Leiders proberen gemeenschappelijk Europees migratiebeleid weer op sporen te krijgen

Europese top over migratie © Reuters

De Europese staatshoofden en regeringsleiders proberen in Brussel de rangen te sluiten met snelle maatregelen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

Nadat de Schengenzone de voorbije weken onder druk kwam te staan, proberen de Europese staatshoofden en regeringsleiders woensdagavond opnieuw de rangen te sluiten. Met een reeks kortetermijnmaatregelen willen ze de crisis het hoofd bieden.’ De belangrijkste vraag is hoe we de controle over onze buitengrenzen kunnen terugwinnen’, zegt voorzitter Donald Tusk.

De informele Europese top is georganiseerd op expliciete vraag van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Oostenrijkse collega Werner Faymann. Er ligt een reeks maatregelen op tafel om het gemeenschappelijk Europees migratiebeleid weer op de sporen te krijgen.

1 miljard euro

Volgens een uitgelekte ontwerpverklaring zouden de leiders de VN-agentschappen die in de regio rond Syrië actief zijn – het World Food Programme en het vluchtelingenagentschap UNHCR – met ‘minstens 1 miljard euro’ extra willen ondersteunen. Het is ook de bedoeling dat Libanon, Jordanië en Turkije, de landen die samen miljoenen Syrische vluchtelingen opvangen, meer ondersteuning krijgen. De Europese Commissie stelt alvast voor 1 miljard te mobiliseren voor Turkije.

Om de controle van de Europese buitengrenzen te versterken, moeten het grensbewakingsagentschap Frontex, het asielagentschap EASO en Europol meer mensen en middelen krijgen. In 2016 wil de Commissie 600 miljoen euro extra op tafel leggen. Ook voor de EU-landen die in de ‘frontlijn’ van de migratiestromen liggen, zullen inspanningen worden gedaan. ‘Deze maatregelen zijn niet voldoende, maar wel noodzakelijke stappen in de goede richting, zei Donald Tusk woensdagmiddag al.

Spanning

Het is afwachten of de spanningen van de voorbije weken zich ook rond de vergadertafel zullen manifesteren. De Slovaakse eerste minister Robert Fico, die binnen zijn eigen sociaaldemocratische familie zwaar onder vuur ligt, maakte zich niet populair door aan te kondigen dat hij het spreidingsplan dat dinsdag is goedgekeurd niet aanvaardt en naar het Hof van Justitie trekt.

Alvast bij de Belgische premier Charles Michel (MR) kan Fico op weinig begrip rekenen. ‘Het is onaanvaardbaar dat Slovakije Europa als een Mister Cash beschouwt en altijd maar ‘neen’ zegt wanneer er solidariteit wordt gevraagd’, zei hij bij zijn aankomst. Michel zal die boodschap ook tijdens de top zelf overbrengen. (Belga/AVE)

Partner Content