de timing niet beter kunnen zijn nu president Xi Jinping in de Verenigde Staten is”, merkt de professor van de KU Leuven op.
Kerremans meent dat ook Rusland die analyse maakt. “Natuurlijk schreeuwen de Russen nu moord en brand, maar ik ben er zeker van dat er achter de schermen tussen Moskou en Damascus harde taal is gesproken”.
Lees ook: Hoe het verder moet na de luchtaanval in Syrië: ‘IS zal de lachende derde zijn’
Gepast antwoord
Ondertussen hebben ook Berlijn, Parijs en Londen zich achter de Amerikaanse raketaanval geschaard. De Syrische president Bashar al-Assad “is zelf verantwoordelijk voor deze ontwikkeling”, klinkt het in een vrijdag in Berlijn verspreide gezamenlijke verklaring van Angela Merkel en François Hollande. “Zijn herhaaldelijk gebruik van chemische wapens en zijn misdaden tegen de eigen bevolking eisten een sanctie”, zoals Frankrijk en Duitsland al in de zomer van 2013 na het bloedbad van Ghouta hadden geëist, klinkt het voorts.
Merkel en Hollande hadden vrijdagochtend in een telefoongesprek de situatie in Syrië na de mogelijke aanval met chemische wapens van 4 april en de Amerikaanse reactie besproken. Beide landen zullen met hun bondgenoten en in de marge van de Verenigde Naties hun inspanningen voortzetten om Assad voor zijn criminele daden verantwoording te laten afleggen, kondigden ze beiden aan. Merkel en Hollande roepen de internationale landengemeenschap ook op om zich volgens resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad (2015) en het Communiqué van Genève (2012) eensgezind voor een politieke overgang in Syrië in te spannen.
Ook de Britse regering staat volledig achter de aanval en was vooraf door Washington op de hoogte gebracht. “Dit was volgens ons een gepast antwoord op de barbaarse aanval met chemische wapens van het Syrische regime en is bedoeld als afschrikking voor nieuwe aanvallen (met chemische wapens), klinkt het in een mededeling. De Britse regering onderhield “nauw contact” met de VS tijdens de actie, zei minister van Defensie Michael Fallon op de zender ITV. “Er moest iets ondernomen worden na de veronderstelde aanval met chemische wapens door de Syrische regering op haar eigen bevolking”, zei Fallon.