
Aankomst Ronde van Vlaanderen verhuist naar Oudenaarde
De Ronde van Vlaanderen komt de volgende zes jaar niet meer aan in Meerbeke maar wel in Oudenaarde. De Muur van Geraardsbergen verdwijnt uit de wedstrijd.
De aankomst van de Ronde van Vlaanderen ligt voor de komende zes jaar in Oudenaarde en niet meer in Meerbeke. Tevens trekt de finale niet over de Muur van Geraardsbergen, die uit de wedstrijd verdwijnt, maar wel driemaal over de Oude Kwaremont en de Paterberg.
Dat heeft organisator Wim Van Herreweghe vandaag bevestigd. Het nieuwe parcours van Vlaanderens Mooiste (zie kader onderaan) werd vanmiddag voorgesteld in Vilvoorde. De start blijft in Brugge.
Drie kandidaten
Sinds 1973 ligt de aankomst van de Ronde van Vlaanderen op de Halsesteenweg in Meerbeke, deelgemeente van Ninove. Het voorbije half jaar dongen zowel Ronse als Oudenaarde samen met Ninove naar het aankomstcontract. De beslissing daarover sleepte maanden aan, aanvankelijk zou de aankomstplaats al in juli worden bekendgemaakt.
“Met Oudenaarde hebben we gekozen voor een aankomstplaats die zeer bekend en geliefd is bij vele fietsers,” verduidelijkt Van Herreweghe. “De stad ligt centraal in de Vlaamse Ardennen, midden tussen de hellingen. Dat gaf ons de mogelijkheid een zeer gebalde finale uit te bouwen, met drie keer een beklimming van de Oude Kwaremont en de Paterberg in de laatste 75 kilometer, in combinatie met de Hoogberg, de Kruisberg en de Koppenberg.”
De herhaalde passages over de Oude Kwaremont betekenen volgens Van Herreweghe voor het publiek een betere beleving van de Ronde. “Daar kan de supporter echt centraal staan in de Ronde.”
“Daarnaast is Oudenaarde een echte erfgoedstad en was er organisatorisch gewoon meer mogelijk. De aankomst in de Minderbroederstraat geeft ons bijvoorbeeld de kans het rennersdorp op de Grote Markt te plaatsen.”
Muur verdwijnt De nieuwe aankomstplaats en finale betekenen wel dat de Muur van Geraardsbergen, als laatste hindernis richting Meerbeke en meer dan eens de scherprechter in deze voorjaarsklassieker, ontbreekt.
“We weten dat we daar breken met een traditie, maar het was niet mogelijk de Muur in het parcours in te passen en hem dezelfde rol als scherprechter te geven. Misschien lukt dat in de toekomst wel,” aldus nog Van Herreweghe.
Woestijnvis
De Ronde van Vlaanderen is sinds kort in handen van Woestijnvis, dat met kopelorganisatie Flanders Classics nagenoeg alle Vlaamse voorjaarswedstrijden organiseert. (Belga/KVDA/JZU)
Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2012Na de start in Brugge volgen 88 vlakke kilometers. Via Jabbeke gaat het naar Gistel en Torhout, Roeselare en Waregem. Vanaf Kruishoutem volgen zeven hellingen en evenveel kasseistroken, over een afstand van een 70-tal kilometer. Het gaat onder meer om de Nokereberg, de Taaienberg, de Molenberg, de Berendries en de Valkenberg.
Nadien krijgen de renners een rustperiode van 23 kilometer, vooraleer ze beginnen aan de laatste 75 kilometer. Daarin moeten ze driemaal over de Oude Kwaremont en de Paterberg. De eerste maal worden die gevolgd door de Koppenberg, de Steenbeekdries en de Kruisberg/Hotond, het hoogste punt van de Ronde. Tussendoor zijn er nog twee kasseistroken.
Op de tweede passage volgt er alleen de Hoogberg/Hotond en de laatste maal krijgen de renners enkel de Oude Kwaremont en de Paterberg voor de kiezen, vooraleer ze de laatste 13 kilometer naar de finish in Oudenaarde aanvatten. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier