Kim Duchateau tekent hommagealbum Nero: ‘Deze keer begínt het verhaal met een wafelenbak!’
We hadden al Wiske met borstjes en de Rode Ridder op een motor, maar nu krijgt ook Nero een nieuwe look. De man erachter is Kim Duchateau, huiscartoonist van Knack en geestelijke vader van Esther Verkest. ‘We willen geen ‘volwassen’ Nero maken.’
Toen striptekenaar Marc Sleen in november vorig jaar overleed, klonk het bij vele fans dat de strips van Sleens geesteskind Nero de laatste jaren nog amper beschikbaar waren. ‘Er zijn nog wel een paar speciale uitgaven geweest, maar die werden onvoldoende verdeeld’, zei Yves Kerremans, bestuurslid van de Stichting Marc Sleen, toen nog op de site van Knack Focus. ‘En uit het oog is uit het hart, zeker voor jongeren. Die kent Sleen met wat geluk enkel nog uit de boekenkast van hun ouders.’
Knack, de Stichting en Standaard Uitgeverij brengen daar verandering in. Vanaf 12 juli kunt u iedere week in Knack De zeven vloeken volgen, een nieuw Neroverhaal van Kim Duchateau. In het najaar volgt de albumversie.
Het teken- en schrijfwerk vlot alvast, zegt Duchateau als we hem opbellen. ‘Ik heb er geen moeite mee om mij in te leven in de wereld van Nero. Dat zou heel anders zijn mocht ik bijvoorbeeld Thorgal verderzetten. Dan zou ik mezelf binnenstebuiten moeten keren.’
Nero is een oude liefde van u.
KIM DUCHATEAU: Ik las de strips van Marc Sleen vroeger zelf als puber. Toen ik zelf begon te tekenen en met mijn eerste werk naar de stripwinkels trok, zagen veel mensen er al iets sleensiaans in. Waarop ik wat absurdere dingen ging doen, maar de liefde is gebleven. Als je Piet Fluwijn en Bolleke naast mijn Aldegonne legt, zie je de gelijkenissen nog steeds, in de tekenstijl, maar ook in de humor.
Mag u al iets vertellen over het verhaal van De zeven vloeken?
DUCHATEAU: Het volgt volledig de traditie die Marc Sleen heeft gevestigd. Zoals steeds wil Nero op de bank zitten en met rust gelaten worden, maar zijn pas aangenomen poetsvrouw steekt daar een stokje voor. Ze blijkt een heks te zijn, die iedereen in het huis betovert.
Nero is niet de eerste klassieke strip die in de handen van een nieuwe tekenaar komt. Denk maar aan de komende spin-off van Robbedoes of aan de Amoras-reeks.
DUCHATEAU: Klopt, maar ik weet niet of dit hommage-album er komt door de trend van volwassen spin-offs. Het zit mee, natuurlijk, al zijn er verschillen tussen het opzet van dit album en dat van Amoras. We willen geen volwassen Nero maken, het is zelfs nog niet zeker of er meerdere albums komen.
De zeven vloeken speelt zich af in het nu, met laptops en gsm’s bijvoorbeeld. Maar het blijft de strip die het altijd al was.
Los van Nero lopen er massa’s gekke nevenpersonages rond in het universum van Marc Sleen. Hebben ze allemaal een plaatsje gekregen in de nieuwe strip?
DUCHATEAU: Sleen en ik delen onze interesse voor vreemde dingen en knettergekke nevenpersonages. Toen ik pas begon te tekenen voor P-Magazine, wilde ik ook elke week iets anders doen, maar toenmalig hoofdredacteur Alain Grootaers wilde één vast figuur. ‘Zoveel figuren, dat is niet commercieel’, klonk het. (lacht)
Ik heb niet echt een favoriet en zie ze allemaal graag. Helaas hebben ze niet allemaal de strip gehaald, omdat ze gewoon met zoveel zijn. Fans van Jan Spier of Clo-Clo, de zoon van meneer en madam Pheip, zal ik dus helaas moeten teleurstellen.
En die traditionele wafelenbak?
DUCHATEAU: Uiteraard is die er, mijn verhaal begint er zelfs mee. Of het ermee eindigt, kan ik nog niet vertellen. (lacht)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier