Denemarken stopt met vaccinatie AstraZeneca, België blijft doorgaan met vaccin

© belga

Denemarken schort de vaccinatie met AstraZeneca voor minstens twee weken op. Dat heeft het Deense Gezondheidsinstituut donderdag beslist.

De opschorting komt er nadat er meerdere gevallen van bloedproppen waren gemeld. Er is ook melding gemaakt van een verdacht overlijden. Het instituut benadrukt wel dat er nog geen oorzakelijk verband tussen de meldingen en het AstraZeneca-vaccin werd gevonden.

‘We bevinden ons midden in de grootste en belangrijkste vaccinatiecampagne in de geschiedenis van Denemarken. Daarbij hebben we nood aan alle vaccins die we te pakken kunnen krijgen. Daarom is het niet vanzelfsprekend te beslissen om het vaccineren te pauzeren. Maar net omdat we zoveel mensen vaccineren, is het ook belangrijk om snel te reageren wanneer er sprake is van mogelijk ernstige bijwerkingen’, zegt Søren Brostrøm, directeur van Sundhedsstyrelsen, het Deense Gezondheidsinstituut, die benadrukt dat er nog geen oorzakelijk verband werd gevonden.

Brostrøm onderstreept dat de vaccinatiecampagne met AstraZeneca niet wordt geschrapt, maar tijdelijk wordt gepauzeerd. ‘Er is afdoende bewijs dat het vaccin veilig en effectief is’, aldus de topman, ‘maar zowel wij als het geneesmiddeleninstituut zijn genoodzaakt om te reageren op meldingen van mogelijks ernstige bijwerkingen, zowel in Denemarken als in andere Europese landen’, klinkt het.

Vertraging

Het is nu aan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) om de zaak verder te onderzoeken. In afwachting daarvan wordt alvast twee weken gewacht met het inenten met het AstraZeneca-vaccin.

De tijdelijke pauze zorgt er ook voor dat de vaccinatiecampagne in Denemarken vertraagd zal worden. Mensen die reeds een eerste prik van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, zullen ook langer moeten wachten op de tweede dosis. Alle reeds geplande vaccinaties met het vaccin van het Brits-Zweedse farmabedrijf worden voorlopig stopgezet.

Denemarken behoort tot de snelst vaccinerende landen in Europa. Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft tot nog toe 11,5 procent van de Deense bevolking een eerste prik gekregen, 4,4 procent is reeds volledig ingeënt.

Italië, IJsland en enkele Noorse gemeentes volgen

Ook IJsland is gestopt met het toedienen van vaccins van AstraZeneca toen de Deense verhalen naar buiten kwamen. De autoriteiten stoppen met inenten tot duidelijk is dat er geen verband is tussen het coronavaccin en bloedstollingen, berichten lokale media donderdag.

De gezondheidsautoriteiten in IJsland denken dat het vaccineren in hun land mogelijk over enkele dagen weer hervat kan worden. Er wordt gewacht op een mededeling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het EMA maakte eerder deze week al duidelijk dat er vermoedelijk geen verband is tussen fatale bloedstollingen en het middel van AstraZeneca.

Ook in Noorwegen drukken talrijke gemeenten de pauzeknop in. Onder meer Bergen, Stavanger, en Tromsø stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin totdat de Noorse gezondheidsautoriteiten zich over de zaak hebben uitgesproken.

Tot slot maakte ook Italië bekend dat het niet langer het AstraZenecavaccin zal toedienen.

Geen gelijkaardige doses in België

Het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG en de experten staan in contact met het EMA en volgen de situatie op de voet, klinkt het bij de taskforce vaccinatie en bij federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. België stopt voorlopig echter niet met vaccineren, zei taskforce-voorzitter Dirk Ramaekers. Volgens hem is er sprake van één bepaalde lading van het vaccin in Denemarken die mogelijk voor problemen zorgt.

Groen-vicepremier Petra De Sutter bevestigde in Villa Politica dat het probleem mogelijk gerelateerd is aan een bepaalde batch van het vaccin. ‘Daarvan weten we zeker dat daar geen doses van in België geleverd zijn’, zei ze, ‘dus dat is enigszins geruststellend.’

Het FAGG zit donderdagmidag nog samen met het Europees geneesmiddelenagentschap EMA om de zaak te bespreken, bevestigde een woordvoerder van de vaccinatietaskforce. Volgens De Sutter is het alleszins aan het FAGG om, in samenspraak met onder meer minister Vandenbroucke, te beslissen of ook België de vaccinatie met AstraZeneca uit voorzorg moet stilleggen.

Oostenrijk

Zondagavond deelde het Oostenrijkse bureau voor de veiligheid van de gezondheidzorg (BASG) reeds mee dat het was gestopt met het toedienen van een bepaald lot AstraZeneca-vaccins. Die beslissing kwam er nadat een verpleegster tien dagen na een spuitje overleed aan de gevolgen van een trombose. Sommige andere landen, zoals Luxemburg en de Baltische staten, schortten de inentingen met dat lot van zo’n 1 miljoen doses toen ook op. Het EMA oordeelde eerder deze week op basis van voorlopig onderzoek dat er ‘op dit moment geen indicaties zijn dat de vaccinatie deze aandoeningen veroorzaakt heeft’. Het Geneesmiddelenagentschap zei wel nog verder onderzoek te zullen verrichten.

Partner Content