Lage overlevingskans na hartaanval in België: ‘Mensen weten niet hoe te reageren’

© getty

Elke dag hebben ongeveer 30 Belgen een hartstilstand, van wie er slechts 2 overleven.

In ons land zijn de overlevingskansen na een hartaanval opvallend laag in vergelijking met buurlanden Nederland en Duitsland, en de Scandinavische landen. Dat zegt de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) woensdag in de aanloop naar de tiende Week van het Hartritme.

Elke dag hebben ongeveer 30 Belgen een hartstilstand, van wie er slechts 2 overleven. Dat ligt volgens BeHRA aan de gebrekkige kennis inzake reanimatie en de trage reactietijd van omstaanders.

In de meeste Europese lidstaten liggen de overlevingskansen rond de 20 procent met uitschieters tot 40 procent in sommige regio’s. ‘In Nederland, Duitsland en in Scandinavische landen hebben mensen een betere opleidingen gekregen, waardoor ze weten hoe ze moeten reageren. In België is dat niet het geval’, zegt cardioloog Ivan Blankoff, voorzitter van BeHRA.

Met opleidingen, bewustmakingscampagnes en de plaatsing van extra defibrillatoren kan volgens hem het overlevingspercentage verdubbelen tot 20 procent. Daardoor zouden elk jaar 1.000 mensen gered kunnen worden.

Voorkamerfibrillatie rukt op

Om de bevolking te sensibiliseren, organiseert BeHRA dit jaar de tiende editie van de Week van het Hartritme. Traditioneel staat de hartritmestoornis voorkamerfibrillatie (VKF) centraal in die week. ‘VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis in België’, zegt cardioloog en voormalig voorzitter van BeHRA Yves Vandekerckhove. ‘Het is absoluut nodig om te sensibiliseren over VKF, want de tsunami blijft doorgaan.’

Vandaag lijden meer dan 40.000 Belgen aan VKF en schattingen geven aan dat het aantal tegen 2050 zal toenemen tot 53.000. Een verklaring voor de stijging is er niet. ‘Het is duidelijk een West-Europees fenomeen, maar wat er precies achter zit, is nog niet geweten’, aldus Vandekerckhove. Volgens hem is er geen verband aangetoond tussen de hartritmestoornis en bijvoorbeeld overmatig gewicht of ouderdom.

De Week van het Hartritme vindt plaats van 17 tot 21 juni. Mensen kunnen zich gratis laten screenen op VKF in meer dan 90 ziekenhuizen en op verschillende locaties worden reanimatielessen gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich op www.mijnhartritme.be ook kosteloos inschrijven voor een van de 360 cardiolessen bij Basic-Fit op 15 juni.

Partner Content