STVV twee jaar in Japanse handen: moeilijke spreidstand
Twee jaar na de complete make-over van Stayen door het Japanse DMM.com kampt STVV met enkele groeipijnen.
Vrijdag zal het precies twee jaar geleden zijn dat STVV overgenomen werd door DMM.com en in die periode heeft de club zich ontwikkeld tot een bescheiden subtopper die aanstalten maakt om play-off 1 te spelen. De Japanners stelden een visieplan op dat voortvloeide uit de vaststelling dat België voor veel voetballers een transitland is. Het project van de Japanners was van bij het begin dus duidelijk: jeugd opleiden en een meerwaarde creëren op (buitenlandse) spelers om transferinkomsten te genereren. STVV is nog lang niet zelfbedruipend en er werd blijkbaar nog geen deadline vastgelegd waarop de club winstcijfers zal moeten voorleggen uit de sportieve en extra-sportieve activiteiten. Al is het wel de bedoeling dat STVV op termijn een profitcentrum wordt zoals de andere tientallen bedrijfjes binnen het DMM.com-netwerk.
Na twee jaar is de conclusie dat het totaalproject van DMM.com een aantal kinderziektes moet overwinnen. Japan heeft zich pas recentelijk opengesteld voor de buitenwereld – sinds vorige zomer is er zelfs een vrijhandelsakkoord tussen Japan en de Europese Unie – en het mag duidelijk zijn dat de Japanners de wereld aan het verkennen zijn. Maar qua cultuur en mentaliteit gaapt er nog een grote kloof, mochten ze bij STVV ondervinden. Jonge Japanse werkkrachten stellen zich plichtsbewust heel nederig op ten opzichte van hun oudere landgenoten. En waar Belgen in een handomdraai de knoop doorhakken, nemen Japanners de tijd om alles te analyseren, door te lichten en te bestuderen, met het gevolg dat snelle beslissingen meestal uitblijven. Voorzitter David Meekers maakte in november van vorig jaar een meeting mee in Osaka waar twaalf mensen aan deelnamen. Alles verliep heel keurig, de sfeer was opperbest en er werden op een hoffelijke manier vragen gesteld. Maar op de vraag of er iets zou voortkomen uit de vergadering moest CEO Takayuki Tateishi toegeven dat hij het niet wist. Bij STVV zijn ze op zoek naar de best of both worlds: snel beslissingen doorvoeren zonder de research te verwaarlozen.
Het verschil in denkpatronen kwam vorige week opnieuw aan de oppervlakte toen er in de media gespeculeerd werd over de toekomst van Marc Brys. De berichten als zou Brys op de wip zitten, veroorzaakte veel verwarring bij spelers en technische staf, maar bij de Japanners sloeg het in als een bom. Ze hadden meteen het gevoel dat iemand de club probeerde te destabiliseren. Met een communiqué op de website ontkende STVV met klem de toespelingen vanuit de media. ‘De club is verrast door de berichtgeving in verschillende media over de positie van Marc Brys als hoofdcoach van STVV. Er waren nooit problemen tussen club en staf. Er heerst een wederzijds respect tussen de club, de coach en alle spelers. De club gelooft in haar technische staf en in al haar spelers. We zijn ervan overtuigd dat ons team zelfs sterker is dan vorig seizoen.’
In een interview in Sport/Voetbalmagazine eind september moest Meekers wel toegeven dat er een gezonde spanning is tussen Brys en de beleidsbepalers. Tot op een zekere hoogte is Brys zeer meegaand – in de transferdossiers van Yohan Boli, Takehiro Tomiyasu en Roman Bezoes dacht hij mee met de club – maar hij uitte zijn ongenoegen toen het tijdens de voorbereiding maar niet opschoot met de aankoop van nieuwe spelers. Uiteindelijk kreeg Brys op het einde van de mercato de gevraagde versterkingen en kon hij pas op speeldag zeven op hen een beroep doen. Voor het duo Andre Pinto en Takayuki Tateishi was de kous af, voor Brys begon het echte werk. De spelers die er bij kwamen moesten op conditioneel vlak klaargestoomd worden en ze hadden tijd nodig om de tactische voorschriften te begrijpen. De nederlaag bij hekkensluiter Cercle Brugge mag bestempeld worden als een ‘accidentje’. De 7 op 9 die de Limburgers bijeensprokkelden tegen Gent, KV Mechelen en Oostende bewijst dat het in stijgende lijn gaat met STVV en dat Brys het bij het rechte eind heeft met zijn keuze voor bepaalde spelers. Maar het proces dat naar de huidige sportieve situaties leidde, verliep gewoon te traag.