Lotte Kopecky verlengt haar wereldtitel na bloedstollende wegrit

Lotte Kopecky verlengt haar wereldtitel. © Belga Image

Lotte Kopecky heeft op het WK wielrennen in het Zwitserse Zürich haar wereldtitel bij de vrouwen verlengd. De titelverdedigster was na 154,1 kilometer vanuit Uster de snelste van een favorietengroepje op de Sechseläutenplatz in Zürich. De Amerikaanse Chloe Dygert en de Italiaanse Elisa Longo Borghini moesten genoegen nemen met zilver en brons.

De regenachtige weersomstandigheden maakten er wederom op dit WK een bijzonder zware koers van. Schaduwfavorieten Katarzyna Niewiadoma of Pauline Ferrand-Prévot losten vroeg en mochten al snel een kruis maken over een mogelijke wereldtitel. Justin Ghekiere en de Nederlandse Riejanne Markus voelden zich wel in hun sas op het natte wegdek en openden de finale, de Nederlandse ploeg hield alles daarachter gesloten.

Net voor het rinkelen van de bel voor de laatste ronde muisde de Nederlandse Marianne Vos er samen met de Australische Ruby Roseman-Gannon vanonder in de groep der favorieten. Het tweetal kwam al snel vooraan aansluiten en vormde een serieus gevaar voor Kopecky, die op de Bergstrasse aanviel. De titelverdedigster kreeg met Longo Borghini, Dygert, Vollering en Lippert vier kompanen mee en verkleinde de achterstand op het leidende kwartet.

Vals plat

Op twintig kilometer van de streep leek het licht bij Kopecky uit te gaan. Op een stukje vals plat richting Witikon sloop Vollering mee met de aangevallen Longo Borghini tot bij de kopgroep, Dygert en Kopecky moesten eraf. De Italiaanse bleef maar beuken en kletste Vos uit het wiel, wat volledig in de kaart speelde van Kopecky. Vooraan werd er getreuzeld, waardoor Kopecky, Vos en Dygert allemaal konden terugkeren.

Op tien kilometer speelde Vollering ridder of mis, maar Kopecky vond haar tweede adem en plooide niet. De 28-jarige Belgische leidde de dans in de afdaling, maar had net als Dygert geen verhaal tegen de zoveelste aanval van Longo Borghini. Gelukkig voor Kopecky haalde Vollering de kastanjes uit het vuur en werd de Italiaanse opnieuw bijgehaald. Bij het ingaan van de slotkilometer kwamen ook Roseman-Gannon en Dygert vooraan aansluiten waardoor we met zes rensters gingen sprinten om de wereldtitel.

Vollering begon de sprint vanop de kop, maar het was Longo Borghini die als eerste aanging. Kopecky ving de Italiaanse goed op en hield de oprukkende Dygert nog net van zich af. Kopecky is de eerste renster sinds Marianne Vos, die zichzelf opvolgt als wereldkampioene. De Nederlandse kroonde zich namelijk zowel in 2012 als in 2013 tot wereldkampioene. De Duitse Liane Lippert en de Nederlandse Demi Vollering vervolledigden de top vijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content