Studie: ‘Vrouwen worden minder snel publiekelijk gereanimeerd dan mannen’

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Na een studie van bijna 20.000 gevallen van plotse hartstilstand in de Verenigde Staten, blijkt er ook sprake te zijn van een genderkloof wat betreft reanimatie.

De genderdiscussie lijkt ook een rol te spelen bij het al dan niet gereanimeerd worden door een omstaander wanneer iemand in de publieke ruimte een hartaanval krijgt. Dat blijkt uit een studie, die werd voorgesteld op een conferentie van de American Heart Association, waarbij onderzoekers 19.331 gevallen van plotse hartstilstand in de Verenigde Staten evalueerden. 45 procent van de mannen kregen reanimatie toegediend in het openbaar in vergelijking met 39 procent van de vrouwen. Mannen hebben ook meer kans om een hartaanval te overleven nadat ze door een omstaander werden gereanmeerd.

De oorzaak? Onderzoekers denken dat een van de redenen is dat omstaanders wat huiverig staan tegenover het aanraken van de borst van een vrouw. ‘De gedachte om hard en snel op een vrouwenborst te drukken kan misschien wat afschrikwekkend zijn’, zegt hoofdauteur Audrey Blewer van de University of Pennsylvania. ‘Sommige mensen hebben schrik om iemand pijn te doen.’

Borsten

Ook bestaat misschien de angst voor het verwijderen van de kledij van de vrouw en het aanraken van de borsten om de reanimatie te kunnen uitvoeren. Medeauteur Benjamin Abella stelt evenwel gerust. ‘Om een reanimatie goed uit te voeren, moet je de handen op het sternum plaatsen, dat is het centrum van de borstkas. Je raakt dus het midden van de borsten aan.’

Om een reanimatie goed uit te voeren, moet je de handen op het sternum plaatsen, dat is het centrum van de borstkas. Je raakt dus het midden van de borsten aan

Reanimatie in het openbaar is relatief gezien nog steeds vrij zeldzaam. Ook raakte onlangs bekend dat de impact van automatische defibrillatoren zeer beperkt blijkt. De 10.000 toestellen redden samen slecht 6 à 28 levens van de naar schatting 9.000 mensen die jaarlijks getroffen worden door een plotse hartstilstand in België. Omstaanders aarzelen helaas vaak nog te veel om het toestel te gebruiken. Ze durven niet goed.

Volgens de onderzoekers moet het grote publiek beter gesensibiliseerd worden over het belang van reanimatie en het belang van het zich comfortabel voelen bij het geven ervan ondanks factoren zoals gender, leeftijd of zelfs het gewicht van de betrokken persoon. Het gebruik van een vrouwelijke in plaats van een mannelijke pop bij de EHBO-opleiding zou al kunnen helpen.

Een hartstilstand is meestal het gevolg van een gevaarlijke hartritmestoornis waarbij de hartkamers sterk gaan trillen zonder nog bloed rond te pompen in het lichaam (ventrikelfibrillatie). De oorzaak is meestal een hartinfarct, maar kan ook een onderliggende hartaandoening of hartfalen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content