Haal je hangmat maar al boven! Wetenschappelijk onderzoek en ook de No Mow May-campagne in Groot-Brittannië tonen aan dat om de 3 tot 4 weken maaien ideaal is. Die termijn geeft bloeiers in jouw gras de kans om voldoende nectar te maken voor bijen en vlinders.

Spaar je gras wanneer het heet en droog is. Langer gras houdt water beter vast en vergeelt minder snel. Maai niet op het heetste moment van de dag. Afgemaaide toppen (wonden) zorgen voor nog meer uitdroging.

Wissel kort en lang gras af, dat is een feest voor de biodiversiteit. Waar je om de 3 à 4 weken maait (die frequentie is ideaal voor maximale groei), bloeien boterbloem en madelief wellustig. In het lange gras komen margriet en knoopkruid tot hun recht.
Maai in cirkels, bogen en golven of geef je gazon een hanenkam… Samen met de wisselende lengtes zorgt dat voor temperatuurverschillen. Ideaal voor vlinders, die zoeken constant de juiste temperatuur.
Maai altijd op de hoogste stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte.

Gazon is mooi, bloemrijk gazon is mooier. Steek je gazon dit najaar vol vroege bloembollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Zij geven al vroeg in het voorjaar kleur in je gazon en nectar voor de hommels, de vroegste vliegers. Een flinke boost voor je nectarscore.
Je kunt snel meer bloemen krijgen door hier en daar één vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei!). Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit kunnen ze zich verder verspreiden doorheen de tuin.

Hoe meer meststoffen, hoe minder bloemen. Schimmels, bacteriën, regenwormen zorgen voor een gezonde, levende bodem en zij lijden erg onder pesticiden en meststoffen. Alleen een zeer schraal gazon kan wat bemesting gebruiken. Kies in dat geval voor organische meststoffen of een dun laagje goed verteerde compost. Gezonde, levende bodems houden veel meer water op.