Wie is Shohei Ohtani, de Japanner die het dikste clubcontract ooit tekende in de sport?
Jonas Creteur gaat op zoek naar een markant cijfer van de sportweek.
De grootste mondiale sportvedette die in ons land vrijwel onbekend is? Ongetwijfeld is dat Shohei Ohtani. Dat de Japanner schittert in de Major League Baseball (MLB), is daar niet vreemd aan. Die Amerikaanse competitie wordt hier veel minder gevolgd dan de NBA (basketbal) en de NFL (American football). Nochtans is Ohtani een fenomeen, op zijn 29e nu al een van de beste baseballspelers ooit. Hij blinkt uit als hitter (die op de baseball slaat met een ‘bat’) én als pitcher (die de bal naar de hitter gooit) – een uitzonderlijke combinatie.
De Los Angeles Dodgers aarzelden dus niet om de Japanner in december 2023 het, qua totale omvang, dikste clubcontract in de sportgeschiedenis aan te bieden: liefst 700 miljoen dollar, of 642 miljoen euro voor tien jaar. Het eigenaardige aan Ohtani’s contract is dat er tot 2033 slechts twee miljoen dollar per jaar op zijn rekening zal verschijnen. In totaal dus slechts 20 miljoen. De resterende 680 miljoen krijgt hij pas uitbetaald in jaarlijkse schijven tussen 2034 en 2043. Een vreemde constructie, maar die ‘deferred compensation’ is volgens de CAO-regels van de MLB toegestaan – er staat zelfs geen limiet op. Zo hoeven de Dodgers minder ‘competitive balance tax’ te betalen omdat hun totale loonlast een limiet heeft overschreden. Het liet hen toe een andere Japanner, Yoshinobu Yamamoto, een contract van 323 miljoen euro voor twaalf jaar te geven.
Opvallend: op de 680 miljoen dollar die Ohtani vanaf 2034 zal krijgen ontvangt hij geen interest, waardoor hij enkele tientallen miljoenen dollars links laat liggen. De Japanner zal er geen boterham minder om eten, want hij verdient met alleen sponsorcontracten 60 miljoen euro. Let wel: het gaat om brutosalarissen. In de VS moet Ohtani een federale inkombelasting van nu 37 procent betalen, daarnaast allerhande kleinere heffingen en een staatstaks, in Californië, van nu 14,4 procent. Die kan hij voor zijn nog te ontvangen 680 miljoen dollar eventueel ontlopen door in 2034 naar een andere staat, die nul procent inkomensbelastingen heft, te verhuizen, maar daar bestaat discussie over bij fiscalisten.
Een nog grotere controverse ontstond er toen de Japanner eind maart betrokken raakte in een gokschandaal. Zijn boezemvriend/vertaler had miljoenen dollars vergokt met het wedden op sportresultaten. Volgens Ohtani had zijn vriend dat geld van hem gestolen, maar zijn verhaal hangt met haken en ogen aan elkaar. Als bewezen wordt dat hij zelf een rol heeft gespeeld bij het gokken, is de MLB zijn superster kwijt. En Ohtani mogelijk zeer veel geld.