Ludieke sensibilisering in Guinee: ‘Nee de baarmoeder is geen planeet’
De Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) – hartelijk onthaald door een groep enthousiaste schoolmeisjes – was in Guinee getuige van een ‘pakkende sketch’ over vaccinaties tegen baarmoederhalskanker.
‘Nee de baarmoeder is geen planeet uit ons zonnestelsel.’ Hilariteit alom. In het Institution Sinte-Marie in de Guineese hoofdstad Conakry voeren drie leerlingen een sketch op voor hun medeleerlingen. In het format van een tv-uitzending wijzen ze op de onwetendheid én gevaren van baarmoederhalskanker. De voorstelling vindt plaats in het kader van een sensibiliseringsdag. Aan de hand van verschillende presentaties door de farmaceutische onderneming GSK, vooral gekend van zijn vaccins, worden de meisjes ingelicht.
Met acteurs van een hilarische, maar ook pakkende sketch over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (Conakry,Guinee) pic.twitter.com/iA2mvQSpkL
— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) 4 januari 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
En niet alleen een groep joelende tieners luistert naar vertegenwoordigers van GSK, die vertellen over ‘de impact die ze hebben op het leven van miljoenen tieners’. Ook de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), luistert mee.
Het voorbeeld van GSK leunt dan ook dicht aan bij het pad dat de Belgische Ontwikkelingssamenwerking wil bewandelen: ‘Ontwikkelingssamenwerking en handel gaan hand in hand. Zo heeft Guinee heel wat troeven op vlak van landbouw, ook de (Belgische) privésector kan daarin een rol spelen. De combinatie handel en ontwikkelingssamenwerking is niet perse pervers’.
Winst of nobel doel
‘Ja wij zijn een business’, legt president globale vaccinaties van GSK Luc Debruyne uit. ‘Maar naast winstoogmerk hebben wij ook een nobeler doel voor ogen. Wij willen bijdragen aan de ontwikkeling van een land en dat doen we door zorg te dragen voor de mensen en voornamelijk de jeugd. Want goede gezondheidszorg biedt zekerheid voor de toekomst.’
De Croo pikt gretig in op die stelling. Met veel enthousiasme wordt hij ontvangen door de schoolmeisjes. ‘Wie van jullie wil er later kinderen?’, legt hij de menigte voor. Waarop alle handjes in de lucht gaan. ‘Goed zo’, lacht hij. ‘Maar moet elk kind, waar ook ter wereld niet dezelfde kans hebben op een gezond leven? Ik vind alvast van wel’, waarmee hij doelt op een belangrijk luik in het kersverse opstartsamenwerkingsakkoord tussen Guinee en België.
Dat akkoord, eerder op de dag ondertekend door de beide bevoegde minister, voorziet 15 miljoen euro voor onder meer inspanningen wat betreft vrouwenrechten, toegang tot drinkbaar water en het ondersteunen van ebola-overlevenden.
De tweede fase, het eigenlijke samenwerkingsprogramma, loopt van 2017 tot 2020 en wordt begin volgend jaar goedgekeurd.
Door Annelies Van Erp in Conakry, Guinee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier