TOURRIT 3: Piacenza – Turijn
De derde rit in de Tour de France vindt plaats op maandag 1 juli en is 230,8 km lang.
Het begin van deze Tour heeft dezelfde opbouw als in 2023: eerst twee lastige etappes, geschikt voor punchers en klimmers – ‘Als we Italië bezoeken, gaan we niet alle beklimmingen vermijden’, aldus Christian Prudhomme – waarna in de derde rit de sprinters hun eerste kans krijgen. Al moeten ze daarvoor wel ruim vijf uur fietsen, 229 kilometer, de langste etappe van deze Tour.
Opvallend: het is de derde rit op rij boven de 200 kilometer, de eerste keer sinds de editie van 1959 dat La Grande Boucle begint met drie etappes die die kaap overschrijden. Met in totaal 3492 kilometer is de Tour van 2024 ook de langste grote ronde sinds de Giro van 2019, en de langste Ronde van Franrijk sinds 2017 (toen 3540 kilometer). Deze keer ligt de totale afstand wel net onder de maximumlimiet van 3500 kilometer die de UCI vooropstelt voor een grote ronde.
De start van deze derde etappe ligt in Piacenza, een stad die al in 218 voor Christus werd gesticht vanwege zijn strategische ligging, op de samenvloeiing van de rivieren de Trebia en de Po. Plaisance, zoals Piacenza in het Frans wordt genoemd, is de geboortestad van de iconische modeontwerper Giorgio Armani en van de voormalige voetbalspits Filippo Inzaghi, en ook de thuisstad van Lotto-Dstny-renner Jacopo Guarnieri. Twee keer finishte hier al een Girorit, in 1968 (winst voor Guerrino Tosello) en in 1986 (winst voor Guido Bontempi).
Deze etappe zal allicht eindigen op een massasprint.
Eerbetoon aan Coppi
Qua wedstrijdverloop zal deze lange etappe niet veel om het lijf hebben. Het eerste deel zal vooral in het teken staan van de passage door Tortona, na 70 kilometer. Daar ligt een korte helling, die voor de gelegenheid de naam van Fausto Coppi draagt. In die gemeente stierf Il Campionissimo op 2 januari 1960 op amper veertigjarige leeftijd, geveld door malaria. In zijn nabijgelegen geboorteplaats Castellania, dat sinds 2019 ‘Coppi’ in zijn officiële naam draagt, wordt elk jaar de dood van de Italiaan herdacht in het Casa Natale di Fausto Coppi. Daar is nu ook een museum gehuisvest. Elk jaar krijgen personen die de nagedachtenis van de Italiaan in leven houden de titel ‘Ambassadeur van de Casa Coppi’. Tourdirecteur Christian Prudhomme was begin dit jaar aanwezig bij de viering. Hij kreeg van Sergio Vallenzona, de burgemeester van Castellania, het ereburgerschap en een tegel met zijn naam in het geboortehuis van de Tourwinnaar van 1949 en 1952. Er werd ook het nieuwe boek Merci Coppi voorgesteld, van journaliste Francesca Monzone, met nooit voorheen gepubliceerde foto’s van L’Airone, de Reiger.
Na een heuvelachtig middenrif van de etappe zijn de laatste 50 kilometer zo goed als vlak, tot in finishplaats Turijn. Na een lange rechte lijn van 800 meter wordt de eindstreep daar getrokken op de brede Corso Galileo Ferraris, naast de multifunctionele Inalpi Arena, waar tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 ijshockey werd gespeeld. Wat verder ligt ook het grotere Stadio Olimpico Grande Torino. Daar vonden de openings- en sluitingsceremonie van de Spelen plaats, en werkt tegenwoordig voetbalclub Torino FC zijn thuismatchen af.
Philipsen op 1 juli?
In tegenstelling tot de aankomststeden van de eerste en tweede rit is Turijn niet nieuw als finishlocatie. Al drie keer kreeg het de Tour op bezoek: in 1956 won Nino Defilippis, in 1961 Guy Ignolin en in 1966 Franco Bitossi. Telkens in een sprint van een kleine of middelgrote groep. Dit jaar zal de etappe allicht eindigen op een massasprint. Vorig jaar won Jasper Philipsen, in Bayonne, de derde rit. Als hem dat opnieuw lukt, wordt hij de eerste landgenoot die een Touretappe in Italië op zijn naam schrijft.
En voor de fans van statistieken: dan voegt hij zich in het rijtje van Belgische sprinters die op 1 juli een rit in de Ronde van Frankrijk hebben gewonnen: Freddy Maertens, Patrick Sercu (exact 50 jaar geleden), Walter Godefroot en Eric Leman.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier