Voorzitters regeringspartijen trekken regeringsformatie naar zich toe
Na overleg met eerste minister Sophie Wilmès trekken de voorzitters van de drie regeringspartijen de formatievorming naar zich toe. Het voorstel van Paul Magnette en Conner Rousseau wordt van tafel geveegd.
‘De voorzitters van de drie huidige regeringspartijen zullen een opdracht opnemen om bijkomende regeringspartners te zoeken die zich willen aansluiten bij de huidige regeringspartijen om tot een parlementaire meerderheid te komen die een krachtdadig steun- en herstelbeleid zal voeren’, zegt de premier in een mededeling.
Het overleg tussen Wilmès en de voorzitters kwam er na het rapport van de socialistische voorzitters Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (sp.a). Die stelden na een ‘snuffelronde’ van enkele weken bij verschillende partijen voor om een klassieke tripartiteregering te vormen, ook al beschikt die niet over een meerderheid in de Kamer.
Maar CD&V, Open VLD en MR gaan voorlopig niet mee in die piste. ‘De regeringspartijen nemen er akte van dat het tijdens hun informatieronde niet mogelijk was onderhandelingen op te starten over de vorming van een nieuwe regering die de steun krijgt van een absolute meerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De socialistische familie had een alternatief voorgesteld. Dat heeft niet de voorkeur van de betrokken partijen’, zegt de mededeling van Wilmès.
Magnette en Rousseau wilden ook dat premier Wilmès de fakkel in de formatie zou overnemen, maar dat gebeurt dus niet. MR-voorzitter Bouchez had vooraf al gezegd dat de eerste minister en de regering moesten kunnen blijven voortwerken om de coronacrisis aan te pakken. ‘Premier Sophie Wilmès en de regering zullen, zoals aangekondigd in de Kamer, de Covid-19-crisis blijven bijsturen en een relanceplan voorbereiden. Beide zullen ook in overleg gebeuren met de deelstaten’, luidt de mededeling van de premier.
Bij welke partijen gaat het trio de meerderheid zoeken? ‘We gaan zeker en vast spreken met de grote partijen’, zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez achteraf. Als er geen meerderheid gevonden kan worden, kunnen altijd andere, ‘originele, out-of-the-box-scenario’s’ bewandeld worden, zegt Bouchez.
CD&V-voorzitter Joachim Coens wil ‘geen voorafnames’ doen op mogelijke coalitieformules, maar van CD&V is geweten dat ze graag een meerderheid aan Vlaamse kant wil en dus een regering met N-VA. In N-VA-kringen wordt overigens bevestigd dat de partij op voorhand op de hoogte werd gebracht van het initiatief van de drie partijvoorzitters, al zou dat ook het geval zijn voor de PS. Coens wil in elk geval dat de partijen die in de regering zitten over een meerderheid in het parlement beschikken. ‘We moeten op zoek naar het vertrouwen van een meerderheid in het parlement. De meeste doen dat (het vertrouwen stemmen, nvdr.) graag als ze in de regering zitten.’
Open VLD-voorzitter Lachaert wil voorlopig ‘geen kleurtjes plakken’ op mogelijke coalities. ‘We hebben de ambitie voor een meerderheid niet opgegeven’, zei Lachaert. De Open VLD-voorzitter merkt wel op dat het samenbrengen van PS en N-VA al een jaar zeer moeilijk loopt. ‘Het kan een mogelijkheid zijn, maar nu ook de deur naar minderheidskabinetten opengezet wordt, zijn er ook nog andere opties open’, zei hij achteraf.
Wanneer wil het trio afronden? Bouchez liet voor het overleg verstaan dat hij tegen 21 juli duidelijkheid wil, maar zei achteraf zich niet te willen laten opsluiten in deadlines. De regering-Wilmès heeft het vertrouwen tot september. ‘Maar we moeten proberen vroeger tot een oplossing te komen’, zei Coens. De nationale feestdag is ‘altijd een belangrijk moment’, klonk het nog.
Open VLD-voorzitter Lachaert ziet 21 juli wel als een deadline. ‘We moeten dan zicht hebben op wie bereid is om in de regering te stappen en rond de inhoudelijke hoofdlijnen.’
Groen ‘neemt akte’ van het initiatief van de regeringspartijen, maar wil er verder niet al te veel over kwijt. ‘Wij blijven constructief, maar niet naïef. Men weet ons te vinden’, klinkt het. Bij SP.A reageert men niet, maar PS-voorzitter Paul Magnette liet wel al weten dat zijn partij ‘beschikbaar is’. ‘Zelfs voor een relatieve meerderheid waar een sterk project achter staat dat zich achter de grote Europese plannen schaart’, reageerde hij op de RTBF. ‘Er is mogelijkheid om een mooi project te realiseren voor België.’ Of er al partijen uitgenodigd werden voor een gesprek, is niet duidelijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier