Koning Albert II geeft toe dat hij de biologische vader is van Delphine Boël

DNA-onderzoek wijst uit dat koning Albert II de biologische vader is van Delphine Boël.

DNA-onderzoek wijst uit dat koning Albert II de biologische vader is van Delphine Boël. Dat laat zijn advocaat, Alain Berenboom, maandag weten. De koning zal ook niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader is.

‘Zijne Majesteit de Koning Albert II heeft kennis genomen van de resultaten van het DNA-monster dat hij afstond op vraag van het hof van beroep in Brussel. De wetenschappelijke conclusies geven aan dat hij de biologische vader is van mevrouw Delphine Boël’, klinkt het in de officiële mededeling.

De koning zal niet langer betwisten dat hij de wettelijke vader is, blijkt ook uit de mededeling. ‘Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren om het feit te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk de weergave is van een biologisch vaderschap, en dat de gevolgde procedure betwistbaar is, heeft koning Albert beslist om die niet op te werpen en met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure.’

In de mededeling wijst koning Albert erop dat hij zich sinds de geboorte van Delphine Boël nooit gemengd heeft in ‘familiale, sociale of educatieve beslissingen’ over haar en dat hij ‘steeds de band heeft gerespecteerd tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader’. ‘Meer dan veertig jaar later besliste mevrouw Delphine Boël om haar wettelijke en socio-affectieve band met haar vader te verbreken en van familie te veranderen. En dat via een lange, pijnlijke procedure, die juridisch contradictoir bleek.’

In de procedure is het privéleven van de partijen niet gerespecteerd, besluit de mededeling. ‘Met respect voor de justitiële instellingen heeft koning Albert zich niet gemengd in de discussies buiten de rechtszaal. Om die reden heeft hij beslist om te reageren en om zijn standpunt in deze zaak te verduidelijken.’

De eerste berichten dat Delphine Boël de buitenechtelijke dochter van koning Albert II zou zijn dateren van 1999. Koning Albert II zou volgens die berichten tussen 1966 en 1984 een affaire hebben gehad met Delphine Boëls moeder, Sybille de Selys Longchamps. Zij was op het moment van de geboorte van Delphine Boël getrouwd met de Waalse industrieel Jacques Boël, van wie het hof van beroep in Brussel in 2018 oordeelde dat hij niet de biologische vader was.

Albert II gaf in de loop der jaren toe dat zijn vrouw, koningin Paola, en hij een huwelijkscrisis doormaakten in de jaren 1970. Maar tot vandaag had hij nooit toegegeven dat hij de biologische vader van Delphine Boël was. Aan de erkenning gaat dan ook een lange juridische strijd vooraf.

‘Essentiële stap in lange strijd die Delphine Boël voert’

Het DNA-onderzoek dat aantoont dat koning Albert II de biologische vader is van Delphine Boël, is ‘een belangrijke stap in de lange strijd die ze al verschillende jaren voert om haar werkelijke identiteit op onweerlegbare wijze te laten vaststellen.’ Dat heeft Marc Uyttendaele, de advocaat van Delphine Boël maandagavond laten weten.

‘Delphine Boël heeft kennis genomen van de resultaten van het genetisch onderzoek dat aantoont dat Albert II wel degelijk haar biologische vader is’, reageert de advocaat van Delphine Boël maandagavond.

De advocaat wijst er in een mededeling ook op dat zijn cliënte ‘in het algemeen belang’ jarenlang heeft aanvaard om haar afkomst geheim te houden. ‘Dat gebeurde niet zonder leed’, aldus Marc Uyttendaele. ‘Jacques Boël beschouwde haar niet als zijn dochter. Hij heeft er enkel voor gezorgd dat de schijn werd opgehouden, om een schandaal te vermijden.’

Omdat ze ook niet door Albert II erkend werd, bevond Delphine Boël zich ‘in een pijnlijke situatie van uitsluiting op emotioneel en sociaal vlak’, zo klinkt het nog. ‘Die impasse heeft haar ertoe gebracht om te kiezen voor de gerechtelijke uitweg. Niet zozeer voor haarzelf, dan wel om te voorkomen dat haar kinderen met dezelfde moeilijkheden en met hetzelfde lijden geconfronteerd zouden worden.’

‘Nieuws slaat in als een bom’

De bekentenis van koning Albert dat Delphine Boël zijn dochter is, is ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij gegaan. Sommige internationale media stellen dat ‘het geen verrassing is voor de meeste Belgen’, terwijl anderen menen dat ‘het nieuws inslaat als een bom’.

‘Na jaren strijden krijgt Delphine Boël gelijk’, kopt het Algemeen Dagblad.

De Telegraaf in Nederland haalt aan dat het verhaal al in 1999 de wenkbrauwen van de Belgen deed fronsen. De krant verwijst naar een interview met Boël in 2013. ‘Hij bekommerde zich om mij. Ik noemde hem Papillon. Mijn moeder en de koning waren heel verliefd. Hij was elk weekend bij ons tot ik negen jaar oud was. Hij wou zelfs scheiden van Paola, maar mijn moeder wou het koningshuis beschermen’, klinkt het daarin.

Het Duitse persagentschap dpa schrijft dat koning Albert en zijn vrouw Paola een heel ander type zijn dan koning Filip en koningin Mathilde. Terwijl die laatsten eerder kalm en nuchter zijn, haalden Albert en Paola vaak de krantenkoppen. ‘In de wilde jaren 60 werd Paola gezien als een ‘feestprinses”, aldus het persbureau. Dat verwijst ook naar de geruchten over een affaire van de vrouw van Albert met de zanger Adamo.

Le Monde spreekt dan weer over een ‘ontknoping in België’. ‘Het is geen verrassing voor de meeste Belgen, maar wel een omwenteling voor het koningshuis van Laken’, luidt het.

De Britse krant The Telegraph verwijst naar de kerstboodschap van koning Albert in 1999. Daarin zou hij verwezen hebben naar zijn buitenechtelijke relatie. ‘Dit kerstfeest is ook de gelegenheid voor ieder van ons om aan zijn eigen familie te denken, aan zijn gelukkige periodes maar ook aan zijn moeilijke momenten. De koningin en ik hebben zeer gelukkige periodes gekend, maar we hebben als paar ook een crisis doorgemaakt dertig jaar geleden’, verklaarde de koning toen. ‘Samen hebben we lang geleden die moeilijkheden kunnen overwinnen.’

Het Spaanse El Mundo haalt aan dat de zaak al twintig jaar loopt, sinds de onofficiële biografie, geschreven voor de Vlaamse journalist Mario Danneels, van koning Paola werd gepubliceerd. De krant stelt zich ook de vraag welke achternaam Boël nu zal krijgen. ‘De voorouders van koning Albert I waren destijds afkomstig uit Saksen Coburg Gotha, maar na de Eerste Wereldoorlog beschouwden ze dat als te Duits, dus staat in de geboorteakte van koning Albert geen achternamen, maar enkel een titel: Prins van België’, klinkt het.

Partner Content