Waarom Milaan-Sanremo niet meer op 19 maart wordt gereden
Waarom wordt La Primavera sinds 2016 op zaterdag gereden, en niet meer op 19 maart?
Het is weinig bekend, hoe Milaan-Sanremo in het begin van de twintigste eeuw is ontstaan na de teloorgang van de autorace Milano-Acqui-Sanremo. Om die leemte op te vullen wilden enkele jonge Sanremesi, zoals de inwoners genoemd worden, een wielerkoers houden. Ze overtuigden Eugenio Costamagna, hoofdredacteur van La Gazzetta dello Sport, en journalist Armando Cougnet om de eerste Milano-Sanremo te organiseren. Die vond plaats op zondag 14 april 1907. De Fransman Lucien Petit Breton won.
Het werd een groot succes, ook de volgende decennia. De klassieker miste alleen een vast ankerpunt op de kalender, met wisselende datums tussen 16 maart en 15 april. Daarom werd in 1936 beslist om Milaan-Sanremo op 19 maart te plaatsen, de feestdag van Sint-Jozef. In Italië is dat traditioneel een van de hoogtepunten van het katholieke jaar. Een geslaagde zet, want voor die editie en de edities in de daaropvolgende jaren groeide de belangstelling nog meer. De Italianen hoefden niet te werken en moedigden massaal de campionissimi aan. Zo viel Milaan-Sanremo vanaf 1936 telkens op 19 maart, en dus telkens op een andere dag van de week. Een decennialange traditie, met af en toe een afwijking. Meestal wanneer de feestdag van Sint-Jozef op een ‘heilige’ zondag viel. In 1950 (toen Gino Bartali won), 1961 (Raymond Poulidor), 1967 en 1972 (Eddy Merckx) werd de start van de Sint-Jozefklassieker, zoals de race ook werd genoemd, op zaterdag 18 maart gegeven. Vreemd genoeg behaalde Merckx in 1966 de eerste van zijn zeven zeges in Sanremo wel op zondag… 20 maart.
Met de vaste datum, gelinkt aan Sint-Jozef, werd na 1977 definitief gebroken, toen 19 maart geen officiële feestdag meer was in Italië. Weinig zin dus om de koers op een werkdag te programmeren. Daarom vond ‘La Primavera’ (De Lente), die andere bijnaam van Milaan-Sanremo, vanaf 1978 telkens plaats op de voorlaatste zaterdag van maart. Dat bleef zo tot 2013, toen organisator RCS de koers naar zondag verzette, zoals bij de allereerste editie in 1907 en in 1966. Koersdirecteur Mauro Vegni stapte daar in 2016 echter al weer vanaf. Door de concurrentie met de Serie A, de formule 1, de Moto GP en populaire familieprogramma’s op de Italiaanse tv daalden immers de kijkcijfers. Zo wordt Milaan-Sanremo sinds 2016 weer op zaterdag gereden. En alleen als de jaarkalender dat toevallig bepaalt op 19 maart, de dag van Sint-Jozef.
Milaan-Sanremo: hoe Mathieu van der Poel in de voetsporen van Coppi, Merckx en Saronni kan treden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier