‘Als ijs tussen Noord-Korea en VS zou smelten, toont Trump zich echte wereldleider’
Diplomatieke reacties op de geplande ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un.
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson was de Amerikaanse regering zelf ‘een beetje verrast’ door de uitnodiging van Kim Jong-un. Om erop in te gaan, ‘is een beslissing die de president zelf heeft genomen’, legde Tillerson uit in Djibouti, na een ontmoeting met zijn plaatselijke collega Mahamoud Ali Youssouf. ‘Ik denk dat dit het meest positieve rapport is dat wij hebben gekregen, niet alleen over de (goede) wil van Kim Jong-un maar ook zijn echte wens om te praten’, zei het hoofd van de Amerikaanse diplomatie. ‘Wat er is veranderd, dat is zijn standpunt, en op een redelijk spectaculaire manier. En heel eerlijk was het een beetje een verrassing voor ons dat hij (de Noord-Koreaanse leider) ook open was in zijn gesprekken met de Zuid-Koreaanse delegatie’ die hij onlangs heeft ontmoet, aldus Tillerson.
‘Nu komt het erop aan het eens te raken over de timing van hun eerste ontmoeting. Het zal weken vragen eer alles is geregeld’, zei de minister nog.
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spreekt van een ‘historische mijlpaal die vrede zal verwezenlijken op het Koreaanse schiereiland’. Dat staat in een verklaring die zijn woordvoerder voorlas, aldus het persbureau Yonhap. ‘Als president Trump en voorzitter Kim elkaar ontmoeten na een inter-Koreaanse top, dan zal een compleet kernwapenvrij Koreaans schiereiland echt op het juiste spoor zitten’, aldus Moon. Niet alleen de Koreanen zullen dan Trumps leiderschap prijzen ‘maar ook mensen van over de hele wereld’.
Ook Japan verwelkomde al officieel het nieuws over de geplande ontmoeting tussen Trump en Kim. ‘Ik apprecieer deze wijziging van Noord-Korea bijzonder hard, en het feit dat ze gaan beginnen met grondige gesprekken over het principe van een denuclearisatie’, zei premier Shinzo Abe van zijn kant in een televisietoespraak.
Hij voegde eraan toe dat hij naar de Verenigde Staten wil afreizen om Trump te ontmoeten, ‘vanaf april’.
De voorbije weken had Japan twijfels geuit bij de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea, tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Ook bij de Noord-Koreaanse intentie bij het voorstel tot verdere gesprekken had Tokio vraagtekens geplaatst – Abe zag daarin een poging om tijd te winnen.
De ontmoeting tussen Kim en Trump is volgens Abe ‘het resultaat van de samenwerking tussen Japan en de Verenigde Staten, en tussen Japen, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, met doel om de druk hoog te houden, in overleg met de internationale gemeenschap’.
Het beleid van Japan en de Verenigde Staten wijzigt niet, aldus nog Abe. ‘We blijven maximale druk uitoefenen opdat Noord-Korea concrete maatregelen neemt om op perfecte, verifieerbare en onomkeerbare manier kernwapenvrij te worden.’
China roept de VS en Noord-Korea op tot ‘politieke moed’, kort na de onverwachte aankondiging. ‘We hopen dat alle partijen zullen getuigen van politieke moed om zo goede beslissingen te nemen’, aldus een woordvoerder van het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We zijn verheugd over het positieve signaal van deze rechtstreekse dialoog tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De kwestie van de denuclearisering op het Koreaanse schiereiland gaat in de juiste richting.’
De Russische buitenlandminiser Sergej Lavrov noemde de ontmoeting een ‘stap in de goede richting’. ‘We hopen dat deze ontmoeting plaats zal vinden’, reageerde Lavrov tijdens een persconferentie met Moussa Faki, commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie.
‘Heel vroeg’
Vanuit de Belgische regering reageerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat hij de ontmoeting ‘verwelkomt’. Het toont volgens de chef van de Belgische diplomatie aan dat ‘dialoog en internationale druk tot vrede en denuclearisering kunnen leiden’, aldus minister Reynders op Twitter.
https://twitter.com/dreynders/status/972007517789155329didier reyndershttps://twitter.com/dreynders
I welcome the announcement of direct talks between President Trump and President Kim Jung-Un in May. Dialogue and international pressure can lead to peace and denuclearization. #DPRK
— didier reynders (@dreynders) March 9, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0
Open VLD-vicepremier Alexander De Croo reageert voorzichtig positief op het nieuws. ‘Als mensen met elkaar praten, is dat eerder een goede zaak in plaats van figuurlijk raketten op elkaar af te vuren’, zei de minister op Radio 1. Het zou volgens De Croo goed zijn mocht Europa ook een rol spelen. Hij verwijst daarbij naar de betrokkenheid bij de totstandkoming van de nucleaire deal met Iran. De Croo waarschuwt echter dat ‘het nog heel vroeg’ is en dat beter even de kat uit de boom wordt gekeken.
Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) schreef op Twitter: ‘Als het ijs tussen Noord-Korea en de States zou smelten dankzij president Trump, dan toont hij zich een echte wereldleider’.
https://twitter.com/FranckenTheo/status/971979027119423488Theo Franckenhttps://twitter.com/FranckenTheo
Als het ijs tussen Noord-Korea en de States zou smelten mede dankzij @POTUS dan toont hij zich een echte wereldleider.
— Theo Francken (@FranckenTheo) March 9, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0