Vlaams Belang wil N-VA ’tegen eigen programma’ laten stemmen in Vlaams Parlement
Het Vlaams Belang mag twee voorzitters leveren in commissies van het Vlaams Parlement: die van Mobiliteit en die van Welzijn. Maar vooral in de commissie Inburgering wil de partij de N-VA pijn doen.
Sinds gisteren is de samenstelling van de commissies in het Vlaams Parlement bekend. In die vergaderingen van telkens twaalf parlementsleden krijgt het legislatieve werk inhoudelijk vorm vooraleer de voltallige plenaire vergadering van 124 leden zich erover buigt. De in totaal twaalf beleidscommissies behandelen thema’s die ongeveer overeenkomen met de bevoegdheden van de ministers, zoals onderwijs, energie of wonen.
Oppositiepartij Vlaams Belang, de tweede grootste in het parlement, heeft recht op het voorzitterschap van twee commissies. Haar keuze viel op Welzijn en op Mobiliteit. Die laatste zal worden voorgezeten door parlementslid Bart Claes, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren en het brein achter heel wat campagnes op sociale media.
Claes zegt dat de keuze voor Mobiliteit niet meer dan logisch is. ‘Tijdens de afgelopen campagne hebben we veel sympathie en stemmen vergaard met ons hevig verzet tegen het rekeningrijden, de zogenaamde ‘Ben-belasting’ (naar voormalig minister van Mobiliteit Ben Weyts, nvdr.).’
Het rekeningrijden verdween inderdaad van tafel. De partij ziet hoe dan ook nog meer mogelijkheden op het vlak van mobiliteit, zoals Oosterweel, De Lijn en de vergroening van het wagenpark. ‘Vooral op dat laatste punt zullen we erop toezien dat de regering geen extra belastingen heft op minder groene wagens. Voor mensen die geen alternatief hebben voor de wagen zou dat een zoveelste platte belasting zijn.’
In de commissie Welzijn, die bovenaan het verlanglijstje stond van het Vlaams Belang, wil de rechts-radicale partij onder meer focussen op de ‘mistoestanden in ziekenhuizen en woonzorgcentra’.
De commissie Inburgering wordt voorgezeten door gewezen Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA).
Bart Somers
Voorzitter of niet, in alle beleidscommissies is er één constante: met telkens vijf N-VA’ers en drie Vlaams Belangers behalen beide partijen een meerderheid – een meerderheid die ze niet hebben in het voltallige halfrond van 124 leden.
‘En dat wordt interessant’, zegt Claes. In Mobiliteit, Welzijn, maar vooral in de commissie Inburgering, de vergadering waar ‘minister van Samenleven’ Bart Somers (Open VLD) vaak zijn opwachting zal moeten maken. De commissie wordt voorgezeten door gewezen Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA). De eerste ondervoorzitter is Sam Van Rooy (Vlaams Belang), die dicht bij boegbeeld Filip Dewinter staat.
Volgens Claes zal zijn partij eerst en vooral haar eigen programmapunten ter stemming voorleggen. Maar, zo zegt hij, er zal ook gericht worden nagegaan op welke standpunten overeenstemming is met het N-VA-partijprogramma.
‘We zullen onze voorstellen dan indienen en aan de N-VA’ers vragen of ze tegen hun eigen programma gaan stemmen of niet. Mocht dat het geval zijn, zullen we het niet nalaten om hen te wijzen op dat inconsequent gedrag.’ De toekomstige campagnes op sociale media lijken al klaar te staan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier