‘Regering zal politieke beslissing moeten nemen over nieuwe indexsprong’

Sophie Wilmès en Johan Van Overtveldt © Belga Image

Volgens begrotingsspecialist Herman Matthijs, hoogleraar publieke financiën aan de universiteiten van Gent en Brussel, moeten de nieuwe begrotingscijfers met een korrel zout worden genomen. Al staat het nu wel vast dat ‘de regering nooit meer aan het beloofde evenwicht zal raken’. Hij pleit er voor de gelegenheid opnieuw voor om de departementen Begroting en Financiën onder te brengen onder één minister.

Uit een nieuwe nota van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) blijkt dat de federale regering op zoek moet naar 4,2 miljard euro om de begroting op koers te houden. In juli was nog sprake van een inspanning van 2,4 miljard euro. De aanpassing komt er na onder meer minder gunstige economische paramaters van het Planbureau. (Lees ook: Hoe kan het begrotingstekort plots zo toenemen en wat zijn de gevolgen?)

Verschil

Een forse toename dus, al moet dat cijfer volgens expert overheidsfinanciën Herman Mathijs met een korrel zout worden genomen. ‘Verschillende instellingen – het Planbureau, de Nationale Bank, Europa – doen dergelijke ramingen, die allemaal van elkaar verschillen. In dit geval is de argumentatie dat de economische groei volgend jaar slechts 1,2 procent zal bedragen in plaats van 1,5 procent, onder meer door de brexit. Dat begrijp ik niet, ook al omdat de Britse premier Theresa May zegt dat de formele gesprekken met de Europese Unie niet vóór 2017 van start zullen gaan.’

Theresa May
Theresa May© REUTERS

Daarnaast merkt hij op dat veel voorafbetalingen van de belastingen nog moeten binnenkomen. ‘In tegenstelling tot vroeger wachten mensen daar nu mee tot het einde van het jaar, als gevolg van de lage rente’.

Volgens Matthijs moet er nog een antwoord komen op twee belangrijke vragen. ‘Ten eerste zal het Monitoringcomité nog met zijn cijfers komen, die volgens mij lager gaan liggen. Er moet met andere woorden nog duidelijkheid komen over wat nu eigenlijk het echte tekort is. Ten tweede: welke uitgaven mogen van Europa off budget blijven? Ook dat is nog niet duidelijk’.

Evenwicht

Zeker is volgens hem wel dat de regering ‘nooit meer aan het beloofde evenwicht zal raken. Erger is dat daardoor de schuld ook niet zal zakken.’

De meeste regeringspartijen waren het er daar ondertussen mee eens, alleen Open VLD hield vast aan de structureel begrotingsevenwicht tegen 2018. Op Radio 1 sprak premier Charles Michel zich niet uit over het eventueel loslaten van de ambitie van de regering om in 2018 opnieuw een begrotingsevenwicht te realiseren.

Indexsprong

Om geld in het laatje te brengen zal volgend jaar opnieuw het voorstel van een indexsprong op tafel komen, voorspelt Matthijs. ‘Daarover zal een pittige politieke beslissing moeten genomen worden’.

Charles Michel
Charles Michel© Belga

Hij wijst er ook op dat de begroting van 2017 de laatste is waar de regering ‘serieuze’ maatregelen kan nemen. ‘Daarna zullen het vooral verkiezingsmaatregelen zijn’.

Samenvoegen

Matthijs pleit er tot slot voor om de administraties Financiën en Begroting onder één minister onder te brengen. Nu is het Johan Van Overtveldt (N-VA) die het geld beheert en Wilmès die de rekening maakt. Matthijs: ‘Dat is al vele jaren zo om politieke redenen, maar voor een betere blik op het geheel is het wenselijk om die twee departementen samen te brengen. Zoals dat in onder andere Nederland het geval is trouwens’. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content