Baanwielrenner Fabio Van den Bossche behaalt brons in omnium

Fabio Van den Bossche © Belga Images

Baanwielrenner Fabio Van den Bossche heeft donderdag de bronzen medaille veroverd in het omnium op de Olympische Spelen in Parijs.

De Gentenaar, die voor aanvang van het laatste onderdeel de leiding in de tussenstand in handen had, zakte na de puntenkoers op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines nog terug naar de derde plaats. De Fransman Benjamin Thomas pakt het goud.

Van den Bossche reed een beredeneerde puntenkoers van honderd rondjes, en behield zijn eerste plaats tot veertig ronden van het einde. Toen wipte Thomas over onze landgenoot. De Belg moest nog vol aan de bak om een medaille veilig te stellen, maar bracht die missie tot een geslaagd einde.

Van den Bossche opende het omnium met een knappe derde plaats in de scratch (36 punten) en won nadien indrukwekkend de temporace (40 punten). Nadien werd hij zesde (30 punten) in de afvalling. Met nog 25 punten uit de puntenkoers komt hij op een totaal van 131, goed voor het brons. Thomas won het goud met in totaal 164 punten. De Portugees Iuri Leitão pakte zilver met 153 punten.

In een tijdspanne van minder dan drie uur werkten de baanwielrenners donderdagavond de vier onderdelen van het omnium af. De 23-jarige

Van den Bossche deed het eerder deze Olympische Spelen uitstekend met de achtervolgingsploeg, die twee keer het Belgische record aanscherpte en als achtste eindigde. Mits wat meeval kon de renner van Alpecin-Deceuninck in het omnium meespelen voor een podiumplek. De Britse titelverdediger Matthew Walls ontbreekt in de Franse hoofdstad.

Partner Content