Factcheck: nee, Britse man kreeg geen coronavaccin door zijn hemd heen toegediend
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op Facebook circuleert een foto van een Brit die tegen covid-19 wordt gevaccineerd. Dat lijkt te gebeuren met een injectie door zijn hemd heen. In feite gaat het om een foto die is genomen voordat de man het vaccin toegediend kreeg.
Op 12 december plaatst een Vlaming een foto op Facebook. We zien een man die een inenting lijkt te krijgen door de mouw van zijn hemd heen. Het bijschrift bij de foto: ‘Zien jullie het ook? Erg raar dit. Wie is nog achterlijk en gelooft nog altijd in het vaccin!’ Op 24 uur tijd zien 5400 mensen de foto op hun tijdlijn passeren.
We laden de afbeelding op bij Google Afbeeldingen en komen zo uit bij nieuwsartikelen die dezelfde foto gebruiken.
De Britse lokale krant The Star uit Sheffield stelt in een artikel dat het gaat over Anthony Moore, een 82-jarige metser op rust. Hij is een van de eerste inwoners van Sheffield die het vaccin tegen covid-19 van Pfizer/BioNTech krijgt toegediend. In het bijschrift bij de foto lezen we dat dit in het Northern General Hospital gebeurde en dat de foto toebehoort aan de Sheffield Teaching Hospitals, waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt.
Ook de Yorkshire Times bericht op 8 december over de inenting van Anthony Moore en gebruikt dezelfde foto. Over het feit dat de inspuiting blijkbaar door de mouw gebeurt, lezen we in beide artikels niets.
De website van de Sheffield Teaching Hospitals berichtte ook zelf over de eerste covidvaccins die ze toedienden. Zowel in dat bericht als op hun sociale media vinden we foto’s van Anthony Moore, maar niet de foto die in de lokale kranten verscheen.
https://twitter.com/SheffieldHosp/status/1337440919033933828Sheffield Hospitalshttps://twitter.com/SheffieldHosp
This week we were proud to have become one of the first NHS Trusts in the country to provide the #COVID19Vaccine to patients aged 80 and over as part of the biggest mass vaccination programme in NHS history
Read more: https://t.co/Kn7jjDi70N pic.twitter.com/sxXMISLuCs
— Sheffield Hospitals (@SheffieldHosp) December 11, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0
Wanneer we met Google zoeken naar nieuws over dat ziekenhuis vinden we een een factcheck die de collega’s van Reuters over de foto schreven.
Uit hun onderzoek blijkt dat de foto niet het moment toont dat de patiënt de injectie krijgt. We zien hoe een verpleegster, voor de inspuiting, uitlegt hoe en waar ze het vaccin zal toedienen. ‘Deze foto werd genomen tijdens het gesprek met de patiënt voorafgaand aan de inspuiting’, liet de woordvoerder van de Sheffield Teaching Hospitals aan Reuters weten. ‘De echte inenting werd daarna uitgevoerd met de mouw van de patiënt opgerold, dus in zijn blote arm.’
In een artikel van itvnews over de vaccinatie van Anthony Moore zien we dat dit inderdaad zo gebeurde.
Conclusie
De foto van Anthony Moore is genomen terwijl een verpleegster aan het uitleggen was hoe hij hij het covid-vaccin toegediend zou krijgen, dus nog voor de daadwerkelijke vaccinatie. We beoordelen het bijschrift bij de foto daarom als onwaar.
Bronnen
- Gearchiveerde Facebookpost (12 december 2020)
- The Star (8 december 2020)
- Yorkshire Times (8 december 2020)
- Sheffield Teaching Hospitals (8 december 2020)
- Twitter (11 december 2020)
- Facebook (8 december 2020)
- Reuters (11 december 2020)
- itvnews (9 december 2020)
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 16 december 2020.
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien? Stuur uw vraag met exacte bronvermelding van het citaat naar factcheck@knack.be
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.