Doorbraak in Brussel: Groen start gesprekken met one.brussels en Open VLD

Elke Van den Brandt (Groen) legt donderdag de eed af als Brussels minister van Openbare Werken, Verkeersveiligheid en Mobiliteit.

Vijf dagen na de verkiezingen hebben Groen, Open VLD en one.brussels beslist om aan Nederlandstalige kant gesprekken te starten voor een Brussels regeerakkoord. Dat zegt Groen-onderhandelaarster Elke Van den Brandt in een mededeling.

Groen was in Brussel als grootste partij aan zet. Met de vier zetels van Groen en de drie van Open VLD en one.brussels hebben de drie partijen een meerderheid van tien op 17 zetels in de Nederlandstalige taalgroep.

Groen won zondag één zetel en kwam op vier zetels. Open VLD verloor twee van de vijf zetels en one.brussels behield de drie zetels die SP.A de voorbije legislatuur had. Mathematisch kwam ook N-VA met drie zetels in beeld, maar de partij lag aan Franstalige kant erg moeilijk en vooral met Groen waren er grote programmaverschillen.

CD&V, dat er in het verleden steeds bij was, speelde niet mee omdat de partij met één zetel (min één) mathematisch niet nodig was.

‘Wij houden van Brussel. Met overtuiging en passie. Van haar vele kleuren en hoeken, van haar potentieel, haar verscheidenheid, haar uitdagingen. Brussel kan nog zoveel meer zijn. Groen, Open VLD en one.brussels, slaan de handen in elkaar om te bouwen aan een gezonde, ambitieuze en inclusieve stad’, luidt het in de mededeling van Groen. ‘Deze stadscoalitie wil een sterke Nederlandstalige partner zijn die bruggen bouwt. Een betrouwbare, eerlijke politiek en een slagkrachtig bestuur op maat van de Brusselaar.’

Voor de drie partijen moet Brussel een stad zijn waar iedereen zich veilig en snel kan verplaatsen, die de gezondheid van haar burgers centraal stelt en die propere lucht inademt. ‘We zorgen dat iedereen zijn talenten kan ontwikkelen en kan zijn wie hij of zij wil zijn. Brussel moet een eerlijke stad zijn waar niemand uit de boot valt’.

De drie partijen zetten ook in ondernemerschap, meertaligheid, en diversiteit. ‘We werken over taal- en andere grenzen heen, samen met de Brusselaars, voor de Brusselaars. Brussel, een stad die kansen geeft, die onderneemt.’

Gatz is ‘verheugd’

Sven Gatz, die samen met Guy Vanhengel voor Open VLD de onderhandelingen in Brussel voert, zegt verheugd te zijn dat de drie partijen (Groen, Open VLD en One.Brussels) samen willen werken aan een bestuursakkoord voor Brussel. ‘Maar het is nog maar het begin van een vrij lange onderhandelingsfase’, voegt hij er meteen aan toe.

Volgens Gatz is de situatie om samen te werken beloftevol: ‘Er is vertrouwen en een goede werksfeer.’ Hij wees ook nog op het prerogatief van Groen, die de leiding heeft van de onderhandelingen. Voor de rest wilde Gatz geen commentaar kwijt.

N-VA: ‘Gemiste kans’

Cieltje Van Achter betreurt dat Groen beslist heeft om niet verder met N-VA te onderhandelen over een Brusselse bestuursakkoord, maar wel met Open VLD en one.brussels. ‘Een gemiste kans om Brussel echt te veranderen in een stadsgewest dat klaar is voor de uitdagingen van de komende generaties’, zeggen Cieltje Van Achter en Karl Vanlouwe, de Brusselse onderhandelaars namens de N-VA.

Van Achter wijst erop dat de kiezer zondag het huidige beleid heeft afgestraft en duidelijk voor verandering gestemd heeft. ‘Het is dan ook jammer dat collega Van Den Brandt (Groen) dat signaal negeert en kiest voor de partijen die al sinds het ontstaan van dit gewest aan de knoppen zitten. Ik zei het al voor de verkiezingen en ik herhaal het opnieuw: de verandering die Brussel nodig heeft zal niet komen van deze machtspartijen.’

Van Achter was positief over het gesprek van woensdag: ‘Wij hadden een constructief gesprek met Groen en hebben duidelijke prioriteiten naar voren geschoven voor structurele hervormingen, een daadkrachtig bestuur, afdwingbare tweetaligheid en een efficiënt mobiliteits- en (verkeers)veiligheidsbeleid.’

N-VA wil versterken wat goed is en veranderen wat beter kan, vult Vanlouwe aan. ‘Kijk naar het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, dat is een echt kwaliteitslabel. Leerlingen studeren daar meertalig af. Wij willen daar op voortbouwen en blijven investeren. Ik stel vast dat men aan de overkant van de onderhandelingstafel liever nóg een extra structuur aan het geheel toevoegt. Tenslotte vrees ik voor de band tussen Vlaanderen en Brussel. Wil dit paarsgroen stadsproject Brussel verder als een eiland behandelen, of de band met Vlaanderen versterken?’, vraagt hij zich af. ‘We wachten het regeerakkoord af, maar wij vrezen vandaag al dat Brussel verder zal stilstaan. Het is overigens zeer merkwaardig dat Open VLD liever een rood-groen project in Brussel steunt dan met ons samen te werken’, besluiten de N-VA’ers.

Partner Content