Björn Rzoska (Groen): ‘Vlaamse regering denkt te veel in kille cijfers en rapporten’
Wat verwachten de fractieleiders van de partijen in het Vlaams Parlement van het nieuwe werkjaar? Vier vragen aan Björn Rzoska van Groen.
Hoe kijkt u terug op het eerste jaar van de Vlaamse Regering onder leiding van minister-president Geert Bourgeois?
De coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V in de Vlaamse regering was the new kid in town in de Wetstraat vorig jaar. Dat was een nieuwe combinatie van partijen en veel mensen verwachtten nieuw beleid. Maar wat hebben we tot nu toe gezien? N-VA, Open VLD en CD&V verhoogden de facturen: zowel voor de schoolgaande jeugd als voor de reizigers van het openbaar vervoer. De kosten voor energie stegen zelfs met 40 procent!
De verenigingen, cultuursector, en andere plaatsen waar mensen samenkomen, kregen als boodschap: ‘Besparen en trek uw plan’.
Tot nu toe is de Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V dus vooral gekend als een factuurregering en een ’trek uw plan’-regering.
Wat zullen de speerpunten zijn voor uw fractie het komende politieke jaar?
Groen roept Geert Bourgeois op om het roer radicaal om te gooien:
Neem uw verantwoordelijkheid volledig op in de vluchtelingencrisis. Nederlands leren, integreren, onderwijs volgen, huisvesting en starten met werken zijn Vlaamse bevoegdheden. De Vlaamse regering moet deze uitdaging op een positieve manier aangaan om de erkende vluchtelingen zo snel mogelijk te integreren, zoals ook de werkgevers vragen.
Verlaag de belastingen met 1 miljard op werk, een echte Vlaamse taxshift. Groen deed in juni al een concreet voorstel. De federale zogeheten taxshift werd een sof. Op Vlaams niveau gebeurde er vooralsnog niks. Terwijl de Vlaamse beweging decennialang meer fiscale autonomie vroeg, doet Bourgeois er niks mee, hoewel Vlaanderen sinds de Zesde Staatshervorming meer fiscale bevoegdheden heeft. Opmerkelijk omdat hij de eerste Vlaams-nationalist is die aan het hoofd van de Vlaamse regering staat. Met het Groen-voorstel van een Vlaamse taxshift zouden de werknemers extra zuurstof krijgen en er duizenden extra jobs komen.
Maak werk van een beleid dat de mensen en bedrijven steunt om klimaatvriendelijker te kunnen produceren en leven. Deze zomer was – opnieuw – de heetste zomer ooit. Iedereen mobiliseert, van mensen in hun wijken, bedrijven, tot China en zelfs de paus. Iedereen, behalve… de Vlaamse regering van Geert Bourgeois. De Vlaamse regering moet een voortrekker zijn op de Klimaattop in Parijs.
Als Geert Bourgeois die 3 zaken serieus verbetert, dan kan hij in Groen een partner vinden om constructief vooruitgang te boeken.
Naar welk moment kijkt u het meeste uit dit jaar?
De Septemberklaring en de begroting op het einde van dit jaar. Dat zijn twee momenten waarop de regering van N-VA, Open VLD en CD&V zich kan herpakken.
Wie uit uw fractie moeten we dit jaar speciaal in de gaten houden?
An Moerenhout omdat ze minister Homans voor haar verantwoordelijkheid in het positief managen van het vluchtelingendossier zal blijven zetten. Bart Caron omdat hij minister Gatz niet zal laten wegkomen met het kortwieken van VRT en cultuurverenigingen, en de transitie van de landbouw zal blijven aankaarten. Elisabeth Meuleman omdat ze zal blijven ijveren dat elk kind een plaats op een goede school krijgt. Elke Van den Brandt omdat ze de stem van Brussel in het Vlaams parlement zal blijven vertolken, en minister Vandeurzen zal blijven vragen om de wachtlijsten in de zorgsector in te korten. Hermes Sanctorum omdat hij minister Schauvliege zal blijven oproepen tot meer voluntaristisch beleid voor het milieu en zeker de Klimaattop van eind november. Imade Annouri blijft verder hameren op een arbeidsmarkt zonder discriminatie. Ingrid Pira volgt de provinciehervorming en de ruimtelijke ordening nauwlettend in het oog. Johan Danen zal blijven alternatieven aandragen voor de stijgende energiefacturen en het Limburggevoel in het parlement een stem geven. Wouter Van Besien omdat hij de stem van Antwerpen zal blijven uitdragen in het Vlaams parlement.
En zelf zal ik Bourgeois blijven aansporen om meer daadkracht te tonen, en zijn ploeg tot positieve actie aan te sporen.
Parlementsvoorzitter Jan Peumans mist af en toe wat vuur in zijn parlement. Hoe plant u meer emotie in het debat te gooien?
Nu de Vlaamse regering haar tweede jaar ingaat, zal er sowieso al meer emotie komen. In het eerste beleidsjaar verschool de Vlaamse regering zich nog dikwijls achter beslissingen uit het verleden. Dat kan ze niet meer: vandaag al worden de mensen geconfronteerd met de concrete gevolgen van het beleid van N-VA, Open VLD en CD&V.
Groen zal steeds de concrete link maken met de situatie van de mensen in hun dagelijks leven, want de Vlaamse regering heeft de kille gewoonte om teveel in cijfers en rapporten te denken. Terwijl volksvertegenwoordigers vooral dat moeten doen: de stem van de mensen vertegenwoordigen, en zo tonen dat het anders kan, een warmer Vlaanderen.
(JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier