Staatsveiligheid: ‘Salafisme is niet enkel een stadsfenomeen’

Salafistische boeken in een bibliotheek in Algiers, Algerije. © Reuters
Kristof Clerix
Kristof Clerix Onderzoeksjournalist

De Staatsveiligheid gaat de komende weken in België 5000 brochures over salafisme verspreiden om het grote publiek te sensibiliseren rond de dreiging die van de radicale stroming uitgaat.

Met de brochure wil de dienst een ‘genuanceerd beeld’ geven van een fenomeen ‘dat de samenleving bedreigt in haar fundamentele rechten en vrijheden en in haar democratische waarden’. Ook wordt de rol van de moslimgemeenschap zelf in de aanpak van de stroming benadrukt.

De belangrijkste vaststelling is dat de invloed van het salafisme groeit. ‘Was het aanvankelijk een grootstedelijk fenomeen, dan zien we het nu opduiken tot in de kleinste steden en dorpen’, lichten de auteurs van de brochure -twee experts van de Staatsveiligheid- toe in Knack. ‘Dat komt onder meer door de verspreiding via het internet, maar je hebt ook rondtrekkende predikers, en er is de ad hocverspreiding via bijvoorbeeld gymclubs. Ook Sharia4Belgium heeft een belangrijke rol gespeeld.’

In de brochure benadrukt de Staatsveiligheid wel dat het salafisme ‘een marginaal fenomeen’ blijft, het gaat om ‘enkele duizenden’ salafisten in België, op een totaal van 600.000 tot 700.000 moslims. De inlichtingendienst somt ook een aantal voorbeelden op van ‘problematische salafistisch praktijken’, van oproepen om niet te gaan stemmen tot ‘profetische geneeskunde’ die gebruikmaakt van ‘middeleeuws praktijken’ zoals magie en tovenarij.

Lees hier het volledige artikel: Staatsveiligheid waarschuwt voor salafisme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content