Top 50 beste Belgische voetballers aller tijden

Welke Belgische spelers hebben in de loop van de geschiedenis onuitwisbare sporen nagelaten in het voetbal en moeten straks herinnerd worden als de besten van de besten? De top 50 van de beste voetballers ooit uit ons land, met als criterium: selecteerbaar (geweest) zijn voor de nationale ploeg.

1. Eden Hazard 07/01/1991 – Aanvaller

Briljante, technisch vaardige linksbuiten. Eden genoemd door zijn ouders, die hem als eerste kind een stukje paradijs in huis vonden, maar ook een stukje paradijs op de voetbalvelden. Man van de individuele actie, en een voorbeeld van speelplezier en Fair Play. Maakte naam toen hij met de Belgische U17 in 2007 de halve finales tegen Spanje haalde op het EK in eigen land. Kon als jeugdspeler naar Anderlecht, maar koos voor de opleiding bij Lille OSC waarmee hij in 2011 titel en beker won. Werd dat jaar én het jaar nadien verkozen tot Frans Voetballer van het Jaar. Chelsea kocht hem in 2012 en met de Londense club won de aanvaller twee landstitels, de FA Cup en in 2013 ook de Europa League. Was meer dan tien jaar een vaste waarde bij de nationale ploeg, waar hij zich op de linkerflank gaandeweg ontpopte tot de belangrijkste speler. Beste man bij België ook op het WK 2018 waar de Rode Duivels als derde eindigden. Na zijn veelbesproken overstap van Chelsea naar Real Madrid in de zomer van 2019, hoopten zowel fans als de club op grootse prestaties. Helaas werd Hazard’s tijd bij Real Madrid grotendeels geteisterd door blessures.

Eden Hazard
Eden Hazard© BELGAIMAGE

2. Paul Van Himst 02/10/1943 – Aanvaller

Vier Gouden Schoenen, drie keer topschutter, acht keer kampioen, vier keer bekerwinnaar, maar altijd spelend voor één club. Aanbiedingen van buitenlandse clubs legde hij naast zich neer, ook nadat hij in 1965 vierde eindigde in het referendum voor Europees Voetballer van het Jaar. De gracieuze exponent van het oogstrelende voetbal waarmee Anderlecht in de jaren zestig en zeventig successen haalde, maar soms iets te weinig wereldveroveraar. Werkte tussen 1959 en 1974 liefst 566 wedstrijden voor paars-wit af, waarin hij 235 keer scoorde. Recordhouder wat het aantal wedstrijden betreft, tot Olivier Deschacht hem onttroonde. Zijn eerste Gouden Schoen won hij al op zijn zeventiende, waarmee hij toen de jongste winnaar was. De laatste kreeg hij in 1974, net voor hij Anderlecht ruilde voor RWDM. Niemand anders won zo vaak de trofee. Meestal zwervend rond een diepe spits en dribbelend met de buitenkant voet bracht hij de verdedigers tot wanhoop. Was met 81 caps ook lang recordhouders bij de Rode Duivels, tot Jan Ceulemans en later Jan Vertonghen hem afloste. Daarna nog tot 2017 goed voor de meeste doelpunten voor de Rode Duivels (30), samen met Bernard Voorhoof. Ook dat record is hij kwijt, aan Romelu Lukaku.

Paul Van Himst
Paul Van Himst© BELGAIMAGE

3. Kevin De Bruyne 28/06/1991 – Middenvelder

Een Gentenaar die koos voor de opleiding bij KRC Genk en daar meteen furore maakte. Speelde bij de blauw-witten vooral op de linkerflank, later in het buitenland steeds meer centraal. Met fraaie goals en geniale assists had hij een groot aandeel in de Genkse bekerwinst (2009) en landstitel (2011). Ziet de oplossingen en voert ze uit nog vaak voor anderen het gezien hebben. Brak nooit door bij Chelsea dat hem eerst uitleende aan Werder Bremen en later verkocht aan Wolfsburg, waar hij zich ontpopte tot dirigent met de uitverkiezing tot Duits Voetballer van het Jaar als gevolg.

Door aan zijn verdere ontwikkeling te werken in de Bundesliga zette hij in zijn carrière de juiste stappen op het juiste moment. Voetbalde zich met zijn spelinzicht en beslissende acties en assists in de belangstelling van de grootste topclubs en koos voor Manchester City, terwijl ook Bayern erg aandrong. Met 76 miljoen was hij toen de duurst verkochte Belgische voetballer ooit. Ontpopte zich bij de Citizens tot een van de dragende spelers in het team van Pep Guardiola. Won de Trofee van Sportman van het Jaar (2015). Ook bij de Rode Duivels de drijvende kracht die het verschil maakt.

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne© BELGAIMAGE

4. Vincent Kompany 10/04/1986 Verdediger

Als zoon van een Belgische mama en een Congolese vader werd de sociaal bewogen Brusselaar de belichaming van de Nieuwe Belg. Sierlijke verdediger, altijd op zoek naar een voetballende oplossing. Debuteerde in 2003 als zeventienjarige bij paars-wit in de Champions League. Won bij Anderlecht twee titels. Na twee jaar Hamburger SV speelde hij meer dan tien jaar bij Manchester City. Sloot zijn voetbal carrière af als speler-trainer bij RSC Anderlecht, de club waar hij ook zijn carrière begon.

Vincent Kompany

Vincent Kompany© BELGAIMAGE

5. Wilfried Van Moer 01/03/1945 Middenvelder

Strategisch vernuft, loopvermogen, gebald in amper 1,70 meter. De polyvalentie in persoon: meeverdedigen, het spel verdelen of scoren, hij kon het allemaal. Een box-to-box avant la lettre. Na zijn Gouden Schoen met Antwerp vierde hij met Standard successen (drie titels, nog twee Gouden Schoenen) en maakte met de nationale ploeg nog een opgemerkte comeback (EK 1980 en WK 1982).

Wilfried Van Moer
Wilfried Van Moer© BELGAIMAGE

6. Jan Ceulemans 28/02/1957 Aanvaller

Drijvende kracht achter een nieuwe periode van hoogconjunctuur bij Club in de jaren 80 en bij de Rode Duivels waarmee hij vice-Europees kampioen werd (1980) en vierde op het WK 1986. Tot in 2017 recordinternational. Dankzij zijn kracht, inzet en doorzettingsvermogen kreeg hij de bijnaam Sterke Jan, maar de Caje was vooral een slimme speler. Wees een topaanbieding van AC Milan af.

Jan Ceulemans

Jan Ceulemans© BELGAIMAGE

7. Rik Coppens 29/04/1930-05/02/2015 Aanvaller

Geniaal in een era die aan genialiteit tijd en ruimte gunde. Zwanzende en goedgebekte flamboyante Antwerpenaar met briljante invallen, altijd een lefgozer op het veld en een publieksspeler als geen ander, maar niet steeds efficiënt. Het publiek vermaken kwam steevast op de eerste plaats. Hij haalde alleen individuele prijzen: werd twee maal topschutter en won een Gouden Schoen.

Rik Coppens

Rik Coppens© BELGAIMAGE

8. Romelu Lukaku 13/05/1993 Aanvaller

Debuteerde al op zijn zestiende bij Anderlecht én kort nadien bij de Rode Duivels. In 2011 verhuisde hij naar Chelsea, dat hem uitleende aan West Bromwich Albion en Everton. Dat kocht hem in 2014 om hem in 2017 voor 84 miljoen euro te verkopen aan Manchester United, het hoogste bedrag ooit voor een Belg betaald. Vervolgens vertrok hij naar de Serie A, waar hij bij Internazionale in 2 seizoenen zeer succesvol was. Hij tekende in augustus 2021 een vijfjarig contract bij Chelsea, dat circa 115 miljoen euro voor hem betaalde aan Internazionale. Na 1 seizoen bij Chelsea werd Lukaku telkens voor een seizoen verhuurd, eerst aan zijn oude club Internazionale en daaropvolgend aan AS Roma. Werd op 24-jarige leeftijd al topschutter aller tijden van de Rode Duivels.

Romelu Lukaku
Romelu Lukaku© BELGAIMAGE

9. Jef Mermans 16/02/1922-20/01/1996 Aanvaller

Niemand die de ballen zo in het net kon poeieren als Mermans. Met de kop of de voet, dat maakte voor De Bombardier niet uit. Hij was geen dribbelaar, maar wel dodelijk efficiënt. Tijdens WO2 van Tubantia Borgerhout naar Anderlecht getransfereerd voor een recordbedrag van 125.000 frank (iets meer dan 3000 euro). Na de oorlog maakte hij van paars-wit de toonaangevende club in het land.

Jef Mermans
Jef Mermans© BELGAIMAGE

10. Thibaut Courtois 11/05/1992 Doelman

Moest door de blessures van twee Genkse doelmannen in april 2009 als 16-jarige de wei in. Het begin van een topcarrière. Zorgde twee jaar later voor Genks meest recente titel. Een ijskonijn in doel. Won vier landstitels in drie landen, drie bekers in evenveel landen én de Europa League (met Atlético). Werd in 2014 als eerste Belgische voetballer ooit Sportman van het Jaar. Thibaut Courtois speelt sinds augustus 2018 bij Real Madrid.

Thibaut Courtois
Thibaut Courtois© BELGAIMAGE

11. Jef Jurion 24/02/1937 Middenvelder

De jeune premier van Anderlecht eind jaren 50. Niet alleen een meester in de combinatie, een begaafde spelverdeler met een prima schot, maar ook intelligent en sluw. Tussen 1956 en 1968 negen keer kampioen met paars-wit, won twee keer de Gouden Schoen en hield aan het doelpunt waarmee hij in 1962 Real Madrid uit de Europabeker trapte de bijnaam Mister Europe over.

Paragraph

Jef Jurion
Jef Jurion© BELGAIMAGE

12. Jean-Marie Pfaff 04/12/1953 Doelman

Van zero tot hero, de uitdrukking past hem als een handschoen. De arme jongen uit het Waasland werd een fenomeen bij Beveren, waar hij kampioen werd en de Gouden Schoen won, maar vooral zijn prestaties bij het grote Bayern München maakten hem tot een vedette. Met zijn acrobatische manier van keepen wereldtop met de Rode Duivels; in 1987 verkozen tot Wereldkeeper van het Jaar.

Jean-Marie Pfaff
Jean-Marie Pfaff tijdens het WK in 1982. © Belga

13. Laurent Verbiest 16/04/1939-02/02/1966 Verdediger

De Belgische Beckenbauer, een van de beste verdedigers in dit land ooit. Een libero op maat van Anderlecht, met stijl en klasse. Koppelde gestalte en kracht aan techniek en balgevoel. Verrassend snel, met een dribbel om aanvallers jaloers te maken. Voetbalde verzorgd uit. De Oostendenaar liet na een terugrit naar huis op zijn 27e veel te vroeg het leven.

Laurent Verbiest
Laurent Verbiest© BELGAIMAGE

14. Michel Preud’homme 24/01/1959 Doelman

Zat nog op de schoolbanken toen hij zowel bij Standard als bij de Rode Duivels debuteerde. Verving bij Standard monument Christian Piot en werd twee keer kampioen. Beleefde na de omkoopaffaire een tweede carrière bij KV Mechelen waar hij niet alleen nationale prijzen (titel, beker, Gouden Schoen) won maar ook Europacup II. Op zijn 35e trok hij naar Benfica waar hij speelde tot zijn 39e.

Michel Preud'homme
Michel Preud’homme© BELGAIMAGE

15. Eric Gerets 18/05/1954 Verdediger

De strijdvaardige en bloedfanatieke Limburger won als onverzettelijke rechtsback en kapitein van Standard twee titels, een beker en een Gouden Schoen. Na de omkoopaffaire beleefde hij bij PSV een tweede jeugd (zes landstitels), en nam als eerste Belg ooit Europacup I in ontvangst. Was ook kapitein van de succesvolle generatie Rode Duivels in de jaren 80.

Eric Gerets
Eric Gerets© BELGAIMAGE

16. Axel Witsel 12/01/1989 Middenvelder

Metronoom. Zelden geblesseerd, vaak de speler met de meeste speelminuten. Koppelt een enorm loopvermogen aan fysieke kracht, techniek en spelinzicht. Cijfert zich weg voor de ploeg, maar altijd nuttig en aanspeelbaar, amper balverlies. Werd als jeugdproduct van Standard twee keer kampioen met de Rouches. Na periodes bij Benfica, Zenit, Tianjin Quanjian en Dortmund nu sterk op dreef met Atlético Madrid.

Axel Witsel
Axel Witsel© BELGAIMAGE

17. Enzo Scifo 19/02/1966 Middenvelder

Technisch begaafde centrale aanvallende middenvelder. Vanaf zijn prille debuut als 17-jarige bij Anderlecht imponeerde hij. Koos voor België en niet voor Italië, maar trok in 1987 na drie landstitels met Anderlecht toch naar Italië. Na omzwervingen bij Inter, Bordeaux, Auxerre, Torino en Monaco keerde hij in 1997 terug bij paars-wit. Maakte vier WK’s mee.

Enzo Scifo
Enzo Scifo© BELGAIMAGE

18. Marc Degryse 04/09/1965 Aanvaller

De kleine uit Ardooie ontpopte zich bij Club Brugge op jonge leeftijd tot een vlugge en wendbare spits, vlot dribbelend, goed kaatsend en vaak scorend. Bij Anderlecht groeide hij uit tot een echte kapitein en de meest bepalende speler van zijn generatie. Won de Gouden Schoen in 1991, voetbalde nog bij PSV en sloot zijn spelerscarrière in 2002 af bij Germinal Beerschot.

Marc Degryse
Marc Degryse© BELGAIMAGE

19. Luc Nilis 25/05/1967 Aanvaller

Lange tijd de man met de prachtigste traptechniek uit het vaderlandse voetbal. Maakte adembenemend mooie doelpunten. Ging al jong van Winterslag naar Anderlecht waar hij vier keer kampioen werd. Kwam helemaal tot wasdom bij PSV waar hij in 1994 aanbelandde. In 1995 werd hij in Nederland Speler van het Jaar, in de twee jaren nadien telkens topschutter van de Eredivisie.

Luc Nilis
Luc Nilis© BELGAIMAGE

20. Raoul Lambert 22/10/1944 Aanvaller

Lambert was het boegbeeld van Club in de jaren zestig en zeventig en werd verkozen tot beste Brugse speler aller tijden. Maakte ondanks zijn blessuregevoeligheid in achttien jaar bij blauw-zwart 216 competitiegoals. Werd vooral gevreesd voor zijn snedige demarrages, won met Club vijf titels, drie bekers en verloor twee Europese finales. Was een toonbeeld van sportiviteit en clubtrouw.

Raoul Lambert
Raoul Lambert© BELGAIMAGE

21. Roger Claessen 27/09/1941-03/10/1982 Aanvaller

Krachtige en efficiënte midvoor uit het ambitieuze Standard van de jaren 60. Werd verkozen tot beste Rouche uit de clubgeschiedenis, zijn beeltenis prijkt aan de ingang van het stadion. Maar Roger la Honte leefde even ongeremd buiten het veld als erop, wat zijn carrière voortijdig afremde. Deed een café open en was zelf zijn beste klant.

Roger Claessen
Roger Claessen© BELGAIMAGE

22. Frankie Vercauteren 28/10/1956 Middenvelder

Begaafde flankspeler die op links als geen ander kromme voorzetten kon versturen. Die groeiden uit tot zijn absoluut handelsmerk. De Prins van het Astridpark was jarenlang aanvoerder van Anderlecht en basisspeler van de Rode Duivels in de jaren 80. Won drie Europabekers met paars-wit. Speelde nadien nog bij Nantes en RWDM, won de Gouden Schoen in 1983.

Frankie Vercauteren
Frankie Vercauteren© BELGAIMAGE

23. Dries Mertens 06/05/1987 Aanvaller

Te klein en te frêle voor het Belgische topvoetbal, maar in Nederland via AGOVV Apeldoorn, FC Utrecht en PSV in 2013 toch naar Italië vertrokken. Bij Napoli startte hij op de linkerflank, maar maakte vooral furore als vlot scorende nummer negen. Maakte in vijf jaar Napoli meer dan 100 goals in alle competities, en was de eerste Belg die tien keer scoorde in de Champions League. Speelt sinds 2022 bij Galatasaray uit Istanbul.

Dries Mertens
Dries Mertens© BELGAIMAGE

24. Raymond Braine 28/04/1907-25/12/1978 Aanvaller

De eerste Rode Duivel met internationale uitstraling in het profvoetbal die België kende. Werd in 1928 en 1929 topschutter met Beerschot, maar omdat in België elk geldelijk gewin verboden was, week hij uit naar de toenmalige Europese topclub Sparta Praag. Ook daar drukte hij zijn stempel en won hij twee landstitels en de Mitropacup, voorloper van de Europabeker.

Raymond Braine
Raymond Braine© BELGAIMAGE

25. Ludo Coeck 25/09/1955-09/10/1985 Middenvelder

Speler met het meest fabelachtige afstandsschot uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Zijn goals met de Rode Duivels tegen El Salvador en de toenmalige DDR zijn legendarisch. Coeck maakte bij Anderlecht de grote successen in de jaren 70 en vroege jaren 80 mee, verhuisde daarna naar Inter waar hij sukkelde met blessures. In 1985 kwam hij om bij een auto-ongeluk.

Ludo Coeck
Ludo Coeck© BELGAIMAGE

26. Erwin Vandenbergh 26/01/1959 Aanvaller

Niemand had een neus voor goals zoals hij. Met 254 goals de beste Belgische schutter uit het proftijdperk. Werd zes keer topschutter: drie keer met Lierse, twee keer met Anderlecht en één keer met KAA Gent. Met Lierse werd hij in 1980 zelfs Europees topschutter met 39 goals. Op het WK 1982 maakte hij de openingsgoal tegen Argentinië. Bleef altijd erg bescheiden.

Erwin Vandenbergh
Erwin Vandenbergh© BELGAIMAGE

27. Wilfried Puis 18/02/1943-21/10/1981 Aanvaller

Een van de beste buitenspelers in België ooit. Met onnavolgbare dribbels dweilde de geboren Oostendenaar bij Anderlecht de linkerflank af om dan strak voor te zetten naar Van Himst. Een gedroomde combinatie bij de Rode Duivels en paars-wit, waar hij vijf keer na elkaar kampioen werd. Was naar buitenuit introvert maar wel nadrukkelijk aanwezig in de groep.

Wilfried Puis
Wilfried Puis© BELGAIMAGE

28. Lei Clijsters 06/11/1956-04/01/2009 Verdediger

Afwisselend middenvelder of verdediger, maar met zijn uitstekend positiespel toch het beste als libero. Hij brak door met Waterschei waarmee hij de halve finale van Europacup II haalde en maakte met KV Mechelen de grote Europese successen mee, waaronder winst in Europacup II in 1988, titel en beker. Zijn inzet en winnaarsmentaliteit leverden hem in 1988 de Gouden Schoen op.

Lei Clijsters
Lei Clijsters© BELGAIMAGE

29. René Vandereycken 22/07/1953 Middenvelder

De eerste moderne verdedigende middenvelder. Slim, geslepen, beenhard en zeer zelfbewust. De Belgische Johan Neeskens, zeg maar. Uitstekend positiespel. Maakte bij Club de grote successen onder Happel mee, was daarna ook succesvol bij Anderlecht en sloot zijn spelerscarrière bij KAA Gent af, na ommetjes in het buitenland bij Genoa en Blau-Weiss Berlin.

René Vandereycken
René Vandereycken© BELGAIMAGE

30. Philippe Albert 10/08/1967 Verdediger

Bij KV Mechelen ontpopte ‘de houthakker van Bouillon’ zich naast Lei Clijsters tot een verdediger van topformaat, die vaak ook belangrijke goals maakte. Het leverde hem een transfer naar Anderlecht op, waar hij twee titels en de Gouden Schoen won. Daarna gooide hij hoge ogen bij Newcastle en Fulham. Sterkhouder bij de Rode Duivels op het WK 1994.

Philippe Albert
Philippe Albert© BELGAIMAGE

31. Jan Vertonghen 24/04/1987 Verdediger

Via de jeugdopleiding van Germinal Beerschot naar Ajax waar hij als middenvelder begon maar naar de verdediging afzakte. Verhuisde na twee titels met Ajax en een verkiezing tot Nederlands Voetballer van het Jaar in 2012 naar Tottenham. Vertonghen tekende in augustus 2020 een contract bij SL Benfica. Speelt sinds 2022 voor RSC Anderlecht. Brak op 10 oktober 2017 het interlandrecord van Jan Ceulemans (96 interlands) en is sindsdien Belgisch recordinternational (+150 caps).

Jan Vertonghen
Jan Vertonghen© BELGAIMAGE

32. Marc Wilmots 22/02/1969 Aanvaller

Versierde na de promotie met STVV naar eerste klasse een transfer naar KV Mechelen en later naar Standard, maar de grote erkenning kreeg hij in het buitenland waar hij naam maakte als onvermoeibare aanjager op het middenveld, in de spits en achter de spits. Het Kampfschwein won met Schalke in 1997 de UEFA Cup, en leidde de Rode Duivels op het WK 2002.

Marc Wilmots
Marc Wilmots© BELGAIMAGE

33. Vic Mees 26/01/1927-11/11/2012 Middenvelder

Gentlemanvoetballer, het beste bewijs dat ijver en inzet lonen. Was bij Antwerp, dat met hem een titel en een beker en tal van ereplaatsen haalde, de duivel-doet-al op het middenveld, de man die de anderen beter deed spelen, én fair bovendien. Weinig balverlies en moeilijk van de bal te zetten. Het leverde hem 68 caps bij de Rode Duivels op en de Gouden Schoen.

Paragraph

Vic Mees
Vic Mees© BELGAIMAGE

34. Bernard Voorhoof 11/05/1910-18/02/1974 Aanvaller

Vooroorlogse spits van Lierse waarmee hij in 1932 kampioen werd. Maakte in 529 wedstrijden met geel-zwart 350 goals. Speelde drie WK’s met de Rode Duivels (1930, 1934 en 1938). Tot voor kort topschutter aller tijden van de nationale ploeg, samen met Paul Van Himst scoorde hij 30 keer. Was een impulsieve speler die lak had aan tactiek. Speelde 21 jaar voor Lierse.

Bernard Voorhoof
Bernard Voorhoof© BELGAIMAGE

35. Odilon Polleunis 01/05/1943-20/9/2023 Aanvaller

Zeer stijlrijke Limburger die talent te koop had, maar er niet alles uit haalde door een gebrek aan ambitie. Als aanvallende middenvelder had hij een zuivere pass en een schitterend schot. Bij Sint-Truiden won hij in 1968 de Gouden Schoen, maar zijn echte hoogtepunt was de titel met RWDM in 1975. Kon moeilijk een hele wedstrijd geconcentreerd afwerken.

Odilon Polleunis
Odilon Polleunis© BELGAIMAGE

36. Pierre Hanon 29/12/1936-13/10/2017 Middenvelder

Geboren Anderlechtenaar, bij paars-wit van linkermiddenvelder en verdediger bij Cercle, van zijn debuut in 1954 tot 1970. Technisch begaafd, uitstekende lange pass en aanvallend ingestelde speler die perfect paste in het artiestenteam van toen, en in de toenmalige nationale ploeg. Zonder meer een prinselijke voetballer met een grote uitstraling.

37. Franky Van der Elst 30/04/1961 Middenvelder

Bij RWDM de opvolger van Jan Boskamp. Na zijn overstap van Club jarenlang een van de sterkhouders in het Belgische voetbal. Hij las het spel als geen ander, dat leverde hem de bijnaam The Fox op. Werd na het afscheid van Jan Ceulemans in de jaren 90 het boegbeeld bij Club. Won naast vijf landstitels en vier bekers ook de Gouden Schoen in 1990 en 1996.

Franky Van der Elst
Franky Van der Elst© BELGAIMAGE

38. Christian Piot 04/10/1947 Doelman

Keeper met een geweldige uitstraling, groot en sterk, breedgeschouderd. Complete doelman zonder zwakke punten, erg sober. Vaste waarde onder de lat bij de Rode Duivels in de jaren 70. Werd drie keer op rij kampioen met Standard en won in 1972 de Gouden Schoen. Krachtig, goed op hoge en lage ballen, geweldige reflexen. Geen franje, maar sober werk. Een echt complete doelman.

Christian Piot
Christian Piot© BELGAIMAGE

39. Louis Van Hege 08/05/1889-24/06/1975 Aanvaller

De allereerste buitenlandse vedette van AC Milan, dat hem bij Union weghaalde in 1910. In vijf jaar maakte de doelgerichte dribbelaar 97 goals in 88 wedstrijden in de Serie A. Door de lezers van de Gazzetta dello Sport uitgeroepen tot meest populaire voetballer in Italië. Bij het uitbreken van Wereldoorlog I onder de wapens geroepen. Won later op de OS van 1920 olympisch voetbalgoud.

Louis Van Hege
Louis Van Hege© BELGAIMAGE

40. François Van Der Elst 01/12/1954-11/01/2017 Aanvaller

Zorgde als snedige en trefzekere spits mee voor de Europese successen van Anderlecht in de jaren 70. Topschutter van België in 1977, Europabekerwinnaar met paars-wit in 1976 en 1978. Na een intermezzo bij New York Cosmos, waar hij meteen kampioen werd, beleefde hij een tweede carrière bij West Ham. Keerde terug naar België bij Lokeren. Werd in 1980 vice-Europees kampioen.

François Van Der Elst
François Van Der Elst© BELGAIMAGE

41. Timmy Simons 11/12/1976 Middenvelder

Met Timmy Simons in je ploeg is het voor een trainer makkelijk werken, zei Trond Sollied ooit. Als middenvelder en later libero een toonbeeld van inzet bij Club Brugge, PSV, FC Nürnberg en opnieuw Club. Dirigent zonder franjes. Was bij de Rode Duivels lang de op één na meest opgeroepen Rode Duivel aller tijden (94 caps) na Jan Ceulemans en handhaafde zich in eerste klasse tot zijn 41e.

Timmy Simons
Timmy Simons© BELGAIMAGE

42. Mousa Dembélé 16/07/1987 Middenvelder

Op zijn zestiende al in de spits bij Germinal Beerschot, maar wegens te weinig torinstinct al snel een rij naar achter gezet als balvaste en technisch vaardige middenvelder. Kon naar Anderlecht, maar koos voor een geleidelijk parcours dat hem via Willem II en AZ naar Engeland voerde. Door veel Rode Duivels genoemd als de technisch beste speler met wie ze ooit voetbalden.

Mousa Dembélé
Mousa Dembélé© BELGAIMAGE

43. Victor Lemberechts 15/05/1924-24/06/1992 Aanvaller

De absolute vedette van het Malinois dat in 1943, 1946 en 1948 kampioen speelde. Aanvaller die rond goalgetter Bert De Cleyn cirkelde. Bon vivant en rasvoetballer in één, al dribbelde hij net iets hoekiger dan Coppens en was zijn torinstinct net iets minder dan dat van Mermans. Was wel 42 keer international. Werd de Belgische Stanley Matthews genoemd.

Victor Lemberechts
Victor Lemberechts© BELGAIMAGE

44. Erwin Vandendaele 05/03/1945 Verdediger

Tien jaar lang de aristocraat van Club. Mooie, wat flegmatieke middenvelder die zich het best voelde als libero waar hij met zijn techniek altijd creatieve oplossingen zocht en vond. Sterkhouder in het kampioenenteam van 1972/73, maar het klikte niet met Ernst Happel. Een transfer naar Anderlecht in 1974 was een goede oplossing. Daar voetbalde Vandendaele nog drie jaar op hoog niveau.

Erwin Vandendaele
Erwin Vandendaele© BELGAIMAGE

45. Georges Grün 25/01/1962 Verdediger

Laatbloeier, maar slimme en rustig uitvoetballende verdediger die bij Anderlecht doorbrak en na het WK 1990 naar Parma verhuisde. Daarmee won hij in 1993 op Wembley tegen Antwerp nog een Europabeker. Speelde 77 keer voor de Rode Duivels, met als memorabel moment zijn kopbalgoal in de Rotterdamse Kuip waarmee hij in 1985 de Rode Duivels kwalificeerde voor het WK in Mexico.

Georges Grün
Georges Grün© BELGAIMAGE

46. Julien Cools 13/02/1947 Middenvelder

Als middenvelder met een extra paar longen liep Cools voortdurend de rechterflank op en neer, bij Club Brugge en de Rode Duivels. Niet om zijn technische kwaliteiten maar om zijn inzet ging de Kempenaar in 1973 van Beringen naar Club waar hij in 1977 de Gouden Schoen won. Als kapitein voerde hij in 1980 de Rode Duivels naar de EK-finale. Een marathonloper die het tempo regelde.

Julien Cools
Julien Cools© BELGAIMAGE

47. Daniel van Buyten 07/02/1978 Verdediger

Leek bij Charleroi en ook nog Standard af en toe een beperkte centrale verdediger, maar bloeide in het buitenland helemaal open, eerst bij Marseille, dan bij Manchester City, Hamburg en vervolgens bij Bayern waar hij vier titels behaalde, al was hij daar niet altijd basisspeler. In 2013 werd hij na Gerets de tweede Belg ooit die de Champions League won.

Daniel van Buyten
Daniel van Buyten© BELGAIMAGE

48. Nico Dewalque 20/09/1945 Verdediger

Limburger die enkel voor Luikse clubs voetbalde van 1963 tot 1979. Debuteerde als spits, maar via het middenveld door Raymond Goethals in de nationale ploeg op de liberoplaats beland. Technisch begaafde centrale verdediger die in het sterke Standard fungeerde dat eind jaren 60 het Belgisch voetbal domineerde. Speelde later bij Club Luik.

Nico Dewalque
Nico Dewalque© BELGAIMAGE

49. Marouane Fellaini 22/11/1987 Middenvelder

Met zijn strijdershart, tomeloze inzet en belangrijke goals kan je altijd naar de oorlog. Koos in mindere tijden toch voor de Rode Duivels boven het Marokko van zijn ouders. Verhuisde na de titel met Standard in 2008 voor het toenmalige recordbedrag van 20 miljoen euro naar Everton waar Manchester United hem in 2013 voor 32 miljoen euro weghaalde. Op 1 februari 2019 maakte Fellaini de overstap van Manchester United, ondanks interesse van AC Milan, naar de Chinese club Shandong Luneng.

Marouane Fellaini
Marouane Fellaini© BELGAIMAGE

50. Fernand Goyvaerts 24/10/1938-05/04/2004 Aanvaller

Enige Belg die voor Real en Barcelona voetbalde. Debuteerde in 1962 op zijn zestiende bij Club Brugge maar in zijn tweede jaar vertrok de eigenzinnige dribbelaar na ruzie naar Barça. Zijn verkiezing tot beste buitenlander in Spanje leverde hem in 1963 een transfer op naar Real, waar hij door blessureleed bleef hangen om via Elche en Nice terug te keren naar Brugge en bij Cercle te voetballen.

Fernand Goyvaerts
Fernand Goyvaerts© BELGAIMAGE
Top 50 beste Belgische voetballers aller tijden
Lees meer over:

Partner Content