Jean-Marie Dedecker (LDD)
‘Auto is de melkkoe van de Wetstraat: we staan met zijn allen stil, behalve in het betalen van belastingen’
‘Accijnzen worden verkocht als een zondebelasting, terwijl het niet zelden een bijkomende last op arbeid is’, schrijft Jean-Marie Dedecker naar aanleiding van de volkswoede die tot uiting kwam in het protest van de ‘gele hesjes’.
Met Jacline Mouraud heeft Frankrijk een nieuwe Jeanne d’Arc. De Bretoense accordeoniste en hypnotherapeute gespecialiseerd in ectoplasmie slaagde erin om bijna één miljoen Zuiderburen te mobiliseren, waarvan er 250.000 onder hypnose “et en colère” de straat op gingen om te betogen tegen de verhoogde dieselprijzen.
Auto is de melkkoe van de Wetstraat: we staan met zijn allen stil, behalve in het betalen van belastingen.
Spontane volkswoede en een revolutie in zakformaat tegen de levensduurte en de afgenomen koopkracht in een land waar hun president Emmanuel Macron zich meer en meer gedraagt als een absolutistische vorst, vol van zichzelf en van vergane grandeur. Nochtans zijn het niet de Fransen die de hoogste prijs betalen voor hun diesel, met 1,61 euro per liter zijn wij ruimschoots Europees kampioen. Door het Cliquetsysteem waarbij de helft van een prijsdaling van diesel telkens omgezet wordt in een accijnsverhoging is de prijs hier al acht keer verhoogd in de loop van het afgelopen jaar 2018. Als de boeren hetzelfde zouden doen met de melk- ,de graan- of de vleesprijs prijs dan waren ze schatrijk en wij graatmager. Tenminste als ze de opbrengst ervan zouden kunnen oogsten, want circa 60% van de benzineprijs bestaat uit btw, taksen en accijnzen.
De auto, de melkkoe van de Wetstraat, bracht vorig jaar zo’n 19,6 miljard euro in het laatje van de fiscus. Aan accijnzen alleen al was dat zo’n 800 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Een zoveelste jackpot in een land waar het overheidsbeslag meer dan de helft van ons inkomen afroomt, en waar de files nergens langer zijn dan hier. We staan met zijn allen stil, behalve in het betalen van belastingen, en zeker voor energie.
Dat de Waalse gele hesjes ook in actie schoten door de depots van Proxifuel in Wierde en Petrochemical in Féluy te blokkeren, evenals de petroleumhavens van Total en Avia in Sclessin en Wandre, heeft niet alleen met hun aangeboren stakingsdrift te maken maar vooral met hun Franse colère. Hun kijkkastjes staan meer gericht op TF1 en Antenne2 dan op de RTBF. Wallonië is armer en de afstanden zijn er groter dan in Vlaanderen. Men rijdt er meer met de dieselwagen en minder op kosten van de baas. Er tuffen onder de taalgrens immers maar een 61.000 bedrijfswagens rond tegenover zo’n 250.000 in Vlaanderen. De sociaaleconomische middenklasse is het beu om door de mondaine bakfietselite – met haar neus omhoog in de schone lucht – minachtend bejegend te worden voor hun levensstijl, terwijl ze steeds meer facturen moeten betalen voor de excessen van de globaliserende economie, energie op kop.
De morele superioriteit van deze culturele elite is even schizofreen als dat van de politieke gebakkenluchtverkopers. De dieselwagen werd vroeger gepromoot en gesubsidieerd omdat ze robuuster was, een langere levensduur had en zelfs een lagere uitstoot dan de benzineslurper. Vandaag moet ze gehaat worden. De kans is reëel dat het hebbedingetje, dat vandaag de lage emissiezone in Antwerpen niet meer mag binnenrijden, zo oud is dat de bestuurder er indertijd nog een premie van 1.500 euro van de overheid voor gekregen heeft.
We moeten nu met zijn allen een gesubsidieerd elektrisch wagentje aanschaffen, maar de overheid weet nog niet eens hoe ze in januari de lamp brandend zal houden, laat staan het autootje aan de stekker om het op te laden.
Maar de klimaatverandering is een passe-partout geworden voor het heffen van belastingen door onze tollenaars. Accijnzen worden verkocht als een zondebelasting, terwijl het niet zelden een bijkomende last op arbeid is, want velen hebben hun roestbak op vier wielen nodig om brood op de plank te krijgen, net zoals een kantoorklerk zijn computer en een timmerman zijn hamer. We moeten nu met zijn allen een gesubsidieerd elektrisch wagentje aanschaffen, maar de overheid weet nog niet eens hoe ze in januari de lamp brandend zal houden, laat staan het autootje aan de stekker om het op te laden. Electrabel heeft zopas stokoude kerosineslurpende vliegtuigmotoren van stal gehaald evenals een batterij dieselgeneratoren die 10.000 liter per uur verstoken om met het jaareinde het licht in de kerstbomen te kunnen laten branden.
Niet iedereen is kapitaalkrachtig genoeg om zich een duurder stekkerautootje aan te schaffen. Je hebt daarbij nog een andere roestbak op vier wielen nodig in back-up. Met een actieradius van een paardenkoets riskeer je immers een nachtje te moeten overnachten om het op te laden als je verder rijdt dan je achterdeur. Vandaar dat nog niet één procent van de verkochte wagens elektrisch is, en op een Tesla Model 3 moet je langer wachten dan een Oost-Duitser uit de DDR indertijd op zijn Trabant.
Zelf ben ik voorstander van koolstofarme en emissieloze wagens, maar zolang er geen alternatief is, tuf ik rustig voort met mijn verbrandingsmotor. Er zijn biobrandstoffen die meer broeikasgassen uitstoten dan gewone diesel, en hybridewagens zijn niet allen bedrog van de fiscus, maar meestal ook van het milieu.
De klimaatbrigade vergeet ook te vermelden dat ons dieseltje gemiddeld zelfs minder CO2 uitstoot dan een benzinewagen, maar het moet in de ban omdat het meer stikstofoxides en fijnstof uitstoot. Ter vergelijking: twee uur houtverbranding in een open haard staat volgens de Vlaamse milieumaatschappij gelijk met een rit met de vrachtwagen van Brussel naar Parijs. Vier uur stoken met een afgesloten houtkachel is dan weer even vervuilend als een rit Brussel-Hamburg met een bestelwagen.
Verder zorgen houtkachels zorgen voor 43% van ons fijnstof, 31% van onze dioxines en 57% van het benzopyreen. Dit noemt men dan groene stroom.
Jaarlijks gaan er 8.370 Belgen dood aan fijnstof. In 2016 waren open haarden, hout en palletkachels goed voor 22,06 % van de hernieuwbare energie, zonnepanelen 12,54% en windmolens 9,4 %. Houtverbranding wordt beschouwd als hernieuwbare energie maar is dit niet. Waanzin. Een boom opstoken duurt in een biomassacentrale een paar uur, in een houtkachel een maand. Een boom groeit pas terug in 100 jaar. Je zou dus 100 bomen moeten planten die elk een jaar verschillen in leeftijd om er elk jaar eentje te mogen opstoken.
De snelheid waarmee CO2 in de atmosfeer wordt geïnjecteerd is 1000 keer groter dan dat ze wordt opgenomen door nieuwe bomen en planten. Volgens Ircel, de Gewestelijke Cel voor Leefmilieu komt 85% van ons fijnstof aangewaaid uit het buitenland. Dit wordt bevestigd door het rapport van de United Nations Economic Commission for Europe dat het op 83% houdt. De grootste vervuilers zijn de industrie, de landbouw en de verwarming. Volgens het Duitse Ministerie van Milieu (Umwelt-Bundesamt) stoten hun 14 miljoen houtkacheltjes meer uit dan het wegverkeer, zo’n 25 kiloton per jaar. Van het autoverkeer wordt 62% van het fijnstof uitgestoten door bussen en vrachtwagens. Er moeten op onze wegen al 21.450.000 Volkswagens Passat Variant 2.0 TDI van 190 PK rondtuffen om 450 kg fijnstof per dag in de lucht te spuwen. Dat is dan precies evenveel als het cruiseschip Harmony of the Sea of een mega containerschip uitstoot als het de haven van Antwerpen aandoet.
En nu ga ik mijn pen neerleggen om een geel hesje te gaan kopen. Uit sympathie, maar: ik koop geen bivakmuts, want dat is het hoofddeksel van laf straatkrapuul dat elke goedbedoelde actie van een burgerbeweging in de fik tracht te steken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier