VN-gezant waarschuwt voor ‘oorlog op grote schaal’ na raketaanvallen over en weer tussen Israël en Gaza
Bij raketaanvallen vanuit Gaza zijn in Israël vijf mensen om het leven gekomen. Israël reageerde door zelf doelwitten in de Gazastrook te bombarderen, met een onbekend aantal slachtoffers. VN-gezant Tor Wennesland waarschuwt voor ‘een oorlog op grote schaal’. De Veiligheidsraad komt in spoedzitting bijeen.
Eerst werd dinsdagavond in de Israëlische grootstad Tel Aviv raketalarm geslagen. In het stadscentrum waren meerdere explosies te horen.
De islamistische organisatie Hamas, die de Palestijnse enclave Gaza bestuurt, liet op dat moment weten 130 raketten op groter Tel Aviv te hebben afgevuurd. De meeste van de raketten werden onderschept door de Israëlische luchtafweer, maar enkele troffen de stad.
De militaire tak van Hamas gaf woensdagochtend in een mededeling aan dat ze bezig was om nog eens ruim 300 raketten af te vuren, waaronder ‘110 raketten naar de metropool Tel Aviv en 100 raketten naar de stad Beersheva, als vergelding voor de hervatting van bombardementen op gebouwen waar burgers wonen’.
Het raketalarm ging woensdagochtend af in beide steden, en ook elders, bevestigde het Israëlische leger. ‘Families werden gewekt en met spoed naar schuilplaatsen gebracht’, aldus een mededeling op Twitter.
Volgens het Israëlische leger vuurden de Palestijnen sinds maandag al meer dan 800 raketten af vanop de Gazastrook. De Israëlische luchtmacht heeft dan weer ongeveer 500 doelwitten gebombardeerd in de Gazastrook.
Dinsdag kostten de raketaanvallen op groter Tel Aviv aan drie mensen het leven. In de stad Cholon werd een bus getroffen, die uitbrandde. Een vrouw liet daarbij het leven terwijl zes mensen gewond geraakten. In de stad Rischon Lezien verloor een andere vrouw het leven bij een directe raketinslag. De krant Haaretz maakt melding van een derde dodelijk slachtoffer.
Woensdag zijn er tot dusver twee dodelijke slachtoffers geteld, in de voorstad Lod. Een meisje was op slag dood en een man van in de veertig overleed in het ziekenhuis nadat een raket hun auto had getroffen.
Op de luchthaven Ben Goerion is het luchtverkeer opgeschort ‘om het luchtruim van het land te verdedigen’, aldus Haaretz. De vluchten zijn naar Cyprus omgeleid.
De raketaanvallen tegen Israël volgen op een luchtaanval van het Israëlische leger in de Gazastrook, die een gebouw van dertien verdiepingen met kantoren voor leden van Hamas volledig heeft vernietigd, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Daar meldden de autoriteiten 32 dodelijke slachotffers, onder wie 10 kinderen, en 220 gewonden.
De omwonenden van het gebouw, dat bekendstaat als de Hanadi-toren, waren voor de aanval aangemaand hun huis te verlaten, zo vertelden ooggetuigen dinsdagavond. De belendende gebouwen hebben schade opgelopen.
Hoeveel slachtoffers er bij de recentere bombardementen van Israël tegen doelwitten in Gaza zijn gevallen is niet bekend.
Pijplijn
Bij een raketaanval vanuit de Gazastrook is in het zuiden van Israël ook een oliepijpleiding getroffen. Op televisiebeelden is te zien hoe een grote tank in vlammen opging.
De leiding voert tussen de steden Ashkelon en Eilat.
‘Slechts het begin’
Israël en Hamas zijn klaar om een lang conflict uit te vechten, als we hun officiële verklaringen mogen geloven.
De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz waarschuwde dinsdagavond dat de luchtaanvallen op de Gazastrook ‘slechts het begin’ waren en dat er ‘nog veel doelwitten in het vizier liggen’.
‘Geen enkel soeverein land zou accepteren dat men zijn populatie onder vuur neemt, en wij gaan dat ook niet doen’, zei Gantz na de raketaanval tegen Tel Aviv op de Israëlische televisie.
Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, gaf dan weer aan ‘klaar te zijn’ om nog meer luchtaanvallen van Israël het hoofd te bieden. ‘Als Israël een escalatie wil, staat het verzet klaar, als Israël wil stoppen, dan zijn we daar ook klaar voor’, aldus het hoofd van Hamas Ismail Haniyeh in een televisietoespraak. Hij riep de Israëlische ordediensten ook op om zich terug te trekken van de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, waar al enkele dagen gewelddadige confrontaties plaatsvinden tussen Israëliërs en Palestijnen.
De escalatie van het geweld tussen Hamas en Israël volgt op verschillende dagen van rellen in Oost-Jeruzalem, het Palestijnse gedeelte van de stad dat volgens het internationaal recht illegaal geannexeerd werd door Israël. Bij die confrontaties vielen al honderden gewonden.
‘Oorlog op grote schaal’
De gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Tor Wennesland riep intussen beide partijen op de confrontaties meteen te stoppen. De VN-Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw samen voor een spoedvergadering, de tweede in drie dagen.
https://twitter.com/TWennesland/status/1392218044433420291Tor Wenneslandhttps://twitter.com/TWennesland
Stop the fire immediately. We’re escalating towards a full scale war. Leaders on all sides have to take the responsibility of deescalation. The cost of war in Gaza is devastating & is being paid by ordinary people. UN is working w/ all sides to restore calm. Stop the violence now
— Tor Wennesland (@TWennesland) May 11, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0
‘Stop deze raketaanvallen meteen’, aldus Wennesland op Twitter, ‘Deze escalatie gaat in de richting van een oorlog op grote schaal. De verantwoordelijken van alle kampen moeten zich inzetten om tot een de-escalatie te komen. Een oorlog in Gaza zou verwoestend zijn en de gewone mensen zouden de prijs betalen’.
Een eerste vergadering van de VN-Veiligheidsraad was afgerond zonder gemeenschappelijke verklaring van de vijftien leden van de Veiligheidsraad, omdat de VS ‘in dit stadium’ een voorstel van Noorwegen niet wil goedkeuren. In het Noorse voorstel, dat persagentschap AFP kon inkijken, stond – zonder het geweld te veroordelen – een oproep van de Veiligheidsraad aan Israël ‘om de kolonisatieactiviteiten, de vernielingen en de uithuiszettingen tegenover de Palestijnen stop te zetten, inclusief in Oost-Jeruzalem’. De tekst riep beide partijen ook op ‘om geen unilaterale maatregelen te nemen die de spanningen vergroten en de levensvatbaarheid van de Tweestatenoplossing ondermijnen’ en vroeg ook om terughoudendheid en het vermijden van provocaties, met respect voor ‘de historische status-quo in de heilige plaatsen.’
De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dinsdag niet of de VS nu wel akkoord zouden gaan met een verklaring vanuit de Veiligheidsraad.
Synagoge in brand, rellen en noodtoestand in Lod
Na de eerste luchtaanvallen tegen Tel Aviv, kwam het in de Israëlische stad Lod, waar Joden en Arabieren samenleven, tot zware rellen. Volgens mediaberichten staken Arabieren een synagoge in brand. Er werden ook tientallen auto’s in brand gestoken en ruiten van winkels ingegooid.
De burgemeester van Lod, een stad op 15 kilometer van de hoofdstad Tel Aviv, spreekt van een ‘burgeroorlog’ in de stad en vraagt om een onmiddellijk uitgaansverbod. Kort daarna riep premier Benjamin Netanyahu de noodtoestand uit voor de stad.
Een 25-jarige Arabische man werd doodgeschoten in de stad, een 34-jarige man werd opgepakt. Volgens de media is de verdachte van de dodelijke schietpartij een Joodse inwoner van de stad.
De Joodse inwoners beschuldigen de politie ervan dat ze de controle volledig verloren is en vragen dat het leger bijstand biedt. De overheid heeft de grenswacht naar de stad gestuurd.
Lod ligt in in de buurt van de internationale luchthaven Ben Gurion en geldt als een stad met veel problemen en veel criminaliteit. Ook in de steden Akko, in het noorden van Israël, en Jaffa, in de buurt van Tel Aviv, waren er zware rellen. In die twee steden wonen voornamelijk moslims.