Het Project
Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat door met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. Er zijn zo’n 2,5 miljoen tuinen in Vlaanderen. Samen maken ze minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is.
Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.
Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen?
Verketteren wij de pelouse, die een kloek lemma verdient in de Vlaamse canon? Zeker niet. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen.
Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen… En maai je gras slechts om de drie à vier weken af. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.
‘De tuin dient de mens’ is een mooie volkswijsheid. Waarom niet meteen ook de natuur?
Maai Mei Niet is een project van Knack, met de steun van KU Leuven, Mijn Tuinlab, Velt, Het Ministerie voor Natuur, HoGent, Week van de Bij en Natuurpunt.
De 4 fases op een rij
Fase 1
Registreren
Registreer je via deze link. Na aanmelden met je Mijn Magazines-account ontvang je een bevestiging van je registratie in je mailbox.
Is de maand april al voorbij en je bent nog niet geregistreerd? Geen zorgen, tot en met het telweekend kan je je nog steeds registreren.
Fase 2
hele maand mei
Groeien
Laat (een deel van) je gras groeien. Simpel, toch?
Fase 3
Van 24 tot 26 mei
Tellen
TTel dit weekend (24 mei tot en met 26 mei) de bloemen in 1m² van je lange gras. De resultaten geef je in op knack.be/maaimeiniet ingeven. Lees hier hoe je de bloemen moet tellen.
Fase 4
op 5 juni
Nationale Nectarscore
De resultaten van een maand zonder grasmaaier? Die ontdek je in Knack van 5 juni. Vorig jaar las je al dat duizenden Vlamingen tijdens de derde editie elke dag maar liefst 21 miljoen bijen te eten gaven. Doen we dit jaar beter?