TOURRIT 8: Semur-en-Auxois – Colombey-les-deux-Eglises

© De Agostini via Getty Images

De achtste rit in de Tour de France vindt plaats op zaterdag 6 juli 2024 en is 183,4 km km lang.

De meest pittoreske startplaats van deze Tour is ongetwijfeld Semur-en-Auxois. Niet alleen ‘la ville la plus cycliste’ van het departement Côte-d’Or, maar vooral bekend om zijn middeleeuws uitzicht, met smalle kasseistraten, mooie pleintjes en bruggen, vakwerkhuizen met rode daken, een burcht met vier torens en een laatgotische Onze-Lieve-Vrouwekerk uit de dertiende eeuw. Tom Boonen zal zich Semur-en-Auxois misschien herinneren als startplaats van de zesde etappe in de Tour van 2006, die hij won in een massasprint in Bourg-en-Bresse.

Enkele kilometers na de start passeert het peloton het MuséoParc Alésia in Alise-Sainte-Reine. Dat staat in het teken van het Beleg van Alesia, de beroemde veldslag in 52 voor Christus waar het Romeinse leger onder leiding van Julius Caesar de Galliërs van Vercingetorix definitief versloeg na een lange belegering. Een felle strijd zal ook in het begin van deze rit geleverd worden, want het parcours is pittig, met drie officiële hellingen: de Côte de Vitteaux (3,2 kilometer aan 5,8 procent), de Côte de Villy-en-Auxois (2,7 kilometer aan 5,4 procent) en de Côte de Verrey-sous-Salmaise (3,6 kilometer aan 5,2 procent).

Daarna volgt een glooiend deel en een nieuwe reeks van drie klimmetjes, in het Parc national de fôrets: de Côte de Sainenoge (1,5 kilometer aan 7,1 procent), de Côte de Bay-sur-Aube (2,7 kilometer aan 4,7 procent) en de Côte de Giey-sur-Aujon (1,4 kilometer aan 7,2 procent). Ook in de finale blijft de weg op en neer gaan, met de top van de laatste officiële helling, de Côte de Euffigneix (2,2 kilometer aan 4,5 procent), op 15 kilometer van de aankomst. Ook de slotkilometer is niet vlak, want die loopt gemiddeld zo’n drie procent omhoog. Lastig terrein dus, uitstekend geschikt voor een sterke vluchtersgroep. Tenzij een goed klimmende sprinter (Jasper Philipsen) en zijn team zich geroepen voelen om alles bij elkaar te houden. Als er gesprint wordt, zal het allicht niet met een voltallig peloton zijn.

Semur-en-Auxois is ongetwijfeld de meest pittoreske startplaats van deze Tour.

Eerbetoon aan Charles de Gaulle

De aankomst van deze etappe zal opgehangen worden aan de figuur van de voormalige Franse president en generaal Charles de Gaulle. Colombey-les-deux-Eglises, in het zuidoosten van het departement Haute-Marne, was zijn woonplaats en daar bevindt zich ook zijn graftombe. Lange tijd hield Tourdirecteur Christian Prudhomme een aankomst in het piepkleine dorp af. Het had te weinig plaats om de Tourkaravaan te ontvangen.

Jean Graczyk en Gastone Nencini schudden de hand van president de Gaulle in 1960. © PRESSE SPORTS

Maar met de medewerking van de plaatselijke politici is alles in het werk gesteld om de logistieke obstakels uit de weg te ruimen. ‘We begrijpen welke plaats generaal De Gaulle inneemt in het hart van de Fransen. Iedereen applaudisseert voor hem. Hij is onze geschiedenis’, vertelde parcoursbouwer Thierry Gouvenou bij de parcoursvoorstelling in oktober 2023. Die sloot Christian Prudhomme af met een citaat van Philippe de Gaulle, de zoon van. ‘Mijn vader beschouwde de Tour als een vitale sportactiviteit, omdat hij mensen samenbrengt.’ Philippe, een ex-admiraal in de Franse marine en ex-senator van de partij RPR, zal de aankomst in Colombey-les-deux-Eglises helaas niet meer meemaken, want hij stierf afgelopen maart op de leeftijd van 102 jaar.

Ook symbolisch: de eindstreep van deze etappe wordt getrokken op de Route National 19 ter hoogte van het gastenverblijf La halte du Général en het champagnehuis Péligri. Dezelfde plaats waar in de twintigste rit van de Tour van 1960 het peloton halthield. Koersdirecteur Jacques Goddet hoorde dat Charles de Gaulle er zich onder de toeschouwers bevond. Daar aangekomen riep Goddet: ‘Le Tour salue affectueusement le président.’ Gastone Nencini en Jean Graczyk, de gele- en groenetruidrager, en wereldkampioen André Darrigade mochten een voor een langs bij de Gaulle, die het jaar ervoor op 68-jarige leeftijd verkozen was tot de eerste president van de nieuwe Vijfde Republiek van Frankrijk. In zijn onderhoud met leider Nencini fluisterde De Gaulle hem toe: ‘Veel geluk, u gaat de Tour winnen.’ Geen al te straffe voorspelling, want met nog één etappe te gaan had de Italiaan vijf minuten voorsprong.

Partner Content