‘Handel combineren met ontwikkelingssamenwerking is niet pervers’
‘Ontwikkelingssamenwerking en handel gaan in hand’, met die woorden trapt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zijn vierdaagse missie in West-Afrika met Pieter De Crem (CD&V) staatssecretaris voor Buitenlandse Handel af.
Het is de eerste maal dat deze twee kabinetten een gemeenschappelijke missie ondernemen’, vertelt De Croo in de Guineese hoofdstad Conakry. Naast Guinee zal de delegatie ook nog Burkina Faso aandoen, het andere nieuwe Belgische partnerland voor de bilaterale ontwikkelingssamenwerking.
Ook Joren Vandeweyer, woordvoerder van Pieter De Crem , benadrukt dat het om een primeur gaat. Hoewel Vandeweyer, verduidelijkt dat er nog geen concrete plannen zijn ontwikkeld tussen de beide beleidsdomeinen, wijst de gemeenschappelijke buitenlandse reis wel op een verandering die op til staat in het domein van de ontwikkelingswerking.
Nederlands voorbeeld volgen?
‘Deze centrumrechtse regering wil andere accenten leggen. Handel verbinden aan “hulp” is daar eentje van.’ Vroeger weerklonk wel eens de boutade Aid without Trade, maar volgens De Crems woordvoerder is er niets pervers aan een koppeling tussen deze twee domeinen.
België volgt zo, wanneer de missie wordt omgezet in daden, het voorbeeld van andere Europese landen zoals Nederland en Denemarken. ‘In Nederland is het namelijk dezelfde minister, Ploumen, die bevoegd is voor Handel én Ontwikkelingssamenwerking. Een socialist bovendien.’ Zo wil Vandeweyer alvast de kritiek weerleggen dat deze samenwerking ‘een typisch rechtse maatregel is.’
Ebola
Volgens de woordvoerder reist er slechts een beperkte economische delegatie mee. ‘Wat vaak beter is dan een grote algemene groep. Zo worden toekomstplannen gauw concreter.’
Een van die partners is Brussels Airlines. Als enige luchtvaartmaatschappij behield zij haar vluchten naar West-Afrika tijdens de ebolacrisis. Op die manier voorkwam Brussels Airlines dat de landen in een totaal isolement terechtkwamen en verzekerde ze de luchtvaartmaatschappij de aanvoer van geneesmiddelen en internationale hulpverleners. ‘Brussels Airlines heeft deze landen niet aan haar lot overgelaten’, aldus De Croo.
In Guinee zal België onder meer inspanningen verlenen in de gezondheidszorg, ‘maar enkel voor specifieke niches waar België een duidelijke meerwaarde kan hebben.’ Het land werd pas recentelijk ebolavrij verklaard.
Voorts wil De Croo sterk inzetten op mensenrechten. ‘Vooral meisjes en vrouwen worden nog te vaak op een mensonwaardige manier behandeld. Vrouwenbesnijdenissen komen helaas nog vaak voor’, klinkt het.
Door Annelies Van Erp in Conakry, Guinee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier