EU geeft 1 miljard aan VN voor vluchtelingenopvang in het Midden-Oosten, versterkt buitengrenzen
In een poging de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen, hebben de EU-leiders beslist minstens 1 miljard euro uit te trekken om Syrische vluchtelingen in de buurlanden te ondersteunen. Daarnaast worden de buitengrenzen van de EU versterkt.
Het geld gaat naar het World Food Programme en naar het VN-vluchtelingenfonds UNHCR en zal dienen om vluchtelingenwerkingen in landen als Turkije, Libanon en Jordanië te ondersteunen. Die landen, die samen miljoenen vluchtelingen opvangen, zouden ook elk apart nog forse extra steun ontvangen. De EU-commissie stelt volgens Belga 1 miljard steun aan Turkije voor.
Dat werd vernomen na een informele top van EU-leiders, die er was gekomen op vraag van Bondskanselier Angela Merkel en haar Oostenrijkse ambtsgenoot Werner Faymann.
Volgens Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk was de sfeer beter dan ze vooraf hadden gevreesd. “Dit was geen gespannen sessie, maar een die baadde in een sfeer van consensus”, zei Juncker. Het was de bedoeling dat de staatshoofden en regeringsleiders enkele kortetermijnmaatregelen overeenkwamen voor ze zich op hun volgende, formele, Europese top opnieuw over asiel en migratie buigen.
Na afloop van de top stelde premier Charles Michel dat België twee weken geleden al 30 miljoen extra steun aan de VN had voorzien.
Buitengrenzen krijgen hotspots
Om de “dramatische situatie” aan de Europese buitengrenzen te verbeteren, krijgen het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, het asielagentschap EASO en Europol extra middelen. Cijfers worden niet genoemd, maar de Commissie stelt voor 120 bijkomende personeelsleden aan te trekken en 600 miljoen euro extra te investeren. Voor de Europese lidstaten aan de buitengrenzen die de meeste vluchtelingen over de vloer krijgen, zullen de nodige inspanningen worden geleverd om er hotspots te openen. Dat zijn centra waar vluchtelingen geregistreerd worden en waar gekeken wordt of ze recht hebben op bescherming. Zij die onder die categorie vallen, kunnen dan verdeeld worden over de andere lidstaten. Ten laatste tegen eind november moeten er in Griekenland en Italië zulke hotspots komen, ook Bulgarije is vragende partij.
Het is voor het eerst dat de EU een datum plakt op het openstellen van de centra. Ze zijn een absolute voorwaarde om het spreidingsplan dat dinsdagavond werd goedgekeurd te lanceren.
De top kwam er nadat grote onenigheid was gebleken bij het opleggen van vluchtelingquota binnen de EU.
Na afloop van de informele top deden leiders hun best om de betere sfeer te benadrukken. Tusk zei dat de lidstaten hun “blame game” hadden stopgezet. Toch hintte hij op een woordenwisseling tussen de Hongaarse eerste minister Viktor Orban en de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. “Hun discussie was substantieel en energetisch. Maar wel wars van slogans.”
(Belga/RR)
Vluchtelingencrisis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier