Bende van Nijvel: ‘Dit is het moment om te praten’
Voormalig Volksunie- en VLD-parlementslid Hugo Coveliers, die lid was van de eerste parlementaire commissie over de Bende van Nijvel, zegt niet verrast te zijn door de onthulling dat een voormalig rijkswachter lid zou zijn geweest van de bende. Intussen getuigt een slachtoffer van een Bende-overval dat hij ‘één van de daders nadien zag op het rijkswachtbureau’. Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, roept mensen met informatie op om te praten. ‘Dit is het moment’.
‘Dat zijn naam in het dossier stond maar hij geen verdachte was, moeten we de onderzoekers niet per se verwijten: er stonden héél veel namen in dat dossier’, zegt Coveliers. ‘Maar wie toen zoals ik nog maar durfde opperen dat er een link met de rijkswacht zou kunnen zijn, werd uitgescholden. Onderzoek in die richting werd ook afgeremd.’
Indruk
Coveliers benadrukt dat het afremmen van onderzoek naar een mogelijke betrokkenheid van (ex-)rijkswachters bij de Bende van Nijvel destijds niet noodzakelijk te kwader trouw gebeurde. ‘Sommigen weigerden gewoon te geloven dat rijkswachters daartoe in staat zouden zijn’, zegt hij.
‘Ik roep daarom nu op tot meer openheid. De huidige instellingen en de mensen die er werken hebben hier niets mee te maken, maar komen bij het publiek wel opnieuw in een slecht daglicht, alleen al door de indruk te wekken dat niet alle informatie naar buiten mag komen.’
Toegedekt
Het voormalige commissielid stelt verder dat het feit dat één bendelid nu mogelijk geïdentificeerd is, nog lang niet betekent dat alles nu snel duidelijk zal worden.
‘De man zelf is intussen overleden en aangezien de Bende van Nijvel mogelijk in verschillende samenstellingen opereerde, is het vooral belangrijk te achterhalen wie alles coördineerde en wat het motief was’, zegt Coveliers.
‘Bovendien moet nagegaan worden op welk machtsniveau die personen zich bevonden zodat bepaalde zaken konden toegedekt worden. Onderzoekers die in de loop der tijd het gevoel hadden dat ze in hun activiteiten afgeremd werden, moeten dat nu bekendmaken.’
‘Dader herkend’
Intussen getuigt een slachtoffer van een Bende-overval dat hij ‘één van de daders nadien zag op het rijkswachtbureau’.
‘In een gang van de rijkswachtkazerne in Aalst kwam ik een persoon tegen met hetzelfde uiterlijk als één van de moordenaars die voor mij heeft gestaan’, zei Bozidar Junior Djuroski in een interview bij TV Oost Nieuws. Bozidar Junior is een slachtoffer van de Bende-overval op de Delhaize van Eigenbrakel op 27 september 1985. Bij die overval kwamen vijf mensen om het leven.
Bozidar Junior Djuroski raakte zwaargewond, zijn vader Bozidar Senior Djuroski werd doodgeschoten. Hij beweert nu één van de bendeleden nadien herkend te hebben in het rijkswachtbureau van Aalst, waar de getuige een verklaring moest gaan afleggen.
Dat gebeurde weken na de overval, na een lang verblijf in het ziekenhuis. Bozidar herkende het gezicht, maar durfde zijn vermoeden eerst niet uit te spreken. Pas tien jaar later kwam hij ermee naar buiten. Hij werd opnieuw ondervraagd en haalde de foto van de man uit een line-up. De man op de foto was een rijkswachter.
Maar Bozidar Junior werd afgewimpeld. ‘De speurders die zich ontfermden over de Bende van Nijvel hebben er onderzoek naar gedaan en zeiden mij dat hij niets met die feiten te maken had’, aldus Bozidar Junior. Maar het slachtoffer was pertinent zeker van wat hij gezien heeft. Hij kan zich het gezicht van de moordenaar nog heel goed herinneren. ‘Plots zei mijn vader: buk je! Voor ik dekking zocht, zag ik iemand schieten. We hoorden lawaai alsof er bommetjes ontploften. En ik raakte gewond. Ik ben bij bewustzijn gebleven en ging hulp halen in de Delhaize. Toen mijn vader zei dat ik mij moest bukken, zag ik een persoon op vijf of zes meter van onze bestelwagen staan. Hij schoot en ik zag zijn gezicht. Hij had een strenge, expressieve en donkere aanblik.’
Sinds zijn laatste verklaring heeft Bozidar Junior Djuroski niets meer gehoord van de speurders. Hij hoopt dat de waarheid dan ook snel aan het licht komt. ‘Psychisch is het moeilijk, en ik zou graag hebben dat er resultaat wordt geboekt. En dat wij en de andere families onze rouwperiode kunnen afsluiten.’
‘Dit is het moment om te praten, we zijn altijd bereid om te luisteren’
Dat heeft de procureur-generaal van Luik, Christian de Valkeneer, gezegd aan persagentschap Belga. Er worden regelmatig oproepen tot getuigen gelanceerd, zo zegt hij.
‘Misschien zijn er in België nog mensen die over informatie beschikken, maar die nog niet naar voren durfden te komen. We zien ook dat personen die over elementen beschikken, zich niet noodzakelijk aanbieden bij de gerechtelijke autoriteiten’, aldus nog de Valkeneer, die daarmee alludeert aan het feit dat de onderzoekers de ontboezemingen aan de broer van ‘De Reus’ ‘via via’ en pas in februari dit jaar onder ogen hebben gekregen.
De procureur-generaal heeft Jef Vermassen, de advocaat van David Van de Steen, die zijn beide ouders verloor in een van de aanvallen van de Bende, gevraagd hem de informatie te bezorgen waarover hij beschikt. Volgens Vermassen komt de naam van C.B. al 20 jaar voor in het dossier.
‘Ik heb nog niets van hem vernomen’, zegt de Valkeneer. ‘Hij heeft nochtans mijn gegevens en die van de onderzoeksrechter. Als advocaat van de burgerlijke partijen heeft hij een permanente toegang tot het dossier. Het zou deontologisch correcter zijn indien hij eerst contact genomen had met de gerechtelijke autoriteiten’, zo laat de procureur nog weten.
Jef Vermassen van zijn kant liet maandagavond weten dat hij een mediastilte inlast over het dossier.