Rousseau ziet verplichte vaccinatie via CST
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft dinsdag in Terzake aangedrongen op een parlementair debat over verplichte vaccinatie. Die verplichting moet volgens hem afgedwongen worden via het Covid Safe Ticket (CST). “Zolang er geen zekerheid is dat omikron de laatste variant van het virus is, moeten we blijven inzetten op vaccinatie”, zei hij.
Rousseau herinnerde eraan dat Vooruit reeds in de zomer aangedrongen had op een parlementair debat over het onderwerp. Hij stelde dat er veel onzekerheid bestaat over corona, maar dat vaccinatie werkt. “Geen enkel vaccin werkt perfect, maar het zorgt voor minder verspreiding, minder ziekte en minder ziekenhuisopnames”, aldus de Vooruit-voorzitter. “Door vaccinatie tonen we ons solidair met de ziekenhuizen en kunnen we onze vrijheid terugwinnen.”
De vaccinatieverplichting moet voor Conner Rousseau tijdelijk zijn, zolang de nood het hoogst is.
“Hoe algemene vaccinatieverplichting organiseren? Wij zijn tegen boetes. Mensen kunnen nog naar supermarkt en apotheker, maar mensen die gevaccineerd zijn, worden beloond met extra toegang.”@conner_rousseau over verplicht vaccinatiebewijs #terzaketv pic.twitter.com/NAEiG1K3aO
— Terzake (@terzaketv) January 11, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Die verplichting afdwingen met boetes, ziet hij niet zitten. Daarom kiest hij voor de weg van het CST. “Zo belonen we zij die zich laten vaccineren”. Rousseau vertrekt van het huidig toepassingsgebied van het CST, zodat wie zich niet laat vaccineren nog naar de winkel, apotheek, … kan gaan. Naar evenementen, concerten of de horeca gaan, is enkel voor de houders van een CST.
De Vooruit-voorzitter merkte ook nog op dat drie op de vier Vlamingen voor een vaccinatieverplichting is.
Vandenbroucke verwacht dat booster nodig zal zijn voor groen licht op CST
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat ervan uit dat een boosterprik binnenkort noodzakelijk zal zijn om groen licht te krijgen met je Covid Safe Ticket. Wanneer precies, kon de minister dinsdag niet preciseren in de bevoegde Kamercommissie, maar het zou niet zo lang meer duren.
De campagne voor de boosterprik ging een tijdje geleden van start. En ze verloopt sneller dan initieel voorzien, aldus Vandenbroucke. Eind januari zal het gros van de volwassen Belgen die al hun basisvaccinatie kregen, een uitnodiging in de bus hebben gekregen voor een derde prik (een tweede bij wie eerder Johnson & Johnson kreeg). In Vlaanderen zal dat zeker het geval zijn.
“Een groot succes, maar toch staan we niet helemaal waar we moeten staan”, voegde de minister daar aan toe. “Er is aarzeling rond de booster.” Met andere woorden: niet iedereen die een uitnodiging kreeg, maakte een afspraak of ging er op in.
Toch verwacht hij dat het krijgen van het boostervaccin beslissend zal zijn om groen licht te krijgen bij het scannen van het Covid Safe Ticket. Het zou hem alleszins niet onlogisch lijken in de huidige context. De minister verwees daarbij ook naar een beslissing die op Europees niveau zal worden genomen.
Intussen is het wachten op adviezen van de Hoge Gezondheidsraad over de derde prik voor jongeren tussen 12 en 17 jaar – het Europees agentschap EMA heeft daar overigens nog geen beslissing over genomen – en over een vierde prik voor bepaalde risicogroepen, die als eerste aan de beurt waren voor hun derde prik.
Beke voorstander van vaccinatieverplichting
Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) toont zich persoonlijk ook voorstander van de vaccinatieverplichting. “Mijn persoonlijk standpunt is geëvolueerd en neigt naar een verplichting”, zo antwoordde hij dinsdag in het Vlaams Parlement op een interpellatie van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. Alleen Vlaams Belang verzet zich tegen de verplichting. De andere partijen in de commissie toonden zich voorstander of willen minstens de adviezen afwachten en het parlementaire debat aangaan.
De vraag of het coronavaccin al dan niet verplicht moet worden voor de algemene volwassen bevolking klinkt al maanden. Maatschappelijk, maar ook politiek, is daar onenigheid over. Premier Alexander De Croo evacueerde de discussie eind vorig jaar naar het coronacommissariaat, dat sindsdien onderzoekt hoe de vaccinatiegraad verder kan worden opgekrikt. De vaccinatieplicht is daarbij één van de pistes.
Gisteren/maandag heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het federale parlement opgeroepen om snel werk te maken van een parlementair debat over de kwestie. Maar ook in het Vlaams Parlement leeft de discussie. Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin polste bij Vlaams minister Wouter Beke naar zijn visie. Zelf is Sintobin voorstander van vaccins, maar tegen een vaccinatieverplichting. “Want dat is een vrijheidsberovende maatregel en die hebben we al genoeg gehad de voorbije jaren”, aldus Sintobin.
Minister Beke erkent dat zijn persoonlijk standpunt over de vaccinatieverplichting door de tijd heen gewijzigd is. “Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, stelde de CD&V-minister.
Dat zijn mening is bijgesteld, heeft volgens Beke onder meer te maken met de schrijnende verhalen van mensen die hun zorg of behandeling moesten uitstellen. “Kunnen we het echt maken om kankerpatiënten niet de zorg te geven die ze verdienen omdat een minderheid beslist heeft om zich niet te laten vaccineren?”, aldus Beke. “Het blijft van essentieel belang om te streven naar een maximale vaccinatie om op die manier de viruscirculatie terug te dringen en de zo de gehele zorg te ontlasten”. Beke kijkt uit naar het rapport van het coronacommissariaat en naar het debat in het federale parlement.
De betrokken parlementsleden van CD&V, N-VA, Open Vld en Groen willen ook de adviezen afwachten en het parlementaire debat “op een open manier” aangaan. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gaat wél al een stap verder. Volgens hem is de verplichting nodig om de “collectieve vrijheid” te beschermen. “Het gaat om het redden van de ziekenhuizen. Als de ziekenhuizen vol liggen, heb je geen zorggarantie meer en heb je geen collectieve vrijheid meer. Daarom is het belangrijk dat iedereen gevaccineerd is”, aldus Rousseau.
Lees ook:
– Vaccinatie verplichten? ‘De autonomie van het individu is hier duidelijk ondergeschikt’
– Waarom vaccinatie verplichten geen goed idee is: ‘Vergelijking met polioprik gaat niet op’
– Waarom weigeren intelligente mensen een prik? ‘Antivaxers zijn niet dom of ongeïnformeerd’