Drie strafschoppen en een rode kaart woensdag in AA Gent-Standard, vier strafschoppen en twee uitsluitingen zaterdag in RC Genk-STVV. Het was me het weekje van Frank De Bleeckere wel. Twee uur na de wedstrijd in Gent kreeg de scheidsrechter telefoon van zijn vrouw. “Ze was compleet in paniek. Een paar supporters van Gent, kap over de kop, gooiden stenen naar mijn huis. De ramen werden niet geraakt, maar de gevel is beschadigd.” Politie en parket werden erbij gehaald, een onderzoek loopt. “Maar de morele schade is veel dieper natuurlijk. Het gaat ver tegenwoordig. Als supporters iets te zeggen hebben, dat ze het dan tegen mij doen, maar je familie bij de zaken betrekken is verschrikkelijk. Gelukkig sliep mijn dochtertje en heeft ze niks gemerkt.”

Nadat hij STVV al een strafschop en Genk een uitsluiting had bezorgd, werd gesuggereerd dat De Bleeckere wilde voorkomen – zijn Gentse ervaring indachtig – dat hij de Genkse fans tegen zich kreeg. “Helemaal niet, dat beïnvloedt mij niet. Ik zie dat Dagano een duw krijgt, heb direct gefloten en een gele kaart getrokken. Dat het de tweede was voor Lenglois zag ik pas achteraf. Zo’n duwfout zal altijd omstreden zijn, maar als ik dicht bij de fase sta en jullie zitten hoog in de tribune, mag ik dan het voordeel van de twijfel krijgen ?”

Dat De Bleeckere Belgiës nummer één is, daarover geen twijfel. Maar haast geen week gaat er voorbij waarin niet blijkt hoe bedroevend het niveau van onze grensrechters is. Missen is menselijk, maar wie – bijvoorbeeld – verantwoordelijk is voor het afkeuren van de o zo duidelijk geldige doelpunten van RWDM en Lommel op respectievelijk Anderlecht en Club Brugge (12de speeldag), moet zich ernstig afvragen of hij wel geschikt is voor de job. “In beide gevallen zijn onze assistent-scheidsrechters duidelijk in de fout gegaan”, moet CSC-ondervoorzitter Robert Jeurissen toegeven. “Het kan gebeuren, maar we zijn er uiteraard niet gelukkig mee. De technische commissie is bezig een verzameling van beelden samen te stellen om die binnenkort op een sessie te bespreken met de grensrechters.”

Wie onze grensrechters observeert, moet concluderen dat het probleem niet louter van technische (en fysieke) aard is, maar nog het meest van mentale. Vaak regeert de onzekerheid. “Zoals we het met succes doen voor de scheidsrechters, zullen we nu ook geleidelijk aan beginnen met mentale begeleiding voor assistenten”, zegt Jeurissen. “Seminaries met onder andere Jef Brouwers over stressbeheer en stressbehandeling, persoonlijkheidskennis en persoonlijkheidsbeheer. Zeer belangrijk, maar helaas vergt evolutie op dat vlak ook een beetje tijd en zal het dus misschien niet onmiddellijk zichtbaar zijn op het veld.”

door Peter T’Kint en Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content