Europese Vaccinatieweek: welke vaccinaties heb je nodig voor reizen dichterbij?
Wie deze zomer binnen Europa of naar de overkant van de Middellandse Zee reist, beseft vaak niet dat ook in dat geval vaccinaties belangrijk zijn. Wat moet je weten? Een overzicht.
Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn of haar huisarts. Maar ook wie in Europa of naar de overkant van de Middellandse Zee reist, kan gezondheidsrisico’s lopen. De Europese Vaccinatieweek, die loopt van 24 tot 30 april, vraagt dit jaar dan ook aandacht voor dicht(er)bij vakanties.
1. Hepatitis A
Wie reist naar landen waar hepatitis A nog vaak voorkomt, laat zich best op voorhand vaccineren om geen ziekte als souvenir mee naar huis te nemen. Trek je naar Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A. Hepatitis A of geelzucht kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Water om fruit en groenten te spoelen is in die landen of gebieden ook niet altijd zuiver.
Bij volwassenen kan hepatitis A soms 2 tot 8 maanden aanslepen. Als je genezen bent, ben je voor je hele leven tegen een nieuwe infectie met hepatitis A beschermd.
Ook na vaccinatie ben je levenslang beschermd.Vaccinatie kan op elke leeftijd gebeuren vanaf de leeftijd van 12 maanden en bestaat uit 2 spuitjes met 6 maanden tussentijd.
2. Hepatitis B
Voor hepatitis B is niet zozeer de bestemming van belang, maar wel het risicogedrag. Het virus kan immers worden overgedragen via het bloed bij medische interventies, tatoeages, piercings, intraveneus druggebruik en via onbeschermd seksueel contact. Vaccinatie is mogelijk, al dan niet gecombineerd met het vaccin voor hepatitis A.
Mazelen
Mazelen kwam de voorbije jaren niet zo vaak meer voor in Vlaanderen, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte wel frequenter op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is. Verschillende Europese landen roepen hun bewoners dan ook op om voor hun vertrek op vakantie eerst de vaccinatiestatus van zichzelf en hun kinderen te controleren en zich bij twijfel liefst opnieuw te laten inenten.
Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden eventueel een voorlopige inenting te geven. Om door vaccinatie volledig beschermd te zijn, heb je 2 vaccinaties nodig. Wie als kind de mazelen heeft gehad, is beschermd.
3. Tekenencefalitis
Het tekenencefalitis-virus dat overgedragen wordt via een tekenbeet veroorzaakt hersen- en hersenvliesontstekking, maar komt in België nog niet voor. Dat is wel zo in buurland Duitsland, in sommige delen van Zweden en Noorwegen, een aantal bosrijke gebieden van de Balkanlanden en Centraal Europa zoals in Beieren en Tirol. Best krijg je 2 prikjes vóór je vertrekt met een à drie maand tijd tussen. Dit volstaat om je te beschermen tegen de ziekte. De vaccinatie kun je dan vervolledigen na de reis met een derde vaccinatie. Na vaccinatie ben je minstens drie jaar beschermd.
Aangezien teken ook andere ziekten kunnen overdragen (zoals de ziekte van Lyme), is het aangewezen om bij activiteiten in de natuur lange kleding te dragen en ’s avonds altijd een tekencheck te doen.
4. Hondsdolheid of rabiës
Hondsdolheid kan heel soms voorkomen in Oost-, Centraal- en Zuid-Europa. De ziekte wordt overgedragen door een beet van een besmet dier zoals een (zwerf)hond, vleermuis, kat, vos of aap. Op reis doe je er dus goed aan om deze dieren niet te strelen. In enkele gevallen kan een vaccinatie overwogen worden.
Een reis naar het buitenland is sowieso altijd een goed moment om even je basisvaccinaties na te kijken. Een combinatievaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest voor volwassenen is aanbevolen om de 10 jaar. Dat vaccin is in Vlaanderen gratis. Indien de laatste vaccinatie meer dan 20 jaar geleden is, zijn twee inspuitingen aangeraden met een interval van 6 maanden. p>
Lees ook: Waarom vaccineren echt nodig is p>
Meer info: www.laatjevaccineren.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier