Bijna 1 miljoen tegenstanders onafhankelijkheid Catalonië op straat in Barcelona
In Barcelona zijn honderdduizenden mensen samengekomen voor een massale demonstratie tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Volgens Spaanse media gaat het om de grootste demonstratie voor de eenheid van het land en tegen de Catalaanse afscheiding. De organisatie heeft het over 950.000 deelnemers.
De burgerbeweging Societat Civil Catalana (SCC) organiseert de demonstratie, die om 12 uur gestart is aan het Placa Urquinaona. De initiatiefnemers roepen iedereen op om Spaanse, Catalaanse en Europese vlaggen mee te brengen. ‘Laten we onze stemmen luid verheffen, wij zijn de zwijgende meerderheid’, schreef SCC op Twitter. Knack is aanwezig en zal berichten over de demonstratie.
Op beelden zijn honderdduizenden mensen te zien die massaal Catalaanse en Spaanse vlaggen dragen.
‘Onafhankelijke samenzwering’
Aan de winnaar van de Nobelprijs Literatuur Mario Vargas Llosa en Josep Borrell, een Spaanse socialist en voormalig voorzitter van het Europees Parlement, werd gevraagd om de menigte toe te spreken voor de demonstratie zich op gang trekt.
Vargas Llosa zei dat ‘een enkele “onafhankelijke samenzwering” in Catalonië de Spaanse democratie kan vernietigen’.
Zaterdag kwamen ook al tienduizenden mensen op straat om te demonstreren tegen de onafhankelijkheid en voor de dialoog.
Van de Catalaanse stemgerechtigden die vorige week zondag bij het referendum hun stem uitbrachten, stemde ruim 90 procent voor Catalaanse onafhankelijkheid. In totaal bracht 43,03 procent van de 5,3 miljoen kiesgerechtigden zijn/haar stem uit.
Commerciële bezorgdheid
Een groot aantal bedrijven in Catalonië heeft laten weten dat ze erg ongerust zijn over de gang van zaken in de Spaanse regio en de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië. ‘We merken in de hotels in Barcelona een sterke daling van het aantal reserveringen’, zegt Juan Rosell, de voorzitter van de werkgeversfederatie CEOE. Hij maakt zich zorgen voor het toerisme, de belangrijkste sector in de Catalaanse economie. ‘De toeristen zien de conflicten en manifestaties in de straten van onze grote steden en dat doet hen geen plezier.’
Brussel
In Brussel hebben meer dan 500 mensen hun steun betuigd aan de manifestaties in Barcelona. De betogers kwamen bijeen op de esplanade van het Europees Parlement, gewapend met Catalaanse en Spaanse vlaggen. Sommigen droegen ook een vlag van de Europese Unie bij zich. Met slogans als ‘Genoeg! Laat het gezond verstand terugkeren’ vroegen de manifestanten om de eenheid van Spanje en om respect voor het autonomiestatuut van Catalonië.
De initiatiefnemers vinden het niet verstandig om terug te plooien op zichzelf en pleiten ervoor om zich te verenigen op nationaal niveau, en ruimer, op Europees niveau. De manifestanten vrezen vooral voor negatieve economische gevolgen voor de bevolking van Catalonië. ‘De onafhankelijkheidsbewegingen hebben aan kracht gewonnen door de economische crisis in Spanje, maar nu beginnen de mensen zich te realiseren dat ze dit in hun portemonnee zullen voelen en beginnen ze van mening te veranderen.’
‘Eenheid maakt sterk’, verwoordt een deelneemster van de manifestatie het. ‘We zien nu al grote bedrijven en grote banken die de regio verlaten. De economie zal er onder lijden. Op politiek vlak zijn de extreemlinkse, anarchistische bewegingen die deel uitmaken van de Catalaanse regering de enigen die baat hebben bij een afscheiding.’