Onderzoeksrechter Michel Claise: ‘Strijd tegen financiële criminaliteit is geen prioriteit’
Ondanks de opeenvolgende grote dossiers over fiscale ontwijking en fraude – denk aan Luxleaks, de Panama Papers en nu ook de Paradise Papers – is er volgens Claise bij de politiediensten en magistratuur een groot gebrek aan middelen.
‘Het geld dat vertrokken is naar belastingparadijzen mogen we als definitief verloren beschouwen’, meent de onderzoeksrechter. ‘Het is extreem moeilijk om geld te recupereren want belastingparadijzen zijn zoals een kluis’.
Claise vreest ook dat de strijd momenteel niet gewonnen kan worden. ‘Het probleem is het gebrek aan middelen’, aldus Claise. ‘De strijd tegen de financiële criminaliteit is geen prioriteit’. Hoewel de regering benadrukt dat ze werk maakt van de strijd tegen fiscale ontwijking, is er volgens Claise een verschil tussen droom en daad.
‘Die boodschap is een vorm van intellectuele oplichting’, aldus Claise. De realiteit is volgens Claise dat ‘zaken niet behandeld worden en zonder gevolg geklasseerd moeten worden door een gebrek aan middelen’.
Ook Ahmed Laoueej, fiscaal expert bij de PS en voorzitter van de onderzoekscommissie naar de Panama Papers, is niet te spreken over het uitblijven van politieke maatregelen tegen zulke belastingconstructies. ‘Na andere frauduleuze fiscale schandalen tonen de Paradise Papers dat het moment gekomen is om het gevecht tegen belastingparadijze aan te gaan. Helaas moeten we vaststellen dat de huidige partijvoorzitters van de federale regering niet de politieke wil hebben om er daadwerkelijk iets aan te veranderen’, zegt Laoueej.
‘Als voorzitter van de onderzoekscommissie naar de Panama Papers heb ik beslist om tegen het rapport te stemmen dat de meerderheid wil goedkeuren. Het onderzoeksrapport kaart de ware problemen niet aan. Ik moet vaststellen dat sommige partijen er liever voor kiezen om het geld bij de arbeiders, de gepensioneerden en de uitkeringsgerechtigden te gaan zoeken in plaats van in te zetten op georganiseerde fiscale fraude. Dit is onacceptabel’, klinkt het.