Factcheck: nee, het Franse protest tegen de coronapas wordt in België niet verzwegen
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op Facebook post een man een foto met het bijschrift ‘Frankrijk, massale protesten. Hier verzwegen!’. De foto blijkt gemaakt tijdens een Parijse betoging van de gele hesjes in 2018. Over de recente protesten in Frankrijk, tegen de invoering van de ‘pass sanitaire’, wordt in de Belgische media wel degelijk bericht.
Op 15 juli post een Vlaamse man onderstaand bericht op Facebook. We zien een foto met op de achtergrond de Arc de Triomphe in Parijs. Op de voorgrond zien we een massa betogers. Ze dragen gele hesjes en hebben Franse en andere vlaggen bij zich. Boven de foto plaatst de man het bijschrift ‘Frankrijk, massale protesten. Hier verzwegen!’
De man zegt niet expliciet over welke protesten het dan wel zou gaan, maar gezien de datum waarop hij zijn bericht post (15 juli) lijkt het zeer waarschijnlijk dat hij het heeft over de manifestaties die op 14 juli, de Franse nationale feestdag, werden gehouden in de hoofdstad Parijs en in verschillende andere Franse steden tegen de invoering van de ‘pass sanitaire’ en tegen de verplichte coronavaccinatie voor het zorgpersoneel.
Uit enkele van de commentaren blijkt diezelfde interpretatie. Iemand verwijst naar foto’s van het protest op 14 juli die op de Instagrampagina Legrandreveil.fr zijn gepost op 14 juli.
‘Gebruik gerust deze foto. Van gisteren’, schrijft iemand anders.
Uit de commentaren bij het Facebookbericht blijkt dat sommigen geloven dat die Franse protesten hier worden verzwegen.
Anderen tonen zich kritischer. Sommigen stellen uitdrukkelijk dat het om onjuiste informatie gaat.
Het lijkt inderdaad weinig waarschijnlijk dat de foto in juli 2021 zou zijn genomen. Zoals in de opmerkingen wordt gezegd: de mensen op de foto dragen winterkleren en de bomen zijn kaal.
We laden de foto op in Google Afbeeldingen en komen zo terecht bij een Twitter-draadje van de factcheckers van AFP Factuel van 26 november 2018.
Dat de foto al in november 2018 circuleerde, bewijst dat hij niets te maken heeft met de recente Franse protesten tegen de coronapas of andere coronamaatregelen. Zoals AFP in 2018 al achterhaalde, werd de foto gemaakt door de Franse fotojournalist Olivier Coret tijdens een protestactie van de gele hesjes in Parijs op zaterdag 24 november 2018. De foto werd op diezelfde dag gepubliceerd bij een artikel in de Daily Mail.
Pass sanitaire
Zoals eerder vermeld, kwamen op 14 juli 2021 heel wat mensen in Frankrijk op straat, en ook in de weken daarna werd in verschillende Franse steden betoogd tegen de invoering van de coronapas en de verplichte coronavaccinatie voor het Franse zorgpersoneel. De ‘pass sanitaire’ werd op 21 juli ingevoerd. Sinds die dag moeten alle volwassenen die pas kunnen voorleggen om te kunnen deelnemen aan culturele en andere evenementen. De maatregel werd vanaf 9 augustus uitgebreid naar de horeca en de grote winkelcentra. De pas is sindsdien ook verplicht voor vlieg-, trein- en busreizen.
Dat de Franse protesten tegen de coronapas en tegen de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel in ons land bewust zouden worden verzwegen, wordt wel vaker gezegd of gesuggereerd op sociale media, bijvoorbeeld ook in de Facebookgroep ‘Stop de paniekpers’. Dat is een groep die ‘de werking van de hedendaagse massamedia in vraag stelt, en dan meer bepaald de eenzijdige, op paniekzaaierij gerichte verslaggeving.’
Maar het klopt niet, zo blijkt uit artikels van onder meer Knack, VRT, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Tijd en De Standaard.
Conclusie
Op Facebook post een man een foto met het bijschrift ‘Frankrijk, massale protesten. Hier verzwegen!’. De foto blijkt gemaakt tijdens een Parijse betoging van de gele hesjes in 2018. Over de recente protesten in Frankrijk, tegen de invoering van de coronapas en de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel, wordt in de Belgische media wel degelijk bericht. We beoordelen het Facebookbericht daarom als onwaar.
Bronnen
Facebook (15 juli 2021, gearchiveerd)
France 24 (14 juli 2021)
Twitter (26 november 2018)
Divergence Images (24 november 2018)
Le Parisien (24 november 2018)
Daily Mail (24 november 2018)
Knack (17 juli 2021)
Het Nieuwsblad (15 juli 2021)
VRT NWS (31 juli 2021)
Het Laatste Nieuws (14 juli 2021)
De Tijd (17 juli 2021)
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 11 augustus 2021.
*Op 19 augustus om 22:20 bijgewerkt: we voegden een korte paragraaf toe waarin we uitleggen waarom we ervan uitgaan dat het commentaar in het Facebookbericht slaat op de protesten in Frankrijk op 14 juli 2021.
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien? Stuur uw vraag met exacte bronvermelding van het citaat naar factcheck@knack.be
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.