Koning Filip aanvaardt ontslag Koen Geens en vat maandag consultaties aan

Koning Filip en Koen Geens © Belga

Minister Koen Geens (CD&V) is niet langer koninklijk opdrachthouder. Hij heeft vrijdagavond zijn eindverslag uitgebracht bij koning Filip. Die heeft Geens’ vraag om van zijn opdracht te worden ontheven, aanvaard. Wat de volgende stap wordt in de zoektocht naar een federale regering is nog onduidelijk. Maandag zal de koning opnieuw consultaties aanvatten.

Koen Geens werd op 31 januari onverwacht het veld ingestuurd, als opvolger van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Vrijdagavond werd hij opnieuw onverwacht op audiëntie op het Paleis uitgenodigd. Geens bood zijn ontslag aan, dat werd aanvaard door koning Filip. Die zal de consultaties met de partijvoorzitters maandag verderzetten.

Wat de volgende stap wordt in de zoektocht naar een federale regering, is nog onduidelijk. Maandag zal de koning opnieuw consultaties aanvatten. Toen Geens op 31 januari het veld werd ingestuurd, kwam dat enigszins als een verrassing. Velen gingen ervan uit dat N-VA-voorzitter Bart De Wever met een opdracht zou worden belast – De Wever zelf ook overigens.

Vrijdagmorgen stelde PS-voorzitter Paul Magnette de onderhandelingen met N-VA beu te zijn. Daarmee lijkt een regering met de grootste partijen langs beide kanten van de taalgrens opnieuw begraven. Al is de piste de voorbije maanden al meer dan eens gereanimeerd.

Parti Socialiste

Geens denkt dat het voor de PS ‘definitief’ genoeg is geweest met onderhandelingen met N-VA. Dat heeft hij vrijdagavond laten verstaan tijdens een persverklaring na afloop van zijn audiëntie op het Paleis.

Geens legde uit dat hij werkte aan een basisnota met verschillende sociaal-economische elementen. Hij wilde daarover in de loop van de komende dagen nog met alle betrokken partijen vergaderen, maar ‘in de loop van de laatste dagen is dat proces doorkruist door duidelijke mededelingen van een partij – en ik denk dat het definitief is – dat ze niet verder aan tafel wil gaan zitten met een andere partij’, aldus de CD&V-minister, die daarmee doelt op de PS.

Het was de bedoeling van Geens om dat proces nog voort te zetten tot zondagavond, om dan maandag met een meer gedetailleerde nota naar het Paleis te trekken. Maar hij besefte dat het geen zin meer had om op dat spoor voort te werken. Daarvoor moesten ‘de grootste discretie en vertrouwen’ kunnen worden bewaard, luidde het.

Groen

In een reactie op het ontslag van Koen Geens als koninklijk opdrachthouder, wijst Groen-voorzitster Meyrem Almaci erop dat er ‘meerdere legitieme oplossingen’ mogelijk zijn. ‘Tijd om het opbod te stoppen en ook de andere een ernstige kans te geven’, schrijft Almaci op twitter.

De groene voorzitster doelt daarmee op de paarsgroene piste, aangevuld met andere partijen, in de plaats van het paarsgele verhaal. Ze dankt Geens nog voor ‘het professionele onderhoud en het werk’ en benadrukt dat Groen constructief was, is en blijft.

Lees ook: Formatie: lopen onze partijen als lemmingen het ravijn in?

Partner Content